Spoločný účet pre manželov

30. sep 2024

Neviete o existencii spoločného účtu pre manželov? Ako rovnocenných vlastníkov? Moji rodičia tak kedysi mali v slsp, ale vraj už to neexistuje, kvoli rozvodom... je to strasne neprakticke pre nas....

autor
30. sep 2024

Jeden je vlastník a druhý samozrejme disponent, ale čokolvek tam znenime, napr. zalozime nove sporenie cez IB, treba ist do banky davat splnomocnenie, aby aj druhy ten účet videl...

zic
30. sep 2024

1. nemal by som iba jedne spolocny ucet. Kludne si spravte kazdy vlastny a jeden "spolocny" (tam majte operativne peniaze, takze bude jedno, ak sa aj daco stane)...
2, pokial viem, naozaj spolocny mala mbank. Ked som sa ich pytal na legislativu, potvrdili mi, ze naozaj su to 2 rovnocenni partneri.
napis im / zavolaj a opytaj sa, ci to stale plati...
3, Mozno ti @maranco napise, ci aj fio nahodou nema spolocny ucet...

https://www.fio.sk/bankove-sluzby/bankove-ucty/...

katarinaba
30. sep 2024

V TB mam ucet, ktory je sice vedeny na moje meno, ale muz ma svoju vlastnu platobnu kartu, moze vyberat aj na pobocke. To sme pri zakladani uviedli pri zakladani, ake ma pravomoci k uctu. Boli sme osobne.

zic
30. sep 2024

@katarinaba len to neriesi ich problem, ze ak jeden (majitel) umrie, tak druhy okamzite straca moznost s nim manipulovat (tak som pochopil otazku)...

autor
30. sep 2024

@zic no presne tak, to je jeden dovod a teraz este aj druhy, manzel potrebuje viza a k tomu vypis z uctu a ten ucet je na moje meno, ma sice k nemu vsetky prava, ale proste nie je na jeho meno. Ma aj svoj ucet, ale vyplata mu chodi na tento "spolocny"🤷🏻‍♀️🙈

stanzi
30. sep 2024

Autorka, momentalne iba mbank ponuka taky ucet.

@katarinaba To ale nie je to co autorka chce, nie ste rovnocenni vlastnici. Majitel si ty, muz je iba disponent.

zdenka11081983
30. sep 2024

Určite nie kvôli rozvodom, to kto ti povedal takú hlúposť. Spolocny vklad už neexistuje. Je to aj kvôli dedenie v prípade smrti jedného z majiteľov.

3009
30. sep 2024

Založte si každý svoj účet a jeden spoločný kde si posielajte peniaze na spoločné výdavky. Nikdy nevieš čo sa môže stať tebe - smrť a muž sa nedostane k peniazom až po dedičskom konaní.

autor
30. sep 2024

@zdenka11081983 povedala mi to pani v banke a nebola prva😁 kedze sa z času na čas informujeme, či predsa len spoločný účet opäť nezaradili do ponuky. Pri dedeni myslim, ze by nebol problem, ked mas dvoch vlastnikov, myslím, že každý počita s tym, ze po jeho smrti všetko ostane tomu druhemu 😉

sweet20
30. sep 2024

Ahoj.. my mame spolocny ucet v mbank aj kazdy zblast este mame ucet.. sme tam rovnako majitelia uctu

kapanek1
30. sep 2024

Tiez mam takyto problem, muz je majitel a ja len disponent. Zobrali sme sa a ja mam stale kartu na svoje dievcenske meno lebo on musi ist so mnou do banky to zmenit. Na hlavu postavene.
Ako radia ze kazdy si zalozte svoj ucet a este majte treti - no ano, a na kazdom platit poplatok za vedenie uctu. A nedajboze este aj za to ze k tomu tretiemu uctu budete chciet mat karty dve. - kedysi sme platili.
Tiez sa nad tymto zamyslam preco sa to tak neda ze obaja su rovnocenny. Ved to je o mne ci to tak chcem a s tym nesiem aj rizika.
Ja zatial len dufam ze sa nic nestane a dva ucty budeme riesit az na dochodku - resp. vo vyssom veku.

autor
30. sep 2024

@3009 takže namiesto jedneho účtu aby sme mali tri🤷🏻‍♀️ ten "spoločný" tiež musi byt predsa na niekoho pisany

autor
30. sep 2024

@zdenka11081983 a inak spoločny terminovany vklad existuje 😉 dnešne informacie zo slsp😁

autor
30. sep 2024

@kapanek1 no uplne na hlavu postavene, podla mna im ide len o mnozstvo založenych účtov a nie o naše rizika😁

autor
30. sep 2024

@sweet20 prosim ta ako to v mbank funguje? Je tam internet banking prehladny? Nastabovanie trvalych prijazov, inkas,atd... da sa to riesit aj online, cez telefon? Pobočka mbank je 40km od nas.... Ste spokojni?

suzitok
30. sep 2024

No my sme v banke narazili na problém, keď mali svokrovci spoločný účet, teda jeden bol majiteľ a druhý disponent. Majiteľ účtu zomrel a účet zmrazili aj s peniazmi a ešte tam nabehol aj plat toho druhého.
Myslím, že iba Mbanka má rovnocenný účet, nikde inde neexistuje, nestačí mať dve karty, to neoprávňuje nakladať s peniazmi, ak sa majiteľovi niečo stane. Od toho momentu ani disponent nesmie vyberať a nakladať so zostatkom.

lapalma
30. sep 2024

Máme taký v MBANK, teraz neviem, či ho ešte ponúkajú. Obaja sme rovnocenní majitelia, v elektronickom bankovníctve sa dá prepnúť majiteľ účtu, keď posielame platby - aby to bolo rozoznateľné napr. pri platbe povinného ručenia a pod. Keby sa niečo stalo, zablokuje sa polovica peňazí.

sweet20
30. sep 2024

Tak mi mozes napisat.. ti urobim screeny.. my sme si online zriadili ucet.. boli sme raz v zivote v banke .. teda na pobocke ked sme isli podpisat zalozenie uctu

rozculena
30. sep 2024

V mBank všetko robím cez apku,aj účet som zakladala cez apku,za tie roky som ani raz neplatila žiadny poplatok

zic
30. sep 2024

praveze pri dedeni mas brutal problem, lebo ucet okamzite zablokuju a ked z neho platis vsetky platby, popripade vyberas peniaze, tak si vybavena... este mozno trvale platby - inkasa odchadzaju (neviem), ale vybery a pod nemozes... tak nato je lepsie mat bud kazdy vlastny ucet a platit na striedacku alebo teda ked velmi chcete spolocny, tak 3 ucty. Dost bank ma zadarmo ucty, tak to nie je problem...

suzitok
30. sep 2024

@zic nie, neodídu ani platby, všetko je v tom momente zmrazené

autor
30. sep 2024

@zic akoze vsak ale ak mate naozaj spolocny ucet, ako je nspr teda v mbank ako vravite, tak potom ked jeden umrie, tak ucet ostava normalne funkcny, nie??

rozculena
30. sep 2024

nechajú ti k dispozícii polovicu peňazí,druhá polovica ide do dedičského konania
https://www.mbank.sk/pomoc/dokumenty/obchodne-p...
) berie na vedomie, že rozdelenie sumy peňažných prostriedkov nachádzajúcich
sa na Spoločnom účte sa vykoná na základe zásady rovnosti podielov ku dňu
prijatia dôveryhodnej informácie o smrti jedného zo Spolumajiteľov

rozculena
30. sep 2024

veď si zavolaj na infolinku,aký problém?

katulienkax
30. sep 2024

inac toto je riadne naprd, aj ked manzelia maju 2 ucty a z jedneho idu vsetky platby a ten druhy manzel neriesi platby a ten prvy zomrie, oni to bloknu, druhy manzel ani nemusi vediet ake vsetky platby odchadzaju. To je teda nahovno situacia. Napr moj muzi sa vobec nestara ake platby idy za byt, elektriku a vsetko . -( ☹

andrea2323
30. sep 2024

Pripájam sa k spokojným užívatelom mbank, máme spolu s manželom a sme rovnocenní vlastníci a disponenti 🙂 elrktronické bankovníctvo super, appka super

tenerifka
30. sep 2024

My mame s manzelom taky ucet, ale sme v Spain. Rozdiel je v tom oproti tomu Mbank co pisete, ze ak by jeden z nas zomrel, ten druhy ma 100%, nic sa neblokuje.

maranco
30. sep 2024

@katulienkax treba si pravidelné platby vytlačiť a odložiť niekam k papierom, rodnému listu, poistkám

@zic FIO nemá spoločný účet, má len disponentov, vieš ich v IB pridať/odobrať netreba chodiť na pobočku a vieš hocikomu vystavovať/rušiť karty

spoločný účet má len mbank a v prípade smrti jedného z dvoch majiteľov banka zablokuje polovicu peňazí na účte a myslím, že aj zruší trvalé príkazy zadané zomrelým
ak sú traja majitelia zablokuje tretinu peňazí

najlepšie je mať 3 účty, svoj kde ti chodí výplata, z neho máš nastavený trvalý príkaz dohodnutá suma na spoločný v mBank a zo spoločného sa platia trvalým príkazom pravidelné platby, energie.. + mať k spoločnému 2 karty ktorými platíte bežné nákupy
to všetko sa dá mať bezplatne a takmer bez podmienok