Ahojte, viete poradiť nejaký sporiaci účet pre dieťa? Ide mi o to, aby ten úrok nebol výsmech (aj keď nečakám, že na úroku niečo zarobím, ale 0.25% úrok dať dieťaťu na sporiaci účet je podľa mňa výsmech).
Hlavne potrebujem, aby keď bude treba vybrať dajaké prachy, aby sa to dalo jednoducho a hneď, nie jak keď som rušil vkladnu knižku svoju, že som musel pol roka dopredu nahlasiť, či koľko...
Ja mám SLSP a žena má VUB, ale budúci rok budeme určite refinancovať hypo inde, potom teda budeme meniť aj banku, takže v podstate mi je jedno, ktorú odporúčite...
Teda plus aj doba splacania okrem penazi.
@arcticcode pokiaľ chceš výnos, jedine investovať prostredníctvom investičného účtu do dlhopisov a akcií, iné ani neuvazuj. Ja mam v kladnú knižku a sporiaci účet. 5 centov mi pripísali 😂😂👌
@lucka227 nechcem ziaden vynos. Chcem, aby ked sa nieco stane, pridem do banky, poviem ze z babetkovskeho uctu chcem vybrat tolko a tolko a oni mi to hned daju bez blbych reci a cakacich dob. Pozriem prima banku, aj tie hypa tam vyzeraju dobre
@arcticcode Urcite ano. Mne pomahal s prefinancovanim kamarat. Ten sporiaci je ,ze mesacne mozes poslat na ucet dietatu kolko len chces. Na pod ucet realne setrenie ide 20 e/mesacne. To je max. Cize ,ak by si potreboval peniaze k dispozicii su. Dieta dostane aj bankomatovu kartu,vies si nastavit limit kolko moze minut . A volba ci mu ju das je tiez len na tebe. Ver ze 20 e co mu setris mesacne potrebovat nikdy nebudes. Ani to nepocitis a rokmi sa nazbiera pekna suma.
@arcticcode a refinancovaním nečakaj do budúceho roka, sadzby sú stále nízke a o rok to tak nemusí byť. Pokuty za predčasné splatenie hypotéky sa nemusíš báť, niektoré banky ju aj preplatia.
A ušetriť môžeš pri refinancovaní napríklad aj na poistení nehnuteľnosti, ale nie v banke, dobrý poradca ti pripraví ponuky z viacerých poisťovní.
Ak chceš mať peniaze kedykoľvek k dispozícii na sporení, tak na to jedine ten sporiaci účet a tam nečakaj nikde žiadne zázraky, úroky sú minimálne. To sporenie v Prima banke čo dávajú reklamu že 5% znie síce dobre, ale má to háčiky, musíš tam mať aj viazanosť a je to na limitované sumy.
@arcticcode Ja posielam viac ,este som nevytiahla ani cent. Dufam ,ze nebude nikdy ani potreba. Za vedenie uctu neplatis.
@arcticcode aha jasne. Slsp máš sporiaci poducet síce úrok nič skoro ale môžeš kedykoľvek vyberat
@arcticcode v primabanke sa z detského úctu dá mesačne vybrať len 100€. Sporenie k úctu je viazane dokonca na 3 roky.
A inak nerozumiem, chceš sporiť, alebo vyberať?
@hettinka To ano,ak potrebuje pre seba,tak na svoj ucet dat pod ucet. A v pripade potreby vybrat. Nevedela som sama ,ze iba 100e. Ale nevadi. Peniaze su aj tak nie moje. Ja to robim tak,ze posielam pridavky plus danovy bonus. To je cca 40 e. Co dostane na sviatok /meniny,narodeniny,den deti,vianoce/od nas,babiciek,alebo ked nieco predam z coho vyrastie.
@0izidora0 moji majú obaja účet v primabanke, tak viem o tom limite. Bežne to sj stačí, ale syn chcel bicykel a vyberali sme to potom po 100€ v jednotlivých mesiacoch. A tiež sa z detského nedajú robiť prevody na iné účty cez ib. Takze sme založili na míňanie ešte v mBank a v primabanke majú na sporenie.
@hettinka No ono, ked si to clovek spocita 40 e mesacne.Rocne to je 480 e. Za 20 r to je 9600 e na start do zivota. Stale lepsia tato suma ako o-la. Plus este navyse sviatky nepocitam. Ked je potreba, co uz. Sama este neviem co bude,ale plan je nevyberat. O-la je zla ,nie ked sa rodic snazi ako vie.
Skusim pozriet. My mame teraz stopnuti hypoteku, lebo som nezamestnany. Takze je otazne, ci mi vobec dakde daju, ale urcite to vecer pozriem, ked budem pri pc
@arcticcode Nemate niekoho znameho. Kto ,by vas vedel zastupovat v banke ,skor ako ju navstivite. Predsa, inak clovek zaposobi ,ak ma vedla seba vyobliekaneho cloveka ,kt sa tymto veciam rozumie. To pojdete na istotu. Vie na 90% odhadnut najlepsie uroky a ze uver prejde.Spocita vas prijem.Prima banka je jedina,ktora ma svojho znalca co sa tyka nehnutelnosti. Cize aj tam usetrite,nemusite platit znalca.Ostatne si uz overuje banka cez banku ,aky klient ste. Ci ste platil poctivo a nacas.Ak ste ZA kraj kludne mi napiste. Je to moj dlhorocny kamarat, neplatila som ani cent. On nefiguroval nikde. Iba mi poradil. Fix mam na dlho,takze sa nemusim bat narastu urokov.
@arcticcode aha, tak to je iná situácia, ak je pozastavené splácanie hypo tak to nerefinancujes tak skoro. Nehovoriac ak tam boli aj nejaké omeškania
@janjochmann omeskania neboli nikdy ani jeden jediny den. V inych bankach jeden den maximalne
@arcticcode Urcite sa musi dat nieco robit. Krajne riesenie je byt predat. Uplne krajne.Predpokladam ,ze urcite roky ste hypo platili. Cize ,ak by sa byt predal,peniaze nazvys ostanu. Uroky z predcasneho splatenia nie su velke.Trhova cena sa navysila za tie roky a urcite je to viac ,ako robena odhadcom. Ale toto je uz konecne riesenie. Byvat niekde treba.Ved odklad mate ,uz iba pracu. Fakt zla situacia. Mam zavolat,opytat sa ,ake moznosti by boli? Alebo na cas ,ak je moznost byt prenajat a uchylit sa k rodine. Neviem nieco urcite vymyslite.
Vobec netusim ,ci je mozne refinancovanie ,ked ste momentalne bez prijmu. Obaja
@0izidora0 ale vsak ja to nechcem hned. Buduci rok konci fixacia v SLSP, v maji budem moct odist do inej banky a to aj hned urobim. Prima pise ze urok 1%, pri 30 rocnej splatnosti hypo v hodnote 86000 to tam vychadza dajakych 320€ mesacne. Teraz mam 170+222€ cize skoro 400.
Jak idioti su v tych bankach, musel som si pri prerabke pozicat desat tacov od krstnej a 5 od svokrovcov. Potom som im to vratil z hypoteky. Prispevok pre mladych stale funguje, nerad by som ho cely vracal, takze pockam pekne do buduceho roka do maja a potom budem riesit. Splacat zatial mam z coho, takze to nie je take strasne co sa prezitia tyka. Predavat to v ziadnom pripade nebudem, sam som krvopotne rok a tristvrte prerabal, staval pristavbu a teraz riesim exterier. Cas od casu mi pomohol svokor a niekto z rodiny, ale 95% som prerabal sam. Utrpenie. Nedam nikomu nikdy
@arcticcode Ja som ani necakala na vyrocie .Zaplatila som poplatok za predcasne splatenie s radostou a hned. To si mal vidiet ,ako mi vyvolavali z banky,ze sa da dohodnut aj inak.Do tej doby som nikoho nezaujimala,vsak aj preco vsak:DOno ,ked som si to prepocitala,aj tak som stale na tom lepsie. Neplatim nikomu nehorazne uroky ,ale ked zaplatim splatku, dam orientacne 100 e mesacne , 99e ide na splatku uveru a euro si necha banka. Rocne si necha 12 e a 1188 e v cistom sa vyplaca uver. Co dodat. Snad nic.
@0izidora0 ono to tak nie je že 99 eur ide na splátku a 1 euro banke 🙂 matematicky sa to ráta a postupne menej ide na úroky a viac na istinu. Presne sa to dá pozrieť v splarkovom kalendári
@arcticcode ak máš ŠPM a prebieha ti už piaty rok, čo áno, podľa toho čo píšeš, tak počas celého piateho roka môžeš refinancovať bez pokuty za predčasné splatenie (z časti úveru kde je ŠPM) a bez toho že by si musel vrátiť štátny príspevok. Bohužiaľ, tým že si bral hypo do ŠPM v SLSP, tak je to nevýhodné. Ak by si ten istý úver bol bral v Tatrabanke, za 5 rokov by si bol na tom lepšie kľudne aj o cca 2700 eur, podľa parametrov úveru.
Ale tým že máš pozastavené splácanie, budeš mať problém to refinancovať do inej banky...
@janjochmann Vsak som si ho aj pozrela pred podpisanim zmluvy,nemaj obavy. Za tie 4 r vyplatim omnoho viac ,ako za posledne roky. Uz len z nervov a principu ,ked som videla realitu,ako sa veci maju, som ten predcasny zaplatila. Poplatok za uver,znalca nebol. Takze pohodicka
@janjochmann Pre mna je postatne to,ze nebudem splacat hypo do dochodku. Uroky su prijatelne. Nieco nadobudnem. Deti sa nebudu potlkat po podnajmoch. Viac ma nezaujima . Sice to nebude ,ktovie co,ale stale lepsie ako o-la. Ja som realitu videla a skoro mi zle prislo. Dakujem.
Mam hypo od 2016, takze az buduci rok bude 4.rok
My sme zriadili účet v otb banke a s výberom nieje problém ...kedy potrebujeme vtedy vyberieme
A výhodou je aj appka otp kde si rýchlo a ľahko prenesiem peniaze z bežného účtu na sporiaci a naopak
Ja som zriadila dietatu sporenie v prima banke. Aj refinancovanie hypo v prima. Doba splatky je kratsia o 14 rokov,uroky uplne smiesne,ked porovnam cas 8-10 rokov dozadu ,to boli cisla...refinancovanim sa usetrilo 10 tisic e. Hypo nemam vysoku.