Baby, čo si myslíte o spoločnom sporiacom účte? S priateľom zarábame približne rovnako, obaja okolo 1400+- eur v čistom a chceli by sme si časom založiť rodinu, vyriešiť otázku bývania a pod. Zatiaľ bývame v podnájme, máme oddelené účty. Každý si šetríme zvlášť. Vieme o svojich výdavkoch, hospodárime spolu.
Priateľ za mnou nedávno prišiel, či by sme si nezriadili aj spoločný účet a kým máme cca rovnaký plat, či nebudeme zasielať nejakú čiastku tam. Nie sme vzatí ešte.
Pýtam sa ale skúsenejších žien, lebo mne to znie ako dobrý nápad. Čo si o tom myslíte? 🙂
@mogaa asi som zabudla dodať, vidím, že to vyznelo inak ako malo... obaja by sme mali aj vlastný sporiaci účet, taký, čo máme doteraz, ale ten spoločný sme chceli ako naviac, napr. ak by sme sa chceli vziať, prípadne na spoločné budúce bývanie...
Nebudem písať slohy ale v skratke NIKDY by som to nerobila možno po manželstve ale spísala by som predmanželsku zmluvu overenú Notárom .Každý hrá v živote za seba proste učíme sa na vlastných chybách...píšem z vlastnej skúsenosti len moja rada
Za mňa tiež až v manželstve, ak vôbec, to je tiež častá diskusia... Ja mám zatiaľ tiež ešte len priateľa, máme rovnaký príjem, spoločnú domácnosť, hospodárime spolu, ale každý zo svojho účtu - kde si obaja odkladáme aj na spoločné veci a spoločnú budúcnosť, máme plány, vieme dokedy chceme mať asi koľko našetrné spoločne, ale nepotrebujeme na to spoločný účet... Kedykoľvek sa čokoľvek môže stať a keď sú v hre peniaze, vlastnú rodinu často nespoznáš..
Nie a teraz ani neviem ci mozu byt 2ja majitelia...myslim ze 1 majitel a jeden disponent
myslím že teraz sa už ani nedá založiť spoločný účet, jeden musí byť majiteľom a jeden disponentom....sporiť si môžete každý zvlášť a keď budete kupovať byt, každý dáte rovnakú čiastku....to je fér...ale byt môžete kupovať o 5rokov a stále nemusíte byť manželia....človeka naozaj spoznáš až keď sa niečo stane.....buď ťa podrazí alebo podrží....a o mesiac s amôže zaľúbiť a si v prdely aj so sporiacim účtom, hlavne ak sa pohádate....
Tiez by som do toho nesla, nevidim na to ani ziadny dovod, spolocne byvanie si mozete spolu zriadit aj bez toho.
Ťažko povedať,budú ťa tú odrádzať..ale moj manžel po mesiaci spoločného byvania si zrušil účet a spojili sme si účty, ja som mala vedenie účtu vtedy bez poplatkov.
Po necelých 2 rokoch sme sa vzali a teraz sme oslávili 16 výročie sobáša. Máme stále jeden spoločný účet, obaja máme od neho kartu, ,kde chodia výplaty a čo každý mesiac ušetrím posielam na sporiaci účet.
Takže áno, ja som za. Tvoríme dvojicu,sme pár,rodičia, všetko,čo máme, je spoločné.
A teda my sme asi svetlá výnimka, lebo manžel sa prisťahoval ku mne do 3 izbového bytu,ktorý som dostala darom od rodičov . Na moje meno.
A do spoločného vlastníctva sme ho odkúpili po 15 rokov,takže už je náš.
Nie vždy treba všetko vidieť v čiernych farbách a hneď myslieť na rozchod.
A na koho meno bude sporiaci ucet pisany? Kto bude majitelom? Lebo spolocny sporiaci ucet neexistuje. Jeden majitel, a ten druhy maximalne disponent.
Spoločný účet ponúka iba mbank a neviem či je tam aj sporiaci spoločný
Je spoločný účet s partnerom dobrý nápad?
https://www.mbank.sk/blog/post,816,je-spolocny-...
V ostatných bankách je iba jeden majiteľ a ostatný sú disponenti, ktorý sa automaticky zrušia v prípade smrti majiteľa účtu.
Príklad, budeš si na jeho "spoločnom" účte sporiť na bývanie, zrazí ho auto a zomrie, banka zruší tvoje disponentstvo a zostatok na účte zdedia jeho rodičia. Ty si cudzia osoba a k svojim peniazom sa nedostaneš, spoločné peniaze máte len cez bezpodielové spoluvlastníctvo manželov, skrátene BSM.
My to tak mame. Bývame spolu 3 roky. Mame vlastný byt a vsetko sa platí z jedného účtu. Na ten jeden nám chodia obom výplaty, obaja mame prístup k účtu. Jmne ani nenapadlo sa niekoho pýtať co si o tom myslí, pretože ich do toho nič nie je. Nam to takto vyhovuje
Radim ti riad sa v tomto len sama sebou. Ak si si istá partnerom a spoločnou budúcnosťou, smelo do toho. Aj my sme odkladali spolu pred svadbou. Osobne mi to prišli ako robenie si zadných dverí keď by som riešila čo sa stane keby sa rozideme.. keby myslíš len takto, tak to by ste sa ani brat nemuseli..
Samozrejme, šetriť aj zvlášť ty sama si mozes 🙂 ja som vzdy všetko míňala a vravela že na rezervu mám manžela 😅
Hlavne si vyriešte ako to bude po svadbe, kedy už skutočne bude všetko vaše 50/50 a prípadná materská tvoja. 🙂
Nikdy by som nešla s priateľom do spoločného šetriace ho účtu. Ale to som ja ty urob ako uznáš za vhodne, rozhodni sa sama za seba, nie preto ze Partner chce alebo niekto povedal.
My máme s partnerom účet ale nie sporiaci, mame účet kt je na moje meno a mame obaja karty k nemu, na kt pošleme každý mesiac rovnakú sumu a z toho financuje mé, nákupy, výlety apod
Ja by som bola opatrna, jednak tym, ze nie ste manzelia, cize "cudzi ludia" co sa tyka bank, uradov a podobne. Neviem, ci nejaka banka umoznuje (okrem spomenutej mbank), aby boli dvaja rovnocenni majitelia uctu, v banke, kde mam ucet ja, tato moznost nie je. Je majitel a spoludisponent. Ak by sa nieco stalo, tak sa nedostanes k vlastnym peniazom a tazko budes niekde dokazovat, ze si tam posielala pravidelne. Mozete sa rozist a potom si neviem predstavit, ze co sa bude diat, ked nahodou to nebude priatelsky rozchod. Sporiaci ucet moze byt rozny,viazanostou alebo aj tym, kedy je mozny vyber. Vela zien ti tu napise, ze spolocny ucet, dalsie spolocne ucty nemaju ani v manzelstve. Ja neviem co je spravne, to si musis uvazit sama.
S priateľom zarábame cca rovnako, máme spoločný účet kde dávame rovnakú čiastku (bývanie, strava, kozmetika..) a ostatné peniaze mame na vlastných účtoch a príde mi to logické, takto spravodlivo platíme veci na stravu a našu domácnosť..v septembri sa berieme.. (ale mame klasický účet nie sporiaci)
Aký to má zmysel? ak si každý sporíte zvlášť, mať ešte spoločný sporiaci? či on sa bojí, že do vzťahu potom prinesieš nebodaj menej?
S priatelom by som do toho nesla.
My mame s manzelom spolocny sporiaci ucet, je na moje meno, ale vsetko je nase spolocne
po manželstve....nevieš čo sa môže stať....inak blikla by mi kontrolka už len tým že chce spoločný sporiaci účet....ak by ste mali spolu bežný účet kde obaja vkladáte určitú čiastku a je to na bežný život - ok....dokonca by som akceptovala aj sporiaci, kde by bol disponentom, teda niečo sa stane a môže odtiaľ vybrať....ale spoločné sporenie nie......manželstvo je o kompromisoch, ale vy dvaja tak ďaleko ešte nie ste.....budeš chcieť niečo kúpiť z toho sporiaceho a nastane problém....nie každý má rovnaké priority a aby som sa pýtala frajera že chcem vybrať zo sporiaceho účtu lebo rodičom chcem kúpiť k Vianociam welnes alebo idem kamoške na svadbu a chcem si kúpiť pekné šaty a topánky - to nie.....