Sporenie vhodné pre deti

miriamka24
12. jan 2022

Kde je v dnešnej dobre investovať financie pre deti - pravidelne, či vkladom väčšieho obnosu financií.

vevesh
12. jan 2022

Nehnutelnosti. Ak clovek nema na to dost penazi, tak je to prast alebo uhod- cize absolutne jedno pri dnesnej a ocakavanej inflacii...

miriamka24
autor
12. jan 2022

@vevesh presne tak

zuzanka.zuzu
12. jan 2022

v BA parkovacie miesto 😀 uplne vazne. idu a este len pojdu ako teple rozky. nie garaz, obyc kus plochy na ulici 😉

vevesh
12. jan 2022

@zuzanka.zuzu to je inak genialny napad- ked v dalekej buducnosti clovek nebude mat na byvanie, moze tam odstavit karavan🙈🙉🙊

zuzanka.zuzu
12. jan 2022

bez vody a ele dost tazko. skor niekde pri frekventovanej ceste kupit parking este teraz, lebo o rok vystrelia do neunosnych vysok... relativne maly vklad, ZIADNE RIZIKO!, vysoky vynos v %, rychla navratnost, da sa prenajimat ak to nechces iba otocit na kupu-predaj, ja negativa nevidim

miriamka24
autor
12. jan 2022

@zuzanka.zuzu Košice to isté

jakubvojcik
12. jan 2022

@miriamka24 podľa toho na ako dlho to má byť. Je dobré investovať do nehnuteľného majetku ale nie každý na to má. Ak nemáte na investičnú nehnuteľnosť tak sa dá ešte investovať do realitných fondov, ale to odporúčam iba v prípade, že ide o investíciu tak na 3-7 rokov. V dlhšom horizonte, napríklad 10+ sa odporúčam poobzerať po ETF fondoch. Ak to má byť pre deti, verím že s peniazmi hazardovať nechcete, takže cryptomeny by som určite vynechal.

Dôležité je si aj stanoviť nejaký cieľ. Koľko by ste chceli približne našetriť aby im to stačilo a podľa toho vyberať investíciu. Pri parkovacích miestach nikdy neviete čo bude, havne keď ide o horizont napríklad 10/15 rokov. Prepočítajte si aké zhodnotenie by vám trebalo a podľa toho prispôsobte výber investície. Prípadne sa poraďte s odborníkom na investície.

miriamka24
autor
12. jan 2022

@jakubvojcik ďakujem za odpoveď, deťom sporíme od narodenia (majú 10 a 12 rokov), takže nejaké úspory už majú, no radi by sme ich presunuli niekde kde by to bolo výhodnejšie. T.j. vložiť vklad + pravidelné sporenie - dlhodobo (o ETF fondoch som dnes čítala). No každá ďalšia rada je k dobru.

jakubvojcik
12. jan 2022

@miriamka24 áno tak ETF fondy sú na tento účel veľmi dobrý nástroj. Už len aké fondy a odkiaľ - všade sú iné poplatky (vstupné, manažérske, tranzakčné atď). Takisto sa u nás zo zákona môžu nakupovať iba fondy s domicilom v Európe takže aj na to si treba dať pozor.

michal711
12. jan 2022

Úprimne ak to máte v ETF a deti majú 10,12 rokov tak tam musia mať krásne zisky pretože presne to je obdobie po kríze ale nemyslím že pred 10 rokmi sa dalo do ETF investovať.

jakubvojcik
12. jan 2022

@michal711 od 1999 sa dalo ale vtedy ešte neboli také známe.. celkovo v európe.

katkakatarinka
14. jan 2022

Určite je možné dať jednorazový vklad a následne pokračovať v pravidelnom investovaní. Alebo rôzne pracovať s nasporenou sumou tzv. simuláciu pravidelného vkladu... Záleží to od konkrétnej situácie klienta a tiež od toho, koľko má klient nasporené. Určite neodporúčam pochybné investície typu kryptomeny.
A tiež investovanie priamo cez správcovské spoločnosti a nie cez banky a poisťovne.

onats
Odpoveď bola odstránená
Zobraz