Spor ohľadom dlhu

16. dec 2023

Dobrý večer, chcela by som sa opýtať či nemáte niekto skúsenosť, priateľ sa dostal do dlhu kvôli nie svojej chybe, v dlhu si dvaja ľudia priateľ a dotyčný kvôli ktorému dlh vznikol dotyčný neplatil doteraz nič na spoločný dlh priateľ zaplatil už viac ako polovicu ( dlh sa nedá rozdeliť na dve časti podľa spoločnosti) no teraz dotyčného zavreli do basy dá sa nejak urobiť aby sa ten zvyšok dlho rozdelil na polovicu alebo aby dotyčný zaplatil zbytok toho dlhu ?

draik
16. dec 2023

Nie, musel by súhlasiť veriteľ. Ak boli dvaja spoludlžníci, tak platí, že voči veriteľovi sú zaviazaní spoločne a nerozdielne, teda od každého z nich môže veriteľ vyžadovať uhradenie celého dlhu. Následne po tomto plnení sa spoludlžníci môžu vyporiadať medzi sebou tak, aby platilo, že každý uhradil polovicu. Ak teda jeden dlžník uhradil veriteľovi viac ako polovicu, môže rozdiel od druhého dlžníka vymáhať; ak sa nedohodli inak.

paciko9
17. dec 2023

Ja sa moc nevyznam, moj brat bol takto rucit kamaratke, ta neplatila chodila si vysmiata,ze niekto plati jej dlh. Brat nikomu nic nepovedal. Az ked zomrel a mala mi byt vyplatena zivotna poiska,sme to zistili. Zaplatil jej viac ako polovicu dlhu, a ked nemal s coho tak banka ho veseli dala do minusu. Mala som uhradit dlh banke a az nasledne by mi bola vyplatena poistka.mala som znameho v banke a ten mi poradil ze to mam dat na sud, aj sa tak stalo banka mi poskytla vypisi uctou ako jej platil. A obstala som dostala som aj zivotnu poistku a aj peniaze od babanky,sice som nedostala celu cas ale polovicku sumy ktoru jej zaplatil,ked ze si neplnila pohladavky voci dlhu. Dostala sa este do vacsej sracky, musela zaplatit sudne trovy, mne par tisic eur, dlh ktory ktrory znikol bratovi na ucte. A zvysnu sumu ktoru bolo treba doplatit z pozicky. Tu tiez neplatila, nasla dalsieho cava co jej to platil, a ona spokojna si chodi stastna po svete.