Dobry den.
Chcela by som sa opytat, ake sporenie pre dieta odporucate.
Urcite by to malo byt klasicke sporenie pre deti. Ide mi aj o to, aby som ho mohla vydokladovat na sude. Som slobodna matka.
Dakujem za vase tipy.
Investície a dať na dieťa, etf fondy,amundi alebo iné. Klasické sporenia sú žial nevýhodné.
@jarka_black ja praveze nechcem taketo kombinovane so zivotnym positenim. Mam voci tomu svoje vyhrady. Len sporenie.
@evica17 len to sa tusim neda dat na meno dietata, ci ano? Ako som uvadzala v popise, ide mi o to, aby to bolo zdokladovatelne, ze je to ozaj pre dieta.
Podielové fondy môžu byť písané na meno dieťaťa a vklady robené z rôznych účtov. Čiže ak rodina nebude vedieť, čo kúpiť na narodky, môžu poslať 🙂
Pozor: Vy ako zákonný zástupca s tým fondom môžete nakladať len do jeho 18 rokov.
Uroky idu hore. Takze najst nejaky uroceny vklad v banke. Ruky teraz prec od investovania, nie ako ti radia. Akcie z top spadli zatial -25% a je pravdepodobny dalsi prepad o dalsich -40% na uroven, kde boli po pade po covide v marci 2020. Az tam niekedy v 2023 niekde bude vhodny cas na investovanie. FED musi "zavrazdit" akciovy trh a ekonomiku nahnat do recesie, aby potlacil najvacsiu inflaciu od 80 rokov sposobenu tlacenim nekrytych penazi. Ked tento prepad akcii skonci, navrat nebude rychly, ako si doteraz vsetci zvykli. Bude trvat 10-15 rokov a vsetci budu znechuteni z investovania. Ako v roku 2000 a 2009.
Súd ti pravdepodobne ani žiadne sporenie pre dieťa do fondov neuzná ako sporenie pre dieťa do ktorého má investovať otec, teda predpokladám že to chceš od otca k výživnému....logicky ti neuzná produkt kde môžeš ísť aj do straty, takže jedine sporiace účty pre deti v banke, kde sú minimálne/žiadne úroky...myslím že ešte Prima má sporiaci účet kde je 5%, len nie som si istá či môže byť aj na dieťa a rodič musí mať banke účet z ktorého je nastavený TP....a ty otca nemôžeš donútiť aby mal v danej banke účet....obehať si banky a poporovnávať si detské produkty....ano, poistenie je najnevýhodnejší produkt na sporenie, ale v tvojom prípade ak tam správne nakombinuješ úrazovú poistku , by mohlo byť ja porovnateľným produktom k detskému účtu....
Amundi som založila obom synom
@jarka_black prepac, ale kto uz dnes moze odporucat zivotne poistenie so sporenim? Na trhu hadam ani neexistuje horsi produkt 🤦♀️
Sporenie pre dieta je totalny nezmysel. V idealnom pripade sa dohodnite na tom,ze ziadne sporenie nebude a platit sa budu len naklady. Myslis ze tych 10-15 tisic, ktore mu tam akoze usporite mu bude o 20 rokov naco? Mozno si za tie peniaze kupi 15 rocne auto a asi ani to nie. Ja "sporim" dietatu tak, ze mam 1 izbak ktory prenajimam. Najomne mi defakto plati vyzivne a ked bude dieta dospele dostane ten 1 izbak alebo pozemok na stavbu domu.
prima banka ma 5% urok na sporeni pre deti, podmienkou je aby tam malo dieta ucet a zalozilo si TP - pricom na toto sporenie vies davat maximalne 20 eur mesacne a uroky sa ti pripisu po 5tich rokoch... cize ako doplnok fajn, ako hlavne sporenie nic moc.
ja mam este stare stavebne sporenie, kde ma zmluva uz pomaly 12 rokov - cize tam odkladam peniaze ktore nepotrebujem a ktore su urcene detom na studia.... Urok je tam iba 1% plus este teda statna premia.... Teraz tri roky dozadu som vyberala odtial, kupovala som chalupu - tu som zobrala tiez investicne ze detom... ale asi si ju necham, na oddychovanie je fajn 😀 ale teda clovek nikdy nevie kde bude o 20 rokov... Ale teda ja vsetko co setrim detom mam napisane na seba, maju aj vlastne ucty - avsak to je potrebne poriadne si pozriet ak ste rozvedeni lebo v jednej banke staci iba to ze je zapisany rodic v rodnom liste a okamzite davaju moznost disponovat s detskym uctom, v inej banke to ze je rodic na disponovanie absolutne nestaci, avsak povedia vysku zostatku na ucte. Specialne pozor na primabanku a rovnako aj na prvu stavebnu sporitelnu - to su zrovna tie banky, kde staci rodny list dietata a to ze som rodic. a tatra je banka, kde ti s rodnym listom povedia iba vysku zostatku 🙂
@mogaa dakujem pekne. Presne toto som potrebovala vediet. Aj ja som si to myselela, ze to sud neuzna, ale nebola som si ista. Mne je jedno, ze sporenie pre dieta je nevyhodne. Ale zase tam nebude nejaka horibilna suma. Uvazujem, ze mesacne nejakych max. 30 eur tam budem posielat.
@wheel vies, my nie sme spolu a jedna sa o vyzivne. Radsej nasporim dietatu takto nieco ako byt v situacii, ze jeho otec to bude minat na seba.
@kaktusik007 dakujem za pekny prehlad. Ja ma Slovensku sporitelnu, cize asi by bola idealna ta, aby som si nastavila trvaly prikaz. Tiez momentalne maju 5% rocne zhodnotenie.
Ani my nie sme spolu. Jemu nenasporis defakto nic takymto sposobom. Ci ide o to znicit exa co najviac? Good job.
takze ide o vyzivne pre dieta... tu ti poradim, velmi pozorne si pozri podmienky a chod osobne prezistit. Ze ako je to s druhym rodicom. Pretoze su na to odlisne pravne nazory a teda moj syn bol takymto pristupom obraty o 2000 eur svojim otcom, takze som si na to specialne davala pozor. na sporku ako banku mam alergiu, takze tam som to ani nezistovala, rovnako ani vo vubke 🙂.
@wheel z toho nic mam aktualne na ucte takmer patttisic eur... Vies, ja napriklad od narodenia (resp. odkedy som sa opatovne po rozvode zamestnala a mohla som si dovolit znova odkladat detom) setrim na rocny studijny pobyt v zahranici pre decka.... Viem, ze im to vela da do zivota... A paradoxne, ked som ja bola decko, stalo to 250 tisic korun, co boli peniaze v hodnote bytu pomaly... A teraz to stoji 10 tisic eur - cize o moc sa to za tie roky nezdvihlo, ale ceny bytov narastli brutalne. A ked ratas, ze dieta tam ide v 16tich - tak to mas asi 60 eur mesacne od narodenia aj s rezervou.. cize ano, 30 eur mesacne ta nevytrhne, ale ak 30 da otec, 30 matka -- to dieta ma proste sancu sa v tych 16tich tam dostat. A o vyzname jazyka v buducnosti hadam nik nema pochybnosti.
@liljana tak, ako akcie padajú, neskôr rastu. Bez toho by to nebolo investovanie. Najhoršie, čo môžem ako klient urobiť je, vyberať v panike peniaze, keď teraz akcie klesajú. My sme v marci akcie celkom lacno nakúpili. Dnes k 3tiemu sept. Týždňu sa vrátili na pôvodnú cenu, a ešte aj niečo vyššie.
Hodnotím, že je to nestabilnejšie, s nie istým výsledkom. A suma, ktorou operujeme, v prípade straty, nám nezničí nás financny status.
Ako mamka troch detí zastávam názor spolu s mužom a je to pre nás niečo ako pravidlo č. 1 - diverzifikovat.
Čože ak sa jedná o sporenie pre dieťa, kľudne mat preňho " sporenia" dve. Jedno v konzervatívnej sek forme, jedno v progresívnejsej... Alebo už podľa povahy jeho rodičov sporiteľov.
@cubo2 https://twitter.com/yuriymatso/status/157376377...
Pozri par predikcii skusenych traderov, ideme bear market podla roku 2007.
Po dosiahnuti dna bude zase cas na nakup. Zistis ho tak, ze fed prestane zvysovat uroky a zacne ich znizovat. Ale nekupujte teraz, ked to ma spadnut dalsich -20-40%. Inflacia je tak vysoka, ze padaju rezimy vo svete (Iran), krachuju krajiny (Sri Lanka a ludia cakaju rast na akciach, lebo si zvykli na 12rocny bull market?!!!
V bear markete su caste technicke bear market rallies. Pad o -20%, rast o 14%, dalsi pad o -25%,... a vzdy o nieco nizsie. Jedine vyuzit bear market rally na predaj a kupit dole. Vtedy budes v lepsej situacii. Vcera sme spadli po jednej takej rally na marcove low.
Sleduj obcas tento tweet a budes v obraze. Ci pad, ci rast.
https://twitter.com/DavidMonoszon
@cubo2 Skuseny hedge fond manazer hovori, ze este tento rok sa pozrieme na SPY 335 (teraz je 360 po pade z 480). Tam mozes zacat budovat pozicie, lebo tam nakupis dostatocne nizko, pride dalsia bear market rally a pripadny dalsi prepad ta uz tak nezaskoci.
David Monoszon @davidmonoszon Sep 22
Z historických paralel předpokládám že ke konci bear marketu tenhle perma bullish přístup bude lidmi opuštěn a zapomenut (jako v 70tých letech). Bear market přeprogramuje lidi z víry že akcie jdou jenom nahoru a ztratí zájem o akcie. Pak teprve přijde nový bull market.
David Monoszon @davidmonoszon
Sep 22
Velký target ES(S&P) směrem dolu 3354 začíná vypadat, že by se mohl reálně stihnout ještě letos
@zafir01 Ludia, retail si po rastoch poslednych 20 rokov odvykli, ze trhy mozu aj padat. Z toho grafu uz aj laik musi vidiet, ze toto nie je bezna korekcia a pride okamzity rast.
Mala rada: Ak by to po nejakej rally vystupalo na vasu uroven nakupu, skuste aspon polovicu predat na nule a dokupit ich nizsie. Je lepsie premeskat neisty zisk, ako vela stratit. Po pade z 2000 trvalo 8 rokov, kym sa trhy vratili na tu uroven. Po hypotekarnej krize 2007 to iste, dalsich 7-8 rokov.
@cubo2 Ked si vsimnes, trh S&P teraz pada vo vlnach o 30 bodov (-10%). Vylezie nieco hore a spadne o 30 bodov. Teraz sme v situacii, ze hrozi likvidna udalost. Ze prestanu ist pravidelne vlny hore a zase nizsie, ale spadne volnym padom kvoli nejakej nepredvidanej udalosti (mobilizacia v Rusku, covid v cine, nutene lock downy v Cine, zruti sa realitny sektor v Cine, hovori sa tento vikend, ze vraj cinskeho prezidenta odstavili pucom armady, zruti sa energeticky sektor v Europe kvoli nedostatku likvidity) naraz o -20%, spusti to vlnu margin callov a vypredajov. Bitcoin je z 65k na 18k. Povedat to par mesiacov dozadu a kupujuci bitcoinov ta vysmeju.
za mňa jednoznacne investičné zlato..To si vždy bude držať hodnotu vzhľadom na aktuálnu situáciu aj infláciu. Plus investícia do nehnuteľnosti..Na účte im nedržíme nič
@cubo2 Tazka rada. Toto bolo riesit na vrchole nedavnej bear market rally (17.8) a nie teraz dole, v "diere". 🙂 Na jednej strane ma. Polovica je fajn, diverzifikujes tym zisk aj stratu. Na druhej, pockaj, ked to trosku pojde hore. Nepredavaj na dne.
Pre bear market su charakteristicke necakane technicke rallies up a potom zase dole. Pockaj si na taku rally up a tam predaj. Do konca roka este nejaka pride. Teraz by mal asi prist po tom prepade v septembri mensi bounce na 380, kym to zacne klesat dalej. Nic nejde volnym padom dole. Vzdy kus dole, potom pride pullback, navrat o 60% prepadu nahor a zase prepad dole. Predavaj na tych navratoch hore a prikup, co si predal zase na dne po prepade.
@cubo2 Ale do konca 2023 tu ziaden dalsi bull market nebude. Az ked fed dostane inflaciu pod kontrolu. Budu iba bear market rallies, pullbacky o 10-15%, ktore budu vypadat, ze hura, uz to zase rastie do nekonecna. Ludia hore naskacu vo fomo a trhy ich zase vyleju. Ale ist tie rallies ma vyznam. Ak mas kapital, kupis dole po vyplachu, pockas na rally, zhodnotis o 15% a predas.
ETF fondy,zlato
Dobrý deň. Záleží, ako veľmi chcete peniaze zhodnotiť a za aký dlhý čas. Koľko rokov má dieťa? Chcete ich mať prístupné, keby náhodou? Bude to na jeho štúdium?
Isto viem len to, že tzv. sporiace účty alebo termínované vklady to nebudú.
Hoci nie som úplne zástancom, tak v tomto prípade by som uvažovala o životnom poistení kombinovanom s investíciou do akcií, na dobu 18 rokov aspoň. Keď sa to dobre navrhne, môže to nielen pokryť riziká, ale aj priniesť zhodnotenie. Samozrejme, riziková časť poistného sa nezhodnocuje, iba tá investičná. Mnoho ľudí si len spočíta, koľko tam celkovo "vložili" a jak málo dostali späť. Zhodnotenie treba rátať len pre tú investičnú časť. Teraz sú trhy nízko, aj asi aj pár rokov budú, čiže nakupovanie akcií prinesie po odoznení krízy zisk. Isto nedávajte do dlhopisov, bez ohľadu na to, ako formu nakoniec zvolíte.
Dokladovanie: zmluva, výpisy.
Držím palce.