Sporenie Lišiak od SP 3 % alebo FIO 2,5%

martin789456
24. okt 2024

ahoj,

ludia co sa hybete v investovani.. ak mam nejake volne prostriedky na ucte (viac ako 10 tis).. je dobry napad dat to bezpecne na tento typ sporenia ?

https://www.pss.sk/sporenie/online-sporenie-lis...

garantuju urok 3% rocne, bez vstupnych , vystupnych , za spravu poplatkov...

na prve pocutie to znie dobre, len sa mi nezda ci v tom nie je nejaky hacik.. preto sa pytam na skusenost, kto mate v tom prehlad

(viem ze sa asi odporuca investovat skor cez ETF a pod. ale tie mozu kolisat, pri tom sporeni lisiak do minusu ist nemozes , a mas mat grantovanych 3% - tak zvazujem cast porfolia konzervativne ulozit tam)

--
Pripadne som pozeral ze aj fio ma teraz nejaky nezavezny ucet s urokom 2,5% (bez poplatkov + odides kedy chces),
--
mate nejaku skusenost s niektorym z nich ? pripadne co pouzivate a mate dobru skusenost ak ide o odlozenie penazi ktore je mozne ze ak nastane situacia , mozem vybrat aj za rok dva atp..

martinka13
24. okt 2024

Mam skúsenosti s oboma produktmi. Oba sú bezpečné. Úrok pokryje infláciu. Toto nie je "investovanie". Osobne pri väčšom obnose kupujem korporátne dlhopisy. Už viac ako 15 rokov. To je výhodnejšie, aj keď s jemným rizikom. Potom samozrejme akcie, ale to je už o inom.

maranco
24. okt 2024

@martin789456 FIO malo 3% a od 11.10.2024 znižovali na 2.50%
Lišiak 3% platí prvé 3 mesiac sporenia potom klesá úrok na 2.30%

Vo FIO sa ti úročí suma podľa dní a úrok pripíšu prvého v ďalšom mesiaci, takže môžeš to používať aj ako dočasné odloženie prostriedkov a priebežne si presúvať peniaze na bežný účet.

jaroslav81
24. okt 2024

JnT od 10 000€ 3% na 12 mesiacov

martin789456
autor
24. okt 2024

@maranco a je mozne z toho fio sporenia vyberat aj sumu po castiach ? napr mam 10 000 eur a chcem vybrat len 5000, tak sa mi zrusi cele sporenie ci tych 5000 zvysnych pokracuje ?

martin789456
autor
24. okt 2024

@jaroslav81 ziadne skryte poplatky ? vstup, vystup , za spravu atd ?

maranco
24. okt 2024

@martin789456 môžeš vyberať po častiach, vždy sa úročí čo tam ostáva
FIO konto úročí sa do 10 000€ a má neobmedzené výbery, tam vieš nastaviť aj trvalé príkazy a tak si pravidelne presúvať na bežný účet
FIO sporiaci úročí sa celá suma a môžeš 2× mesačne vyberať

martin789456
autor
24. okt 2024

@maranco diky akurat som si zriadil FIO KONTO - akurat som si ho zriadil v mene co mam v ceskych korunach... tak uz ked dam EUR FIO KONTO uz mi tam neukazuje moznost ziadneho uroku /asi to plati len na 1 ucet/

--inak na tom FIO KONTE mi pise aktualne urok az 3,8 % neviem preco..

este by som sa ta chcel spytat -

plati to iste aj pri stavebnej sporitelni co ma ten urok 2,3 percenta - myslim ta podmienka ze napr.ak tam dam 10 000 eur, mozem si vybrat len 5000 aj bez zrusenia uctu..

maranco
24. okt 2024

@martin789456 v CZK mene je vyšší úrok, mali 5.5% a postupne klesá
Mám Fio konto aj v € aj v CZK mene, obe účty sa úročia, napíš cez Fio servis prečo nevidíš úročenie

janiex81
25. okt 2024

Čo sa týka PSS sporenie lišiak je bez poplatkov. Akýchkoľvek - zriadenie, vedenie účtu, výbery, proste 0. Limit na denný prevod je prvotne nastavený na 5000, viete si ho kedykoľvek zmeniť- možné to je raz za 24 hodín. Na účte môže ostať úplná nula. Úrok je pripísaný k 31.12. Peniaze si viete prevádzať kedykoľvek.

jaroslav81
28. okt 2024

@martin789456 žiadne

purple_wolf
30. okt 2024

v prvom rade... ziadny financny poradca ti neodporuci vlozit peniaze na jedno miesto lebo stat sa moze cokolvek ... byt tebou rozdelim to aj lisiak aj ETF pripadne ine investovanie a FIO sa mi nepaci tak tam by som nedala ani floka ale to je len moj pohlad na vec