ahojte..chcela by som nejake skusenosti ohladne spoludlžnictva v nebankovke.
Konkretne riesime ,,blbost,,mojej mamy,,isla za rucitelku nejakemu znamemu v 2.rade a ten pozicku nesplaca..teraz nahanaju mamu aby uver splacala ona,co je logicke.Mama sa vsak brani,ohana sa tym ze ona z tej sumy nevidela ani halier,ze len chcela pomoct znamemu v nudzi,ked potreboval peniaze.
Vcera obdrzala platobny rozkaz so sudu s tym,ze ma uhradit pol na pol sumu 6000e a ona isla na policiu a podala trestne oznamenie na toho dotycneho..Ma prosim niekto aj taketo skusenosti? ako zvycajne taketo doťahovačky končia? stretol sa s tým už niekto? má mama nejakú šancu sa z toho vymotať s tým,aby nemusela nič platiť?
Ďakujem za typy
Presne ako pise @eeffka....moj brat spravil presne taku istu sprostost ako tvoja mama,uz cca 5rokov ma exekuciu na plat....v jeho pripade ma stastie,ze ma na paske minimalnu mzdu a len z tej mu strhaju.....bude to sice trvat dlhsie,ale inak by nemal z coho zit....ma aj pravnika,ale sudit sa moze az ked to dosplaca
Ak podpísala spoludlžníctvo dobrovoľne, bez zbrane pri hlave, tak splácať musí. Potom si to môže vymáhať ona od toto "známeho". Už urobila prvý krok, že to podala na súd. No môže to trvať ešte veľmi dlho.
Zatiaľ musí platiť ona.
nemá zmysel zrejme podávať ani odpor proti platobnému rozkazu, skutočne jej zostáva len uhradiť dlžnú sumu. Teoreticky by som tam videla aj priestor na namietanie vysokých úrokov, poplatkov ako neprijateľných zmluvných podmienok v zmluve o pôžičke z nebankovky- záleží na tom, ako je postavená zmluva, či vymáhajú len zákonné úroky alebo aj vyššie, či bolo určené RPMN.... zmluva by sa pri vyhlásení niektorých neprijateľných podmienok mohla očistiť od prebytočne vysokých úrokov a poplatkov. Nemení to však situáciu v tom, že dlžobu bude musieť uhradiť, dokonca aj v celej výške, nie len pol na pol.. inak jej exekútor siahne na účet, príjem, majetok a pod. Následne keď to uhradí okamžite sa obrátiť na súd a žiadať o zaplatenie polovice z uhradenej sumy... avšak ďalší problém môže nastať, keď jej súd aj prizná náhradu polovice, ale tie peniaze reálne od dlžníka nevymôže.
Odporúčam obrátiť sa na buď na spotrebiteľské združenia (napr. HOOS Prešov) alebo príslušnú kanceláriu Centra právnej pomoci
Akonáhle súhlasila so spoludlžníctvom (pre inštitúciu nie je v druhom rade, sú si rovnocenní dlžníci, len v zmluve musí byť uvedená hlavná osoba) a podpísala zmluvu, má povinnosť dlžnú sumu uhradiť bez toho, či tie peniaze videla, alebo nie. Neskôr si tú sumu môže vymáhať od dlžníka, ale ak neplatil nebankovke, nebude ani tvojej mame... 😒
ahoj, takže ujasnime si to... je ručiteľom, alebo spoludĺžníkom???? to totiž nie je to isté..
v každom prípade, chodiť na políciu jej nepomôže, sumu musí uhradiť , pretože je to jej záväzok rovnako ako záväzok dlžníka ( jej blbosť že to podpísala ☹ ), následne to môže riešiť súdnou cestou.. a tu nastáva otázka či išlo o ručenie alebo spoludlžníctvo... podľa toho sa pohneme ďalej..
Napíš na HNonline.sk, - hore nájdeš- poradňa. Odpovedajú právnici na otázky čitateľov.
😔 😔 😔 😔 😔 veľmi zléééé, ale naozaj nemá šancu sa z toho nejako vyvliecť. Robila som v nebankovke a oni si peniaze len tak nedajú "ujsť", takže odporúčam dohodnúť aspoň odklad a podobne. Určite aspoň po častiach splácať, ak to prejde až k exekúcií, nabalia sa úroky a trovy a to je už fakt na slučku ☹ ☹ ☹ no držím palec, skúste nejakého právnika, ale veľké nádeje tomu nedávam 😔
nie nema, stala sa spoludlznikom tak musi platit, nasledne si to moze vymahat od 1.dlznika, ale to je uz na vlastnu past a cez sudy...