Spoločný účet

natsa
26. apr 2014

z manželom sme mali dlho spoločný učet no rozhodal sa že budeme mať každy svo-vraj neviem hospodárit,takže všetko deleno 2.tak som si zrátala poplatky a tie mu budem dávat.lahko sa mu skáče ked zarobí viac ako ja.ked odratam poplatky za byt a stravu tak mi nezostane nič.

moni244
26. apr 2014

divne, zmenilo sa este nieco vo vztahu? Ako keby si chystal zadne vratka a ako si to predstavuje? vsetko na pol, aj ked ste manzelia?

0silvia0
26. apr 2014

Nuž, kam nás to dostala táto doba? Muži už nie sú hrdí že dokážu uživiť svoju rodinu a nedôverujú svojim manželkám v hospodárení so SPOLOČNÝMI peniazmi. Manželstvo nie je spoločný život, ale môj a tvoj. Smutné.

stefka33
26. apr 2014

@natsa Vôbec sa mi to nepáči. Ako si to predstavuje? Nechápem. Toto funguje len u párov, ktoré majú približne rovnaký príjem. Ak sa mu nepáči ako hospodáriš, tak nech to skúsi on pár mesiacov nech kupuje všetko od rožka až po vložky. A potom nech porovná či on lepšie hospodáril. Nedávno bol taký prípad v Ochrancoch v telke. Manželka si podala žiadosť o výživné za trvania manželstva, lebo muž jej nechcel dávať peniaze. Veľmi smutné ako silvia napísala.

nicolle21
26. apr 2014

anoooo? tak mu pekne uctuj za varenie, zehlenie, pranie, upratovanie, za opatrovanie jeho deti.. ak nie, tak nech si vsetko robi sam, zadarmo ani kura nehrabe!!! to co je toto? moj by si nieco take nedovolil, ale je fakt, ze u nas sa kazdy vydavok prekonzultuje, okrem mesacnych uctov, tie su furt rovnako vysoke 😀

alietam
26. apr 2014

tak to co mas za chlapa?je to cusne ste manzelia tak asi mate spolocne peniaze deti mate?ak ano tak mu daj jedno nech sa stara

katasa
26. apr 2014

toto mi nepríde vôbec normálne!

zuzanockamt
26. apr 2014

@natsa my mame od zaciatku dva ucty - kazdy svoj, kedze sme spolu fungovali este pred svadbou v jednej domacnosti ... myslienka spolocneho uctu ma ani nenapadla ... kazdy platime nieco ine, nikdy sme si to nevydelovali a nedohadovali sa, ze ja platim to a ty to ... prislo to vsetko samo od seba ... ja by som spolocny ucet nechcela

0silvia0
26. apr 2014

@natsa ešte raz som si prečítala, čo si napísala. To akože ty teraz manželovi budeš dávať polovicu peňazí na spoločné výdavky? A čo on bude robiť s ušetrenými peniazmi, ktoré neminie na spoločné výdavky? Keďže píšeš, že zarába viac, určite mu viac zostane... on môže byť v pluse? Ty s týmto súhlasíš?
A čo keby ste si začali zapisovať každodenné výdavky, odkladali bločky, porozprávali sa, čo ste kúpili a čo ste kúpiť už nemuseli, nájsť spoločne cestu ako ušetriť? Hľadať spoločné riešenie je podľa mňa manželský spôsob komunikácie, ale spôsob tvojho manžela je spôsob egoistu.
Ale celkom dobre nechápem prečo by si ty jemu dávala polovicu peňazí na stravu a bývanie, keďže budete mať dva účty. Jeden bude platiť napríklad bývanie a druhý stravu, nie? Či si podelíte výdavky na stravu na polovicu, výdavky na byt na polovicu?

natsa
autor
26. apr 2014

vraj si nevážim peniaze,pozrel bloček z obchodu,naštvalo ho to že som kupila drahšie mäso,teda že som kupila balené a nie to vážené,že ked niečo kupujem že neporovnávam ceny ale kupim po čom prvom siahnem,tak som sa naštvala a som mu povedala nech ide nakupovat sám.On si dáva sakra pozor,všetko sleduje preratáva a myslím že má dost velký prehlad o cenách,že ked si kupim niečo sladké že to sama zjem,vraj sa takto naučím hospodárit.V pondelok idem do banky a založím si svoj učet,mám tiež svoju hrdost.aspon nebude snorit čo si kupim

simsalabim
26. apr 2014

@natsa nechod do banky, ucet si zaloz v Mbank cez net a usetris na poplatkoch. A na tvojho manzela nemam slov. Ved nech odteraz nakupuje on....a dohodnite sa na ciastke pre "osobnu spotrebu". Teda mna by slahlo, kebyze mi toto manzel urobi.

stefka33
26. apr 2014

@natsa No to áno, sprav si svoj účet, ale výdavky na domácnosť nech hradí on.

natsa
autor
26. apr 2014

už my je to v podstate jedno,teda som tak vytočená že to jednoducho spravím.Malý chce ist do cirkusu tak som mu povedala nech ide sním že ja nejdem u mna su to zbytočne vyhodené prachy a nech ani neráta z nejakou dovolenkou na nu nenašetrím

0silvia0
26. apr 2014

@natsa nuž, začínate s manželom spolu bojovať... to nie je dobré pre manželstvo 😒 Ak má tvoj manžel taký dobrý prehľad o cenách, vie ako ušetriť a vie pri nákupe skutočne ušetriť, mala by si mu túto parketu v domácnosti prenechať. Aj manžel mojej sestry robí rodinné nákupy, niektorí muži majú nákupy radi. Len neviem či to u tvojho manžela nehraničí už s lakomstvom, ty si ho najlepšie poznáš... ale je skutočne niekedy v manželstve vhodné priznať ak niektorému z manželov ide niektorá činnosť lepšie ako tomu druhému, to nie je hanba.

natsa
autor
26. apr 2014

@stefka33 ni všetko na polovicu,byt elektrika,net,magio a školka,samozrejme polatky za telefon zvlast,nakup ide na plovicu,hovoril mi to pred 2 rokmy bola som na ceste do banky tak my volal aby som to nerobila.No teraz si stojí za svojim

babullka1
26. apr 2014

@natsa najlepšie bude aj tak ked si spraviš ,teda založis svoj vlastný učet.... ja som mala s bývalim mužom spoločný a bolo to "o hubu" kontroloval mi všetky vydavky(na všetko som si aj tak musela pytat dovolenie) a len sme sa vadili..... s terajsim partnerom mame kazdy svoj ucet ,ale pritom peniaze spoločné..neriesime ,kto co zaplati,kto si čo kupi(nemyslim tisicove polozky)ale drobnosti .... partner plati bezne hypo,ucty,velke nakupy a ja klasiky na kazdy den,veci do domacnosti,oblecko ...proste sa doplname.... a nikdy mi nic nevyhodi na oci...ze za co som minula prachy..(ba este sa ma spyta ci mám dost 🙂 ) je to o dovere a o niakom respekte.... neni normalne aby chlap kontroloval hentak zenu ako tvoj teba... 😖

natsa
autor
26. apr 2014

v podstate všade pchá nos o všetkom chce vediet už pomali rozhoduje ake vložky kupujem kolko miniem wc papiera po utrerí no proste všerko,čím je starší ty mum to viac j....e.nebol taký všetko mi dovolil..

stefka33
26. apr 2014

@natsa Nepotrebovali by ste náhodou manželskú poradňu? Nejako sa mi to celé nepozdáva.

natsa
autor
26. apr 2014

naše manželstvo nieje už manželstvom ale uplne o niečom inom

babullka1
26. apr 2014

@natsa vies co je najhorsie,ze casom sa budes citit ako nesvojpravna... a viem o com hovorim... u nas cele nase "fungovanie" skoncilo rozvodom.... (pravdaze tam boli aj ine chyby na oboch stranach) ale vzdy som si prisla ako menej cenna a doslova nesvojpravna ....ked som si na vsetko musela pytat povolenie... 😒

bibuska22
26. apr 2014

a to budete akože normálne fungovať vo vzťahu? myslím veci súvisiace s láskou, srandovaním , takým "normálnym" životom, keď máte mať takýto systém vo financiach? mne to príde neosobné a nevedela by som mu už ani pusu dať, to je ako keby som žila v byte so spolubývajúcim 😒

zita19
26. apr 2014

@natsa Tu je kazda rada draha. Bud ho privedies k psychologovi alebo ta caka strasne vela trapenia. Ani ked budes mat vlastny ucet veci sa nevyriesia. Podla toho co pises stava sa z neho prenesmierne sporovlivy clovek. Ked budes mat svoj ucet oan bude szrnat peniaze, lebo su to jeho peniaze a ty budes tahat velu domacnost zo svojho. Kto bude potom platit naklady na byvynie? Ty? On? Ked on bude vytykat kazdu kvapku vody co miniete, kazde pranie, lebo plati elektriku a vodu... A posielat ho na nakupy tiez nie je riesenei. Po zvysok zivota budete jest "akciove" potraviny, detom bude kupovat len to co on uzna za vhodne...
Vychodisko z toho moze poradit odbornik. Ked nechces aby vase manzelstvo skoncilo rozvodom a on ti nedal ani oblecenie, lebo "vsak on na to zarobil"

svetluska82
26. apr 2014

@natsa u nas to iste, tiez mame oddelene ucty, predtym spolocný bol. Manzel ma obmedzoval, tak som ot takto poriesila. Rozsupla som sa riadne s nakupmi,ale cosi mi aj ostalo. Zrazu manzel prisiel o pracu a uz je z neho krotky baranok 🙂 Milacik toto, milacik tamto, samozrejme ze si mozes kupit suknicku 😉 Predtym ked sme mali spolocny ucet mi vyvolaval co zas vyberam prachy, co zas kupujem, setrit treba na kraviny,.,,,UZ to hranicilo so sikanou. A zrazu bum prepustali a zistil, ze je odkazany na mna. Dokonca si teraz aj aktivne hlada robotu, predtym ked raz prisiel o pracu tak lezal na gauci a cakal, co mu najdem. JA som jak blba pisala ziadosti v jeho mene a posielala mailom. Ved peniaze na spolocny ucet mu prisli-moje cize nebol an nule a neriesil robotu. Teraz obrat o 300 stupnov. ANi robota a ani prachy na ucte. A ten pocit, ked mam odmeny aj ked biedne a on o nich nevie 😝

laurika25
26. apr 2014

Tak ani my nemame spolocny ucet.Mm plati vsetky poplatky,stravu ,ked chodime na nakupy-oblecenie ,ja som monentalne na RD tak peniaze minam na svoje potreby a obcas na stravu ..no mne to takto vyhovuje ...ZATIAL,nakolko on netusi kolko mam na ucte ale ja mam pristup k jeho bankovym kartam keby som nieco potrebovala.Keby sme mali spolocny tak pre mna by to bolo horsie,nakolko by vedel kolko minam a mozno by 'frflal' naco ,.kde minam.Uvidim ako to bude ked zacnem pracovat.Predtym sme zili 6 rokov v UK a tam sme si platili ubytovanie na polovicu a stravu spolocne-to sme este neboli manzelia.

svetluska82
26. apr 2014

@natsa inak nemame toho iste muza ? Ked citam vsetky tvoje prispevky, tak ako keby to bol moj manzel. JA som myslela ze takyto ojedinely exemplar mam len ja.

zuzanockamt
26. apr 2014

@laurika25 a nie je ti to divne, ze ty mas pristup k jeho peniazom a on ani nevie, kolko mas na ucte? ... my i navzajom pristupy na ucty nemame a nestarame sa o to kto ma kolko na ucte ... a takto to bolo aj pocas mojej MD/RD 🙂 🙂 🙂 ... cize da sa to 🙂 😉

shania31
26. apr 2014

My sme v zivote nemali spolocny ucet. A naco je to dobre?

sante81
26. apr 2014

poradila by som manzelsku poradnu, lebo toto je začiatok konca

svetluska82
26. apr 2014

@natsa inak u nas ked mal muz robotu a kazdy svoj ucet, tak problem bol aj take banality-ako nove zaclony ja som chcela, on nie tak som ot platila sama, nedal mi na to nic. Alebo kvety na balkon, tabor pre dieta, nove korcule pre syna(hra hokej), skratka podla neho to boli blbosti,bez ktorých sa zaobideme, alebo s ktoprymi nesuhlasi, tak mi na to neprispel. A aj z mojho celkom slusneho platu mi fakt ostalo malo niekedy,.Ono som mu vravela, ze pomaly pocitame aj centy za rozky. Ked je oslava tak oslavenec si kupuje obcerstvenie pre hosti. A milion dalsich veci. Tiez mi spominal, ze tampony si menim pocas dna casto, ze to sa mu nezda. 😠 Takze u nas veselo......Teraz sa zmenil, ale ked si najde robotu tak asi bude zvycajny rezim

lejka8
26. apr 2014

no je to smutné , ale viem presne o čom píšeš. U nás to bolo zo začiatku tak že on platil všetky poplatky
a ja stravu a oblečenie ( hlavne pre dcérku - vtedy ešte mimino ) , ale stále sa mu to nejako nepozdávalo a mal pocit že platí viac 😖
Tak som to po asi ročnom období hádok vzdala a pristúpila som na to aby sme platili VŠETKO na polovicu.
Viem že som bola riadna hlupaňa ... ale pre kľud v dome som na to pristúpila i keď v našich príjmoch bol podstatný nepomer . JA - materská ON - výplata
Takže mne samozrejme nezostala ani koruna a on si mohol " konečne" nakupovať blbosti do auta- že TUNING 😠
Ale časom začal sledovať čo a hlavne koľko zjem a začal mať pocit že jem aj z jeho polovice ......
Nebudem to tu rozpisovať dopodrobna , lebo je mi až hanba čo všetko som strpela.
A na záver .
Som už rok rozvedená a po 12 ročnom terore sa po dlhom čase cítim tak dobre 🙂
Síce si z dcérkou nemôžeme moc vyskakovať , ale sme obidve oveľa pokojnejšie a spokojnejšie .
A dnes keď rekapitulujem - nechápem ako som to mohla vydržať tak dlho s takým SEBCOM.
A obávam sa že ten tvoj bude asi niečo podobné. 😖

babullka1
26. apr 2014

@svetluska82 tak s tamponmi si ma dostala 🤐 😅 nechapem... nehnevaj sa ale to uz je ujeté 😅