Sporenie pre deti

marecek1988
31. máj 2022

Ahojte, viete mi poradiť čo najvýhodnejšie šporenie pre dcérku ma 7 mesiacov tak jej chceme zriadiť nejaké šporenie že sa jej tam bude pravidelne mesačne niečo posielať

anjelicek26
31. máj 2022

Pri momentalnej inflacii ziadne setrenie penazi ako takych nema zmysel... hlavne ked ide o nizke sumy... ak mas moznost - splacaj tou sumou radsej vyssie hypoteku, nech si skor "volnejsi" financne a neskor tomu dietatu budes vediet aktivne pomoct, ked dospeje... to, co si teraz odrieknes mozno o 20 rokov nebude mat prakticky hodnotu...

My sme mali vacsiu rezervu a kupili kazdemu dietatu pri narodeni pozemok, hodnota toho sa kazdy rok zvysuje a nijako inflacii nepodlieha... bud tie parcely deti predaju, alebo postavaju, to uz je na nich...

sapetka
31. máj 2022

@marecek1988 my setrime na investicnych fondoch. Aj napriek momentalne nestabilnej situacii je maly v pluse. Najlepsie cez financneho poradcu nech ti nieco odporuci

melanta
31. máj 2022

Ja mám dieťa už dospelé, kúpil sa jej byt a sporilo sa do niečoho, čo dnes už nie je in. Súčasný muž má 9 ročného syna, kúpil mu byt, ktorý sa prenajíma a sporí do fondov.

kikanik
31. máj 2022

@anjelicek26 nie každý má na to aby kúpil dieťaťu pozemok. Ceny pozemkov šli neskutočne hore. Ten, ktorý sme kupovali 5 rokov dozadu za 50 000€, má dnes hodnotu 110 000€. Nie každá rodina má na pozemok, niektoré mamičky na materskej preratavaju každý cent.

@marecek1988 ja som na materskej začala šetriť takto: založila som stavebné sporenie, ktoré môžem po 6 rokoch vybrať. Za 4 roky sa mi tam nazbieralo takmer 7000€, čo je celkom pekná suma (niekedy som vložila 300€, niekedy len 50€, podľa toho ako mi to ten mesiac vyšlo). V sporení budem pokračovať do je jeho dospelosti. Pozemok za to nekúpim. Ale ani mne nikdo nedal v 18tke, dom či byt. Možno, že keby som všetko dostala, nenaučila by som sa šetrnosti a zodpovednosti. Ja som za to odkladať aj malé čiastky. Keby som si to sporenie vtedy nezalozila, peniaze sa minú každý mesiac na blbosti, ktoré ani nepotrebujeme.

anjelicek26
31. máj 2022

@kikanik nehovorim, ze ma kazdy s fleku kupit pozemok, ale presne ako pises, ceny, za ktoru sme kupovali pred 12-16 rokmi tie pozemky su polovicne, co by boli dnes. To sa ti s "drzim na ucte" ci na "stavebnom sporeni" v zivote takto nezhodnoti... aj keby vezmem hypoteku na pozemok, aj tak som vo win-win situacii pri tych cenach, ak je v dobrej lokalite, staci len cakat...

U sporeni pre deti sa bavime o viazanosti a o dlhodobej zalezitosti aj 18 rokov, to, ze sa tie peniaze za tu dobu zurocia (a nie znehodnotia), tomu snad nikto neveri...

Ty popisujes bezne setrenie pre vas, ale to sa da aj na beznom ucte ci poducte... nemusim to viazat na dieta...

hellwant
31. máj 2022

@kikanik to je ale nepravdive, ze ked ty más majetok, tvoje dieta si nebude nic vazit, toto je mantra chudobnejsich, akesi ospravedlnenie , ze ma malo a je to dobre.
Myslite si, ze miliardarske rodiny vzdy vsetko 1 generacne dosiahli ? Hlupost. Buduju generacne bohatstvo a krizy ich o vela nepripravia, este na nich zbohatnu.
Drviva väcsina svoje deti vzdelava financnej gramotnosti, zapaja ich do biznisu a oni vefia ako narabat s peniazmi. Ak budete to iste robit, naopak, vase dieta este rozmnozi majetok. Minimum z toho zblbne, ale treba im vysvetlovat.

spadnutaslivka
31. máj 2022

sporia väčšinou rodičia, čo toho sami moc nemajú. Tí solventnejší investujú (do bytu, pozemku alebo inak). Problém sporenia je, že hodnota tých peňazí o 20 rokov je úplne smiešna, ale rodičia si 20 rokov pomaly odtŕhali od úst. Ten rozdiel za 20 rokov je proste obrovský. Naši šetrili bratovi od jeho narodenia a v 18-ke mu to stačilo na vodičák. Kamoške šetrili a na jej 18-ku za to kúpili novú pračku. To, čo o 18-rokov neskôr je 1-2 mesačné výplaty, oni šetrili 18 rokov! Fakt sa to vôbec nevyplatí.

melanta
31. máj 2022

@kikanik stavebné sporenie je jedno z najhorších možných riešení. Znehonocuješ tam peniaze. Aby tie peniaze nestrácali hodnotu, potrebuješ zhodnotenie minimálne na úrovni inflácie. Tá v minulých rokoch bola 2-3% a stavebné sporenie má roky výnos nižší. Takže v ňom peniaze znehodnocuješ. Teraz máme infláciu nad 10%, takže tvoje peniaze v stavebnom sporení za rok stratia hodnotu 10%. To teda za výhodné nepovažujem. Síce nasporíš, ale hodnotu to za 10 rokov bude mať mizivú.

A súhlasím s @hellwant dieťaťu môžeš dať všetko a bude si vážiť aj majetok, aj peniaze, aj rodiča. Pretože je to o výchove. Väčšina ľudí, ktorí nič nemajú, nemajú preto, že nemali ani rodičia a tak ich to naučili. Finančná gramotnosť sa tomu hovorí. A lepšie ju naučím dieťa vtedy, ak mu od mala ukazujem, ako sa správať. A nielen voči peniazom alebo aj voči pohľadu na svet, ambíciám, vzdelaniu. Investovať v súčasnosti do stavebného sporenia tiež nie je znakom finančnej gramotnosti, keďže tam peniaze prerábajú.

matkahelka
31. máj 2022

@marecek1988 moje deti maju zivotne poistky nastavene na 50 000€, ktore dostanu na 25 rokov. mame ich nastavene tak, ze sa suma platby zvysuje o inflaciu. a okrem toho mame byty, ktore prenajimame, tie raz podedia, ak sa o nas v starobe dobre postaraju 😁

melanta
31. máj 2022

@kikanik a krásne to napísala teraz aj @spadnutaslivka takto to dopadne, ak sporíš na stavebnom sporení a podobným produktoch. Dieťa si za to nič nekúpi v dospelosti ak investuješ s výnosom pod percento inflácie.

wade
31. máj 2022

Nejaké ETF možno. Tetaz su trhy dole a je to dobrá príležitosť na investovanie. Buď si nájdi finančného poradcu (normálneho, nie 20rocneho z OVB) alebo si naštuduj sam - dnes je to úplne jednoduché, keďže je množstvo firiem ktoré to poskytujú cez apky aj pre amatérov. Aj niektoré banky to majú ako produkt. Je s tým stále spojené riziko ale z dlhodobého hľadiska to ma podľa mna zmysel. Zvlášť ak nemáš väčšiu hotovosť a bavíme sa o pravidelných menších sumách. Stavebko a sporenie, sko píšu vyššie nemá pri dnešnej inflácii (a asi vo všeobecnosti) žiaden zmysel.

solange7
31. máj 2022

@marecek1988 podla mna je obycajne sporenie nizkych ciastok uplne zbytocne. Hlavne ak chcete posielat male sumy uplne od malicka s tym, ze sa jej tam akoze nazbieraju do dospelosti peniaze. Dokopy nenasporite ziadnu rozumnu sumu. To by som skor riesila investicne sporenie do fondov, kam si budete s manzelkou mesacne posielat sumu, ktora vam chybat v rozpocte a pri beznej rezii nebude.
My mame velky stavebny pozemok v dobrej lokalite navyse, takze zabezpecovanie deti neriesim. Mne tiez v podstate nikto nic na 18tku "na rozbeh" nedal a vedela som sa relativne rychlo zabezpecit sama. S muzom mame aj nejake spolocne investicie, ktore sa nam dobre zhodnocuju.

54tinka54
31. máj 2022

@marecek1988 my sme malému kúpili za istú sumu investičné zlato.. nechcela som tie peniaze odkladať na nejaký účet, pretože inflácia ich znehodnotí a za pár rokov by si za ne mohol kúpiť možno tak mobil…
Plus sme mu založili životnú poistku.

melanta
31. máj 2022

@wade čo máš proti 20 ročným a proti OVB? 😂 Rečnícka otázka samozrejme. Ja keď vidím na IG profily 20 ročných koučov, ktorí hovoria o živote a úspechu. 👎 Ešte ani zarastať nezačne poriadne a už je biznis koučom alebo expertom na financie.

hellwant
31. máj 2022

@matkahelka tak tak, spravne, byt si treba zasluzit, ak ho darujes len tak, je tu moznost, ze si vec, ci peniaze nebudu vazit, pripadne sa spoľahnu, však rodicia vyriesia. To je najhorsie, ak maju rodicia peniaze, a mimo sviatkov davaju detom len tak. Pripadne dietatu davaju velke vreckove a nie primerane s nevysvetluju mu hodnotu penazi a ze stoji namahu zarobit ich.
Tiez prenajimam byt a mam ho pripraveny pre syna, ak nas neodkopne na starobu, pripadne , ak bude chciet inde byvat, preda ho a kupi tam, kde ostane.

basska_b
31. máj 2022

Este kupit zlato mozno... alebo nehnutelnost. Ale naozaj vsetky tieto zivotne poistenia, vkladne knizky, sporenia... to je uplne nieco smiesne... ze na to ludia este neprisli. Teraz som rusila jeden terminovany vklad. V roku 2011 tam bol minimalny zostatok 100 eur, po 11 rokoch 101.50. Smiesnost. Moj muz aj moja mama dostali peniaze z vkladnej knizky, co si ich rodicia od ust odtrhali, aby deti mali. Kedysi to boli pekne peniaze, teraz nejakych smiesnych 300 eur. Radsej sa detom venujte, citajte im knihy, chodte s nimi do lesa, budujte vztah zalozeny na dovere a ucte ich slusne sa chovat... to je lepsia investicia

nely1704
31. máj 2022

@basska_b no úplne presne. Spoločný čas, zážitky , výlety , štúdium sú najlepšie investície do dieťaťa.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
melanta
31. máj 2022

@elizabet173 presne tak, ak raz budem na starobu nevládna resp. nespôsobilá byť sama, chcem mať peniaze prichystané na to, aby som mohla byť niekde v slušnom domove a nie aby moje dieťa namiesto života sa staralo o babku.

zmrzlinka2021
31. máj 2022

@kikanik Ak som mamička na materskej, čo prerátavam kazdý cent, tak určite nebudem sporit po pár eur, aby mi to "zozrala" inflacia - to je absolutne nelogicke nakladanie s peniazmi. Uz tu to niektori ludia pekne vysvtlili, napr. @spadnutaslivka - setrenie v mini sumách sú vyhodené peniaze, pretoze pre teba dnes tých 30 EUR znamená niečo iné, ako pre tvoje dieta za 18 rokov.

matkahelka
31. máj 2022

@elizabet173 a my to podmienime. pretoze nenecham detom milionovy majetok a supnu ma do prvej statnej DSS, kde vieme ako to funguje. pozname take pripady aj z rodiny. ak sa o nas nikto nepostara, byty si predame a z toho si zabezpecime slusne dozitie, ak sa postaraju, byty im zostanu.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
onats
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
melanta
1. jún 2022

@matkahelka a čo budú mať deti z toho, že majú majetok, keď nebudú môcť žiť, pretože budú musieť mňa prebaľovať a kŕmiť? Ja mám svoje dieťa rada, radšej ako ten majetok, toto by som mu nikdy neurobila. Dostane majetok a ja si nechám toľko, aby v prípade potreby sa vedel z toho platiť luxusný penzión, ako napísala Elizabeth.

matkahelka
1. jún 2022

@elizabet173
@melanta ach, nemyslela som zrovna prebalovat a krmit. "postarat sa" sa da aj tak, ze zabezpecim niekoho, kto sa dobre postara, ze budem kontrolovat, ci sa stara, atd. a ze aj ked budu dcery na opacnom konci sveta, tak si najdu cas a pridu nas pozriet. nikde som nepisala, ze ich k sebe prilepim. ale mame v rodine "skvely" priklad, ako moze byt vychova super-truper a staci partner, ktory dokaze zenu ovplyvnit a zrazu je problem prist 200km pozriet rodicov castejsie ako len na vianoce. ale € z predaja rodicovskeho bytu boli dobre.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lorinecko
21. feb 2024

My sme investovali obom detom do ETF fondov cez EIC na 20 rokov. Máme s manželom nastavený trvalý príkaz každý mesiac koľko chceme deťom poslať a pekne cez aplikáciu si vieme pozrieť koľko peňazí tam majú a ako sa zhodnocujú 😊 z hladiska dlhodobejšieho sporenia je toto top.