Sporenie v SLSP

28. apr 2024

Ahojte chystám sa synčekovi urobiť sporenie v slovenskej
Odporučte ake.
Výhody-nevyhody
Na nete co som kukala niečo sporenie pre radosť mate to niekto?
Ďakujem

janai1
28. apr 2024

Pre radosť je už dávno zrušené. Majú už len jedno sporenie kde je základná úroková sadzba 1%.
Vkladat a vyberať môžeš kedykoľvek.

viera27
28. apr 2024

Sporenie pre radost uz nie je. Je iba jednoducho Sporenie. Zadarmo,urocene,peniaze vies vybrat a okamzite presunut naspat na ucet. Pokial vsak chces ist naozaj dlhodobo a netreba ti vyberat, nastav si radsej pravidelny nakup nejakych ETF. Alebo aj normalne investicne sporenie do podielovych fondov.

sevrin
28. apr 2024

Písal som to v inej téme, podobne to napíšem aj tu.

Ak má ísť o klasické sporenie, tak aktuálne najlepšia je Fio banka - dáva až 3%, ako dlho, ktovie. Možno ešte tento rok, ak inflácia bude klesať, tak úrok môže ísť dole.
Lepšie riešenie pre deti je investovanie cez Finax alebo Portu (ETF), Portu má pre deti lepšie podmienky (tzv. Detský účet), len ich treba dodržať. Zároveň treba dodržať časový stres a zainvestované peniaze nevyberať skôr ako po roku - budú oslobodené od daní.
Ďalšou alternatívou je stavebné sporenie, myslím že aj pre deti sú tam určené výhodnejšie zmluvy - treba sporiť 6 rokov a peniaze možno minúť len na nehnuteľnosť.

Ja osobne by som išiel do toho ETF (Finax alebo Portu), snažiť sa nastaviť si plán, aby akcie mali čo najvyšší podiel, ideálne 100%, ale aj 80% môže byť. Nastaviť horizont aspoň na 20 rokov, takže keď syn dospeje, akurát si to bude môcť vybrať alebo pokračovať v investovaní. Nie je to nič zložité, stačí si len nastaviť trvalý príkaz.
Hlavne nič nerušiť ak príde k poklesu akcií, pri horizonte 20 rokov to problém nie je, keď sa prirútil Covid, tak som mal stratu 30%, ale po prepadoch obyčajne príde rýchly rast, takže sa to vynuluje a pri pravidelnom investovaní aj sa na tom ešte viac zarobí.

liz_lemon
29. apr 2024

v SLSP sa oplati viac zalozit fond maximalizovanych vynosov, ide o podielove fondy, minimalny mesacny vklad je myslim 20 E, momentalne je tam zhodnotenie cca 13%

olivia_c
29. apr 2024

@sevrin ahoj, prosim ta vies mi poradit na koho sa obratit keby som chcela zalozit ten etf? Kto je fundovana osoba, ktora mi to cele vysvetli a poradi co sa oplati atd? Ide to cez banky, ci ?

sevrin
29. apr 2024

@olivia_c nejde to cez žiadnu banku, ale vklady sú chránené ako v banke.
Vytvoriť si portfólio si vieš aj sama vyklikaním na stránke - no ale záleží, chcela by si Finax alebo Portu? Ja investujem cez Finax, Portu má pre deti vhodnejší balík, ale s Portu nemám žiadne skúsenosti, takže neviem ako to chodí tam, tak preto sa pýtam, cez ktorú platformu by si chcela začať.
Vo Finaxe začneš vyplnením dotazníka, na základe čoho ti predstavia investičný plán (zrejme to tak bude aj v Portu). Je však možné, že ho vyplníš tak, že ti dajú 50% do dlhopisov a to by asi nebolo moc vhodné riešenie 😀