Spoločnosť s ručením obmedzeným a presun peňazí na osobný účet

19. dec 2024

Ahoj môže si sro presunúť peniaze z účtu svojej firmy na svoj osobný?

autor
19. dec 2024

@maranco ďakujem pekne, peniaze vytiahnuť do pokladnice a použiť na osobný účel to tam bude svietiť že peniaze sú tam aj ked ich majitel firmy pouziva na osobné veci.. je toto vôbec legálne?

maranco
19. dec 2024

Prečítaj si článok tam máš odpoveď na otázku v druhom odseku.

janettdamian
19. dec 2024

Neviem či sa to týka teba, tvojej firmy. Ak áno odporúčam komunikovať to so svojou účtovníčkou. Ak sa ťa to netýka tak je to zbytočné ti vysvetľovať. podnikajte.sk má dobré články, prečítaj si ako radí @maranco

bagerka
19. dec 2024

Je to inak.zaujimava otazka. Poznam osoby, ktore si vyberali z účtu s.r.o., alebo aj prevadzali na svoj kde boli konatelia, vacsinou 1 osobova s.r.o. . firma bola zlikvidovana, pretoze uz nevykonavali danu cinnost. Neplatili z toho ziadnu dan, nedavali si odmenu. Ale to bolo tak 15 rokov dozadu. Takze neviem ake boli vtedy podmienky, co sa toho tyka 🤔

autor
19. dec 2024

Je mi to čudné že vybrať peniaze z účtu sro a dat ich akože do pokladne aj keď sú tam není.. príde mi to nebezpečné a ešte keď pride daňová kontrola budú chcieť vidieť peniaze ,,pokladni" a nebudú tam toto reálne aj niekto robí??

nikasmile
19. dec 2024

Asi najlacnejšie bude vyplácanie divident.

autor
19. dec 2024

@nikasmile to sa dá aj každý mesiac ?

nikasmile
19. dec 2024

Myslím, že raz ročne po zd.období. možno sa mýlim a je moznosť aj mesačne. Mesačne, ak chceš takto,si vieš spraviť zmluvu o výkone funkcie a vyplácat to mesačne.

babushkaem
19. dec 2024

Daňová kontrola ti moze skontrolovať kasu ako pokladňu niekde na predajni, ci tam mas toľko hotovosti ako by si mala. Ale nie pokladňu ako účet v účtovej osnove..

autor
19. dec 2024

@babushkaem ale keby príde daňová kontrola tak by chcela vedieť kde sú tie peniaze ktoré boli vybrane z sro účtu do ,,pokladne" nie ?

babushkaem
19. dec 2024

Nie, lebo nez príde kontrola tam tie peniaze nemusia byt. Hovorim, to nie je realne nejaka ,,krabička” kde su peniaze. Je to účet 211 v sústave podvojného účtovníctva. Ak by aj dosla kontrola tak ja neviem, teraz som mala kontrolu napríklad na rok 2021. A ako by chceli skontrolovať, kolko peňazí tam realne bolo?

autor
19. dec 2024

@babushkaem takže jediný problém by bol pri likvidácii? Ze by svietili že sú v pokladni ?

babushkaem
19. dec 2024

Tak častokrát sa tie peniaze aj realne míňajú na nákupy do firmy. Pokiaľ ovsené niekto naozaj netuneluje firmu, a nema na pokladni pol mega€ a dlhy kade tade

autor
19. dec 2024

@babushkaem ja som si myslela ze ta pokladňa je reálna pokladna ze tie peniaze musia byť v nej ked sa v hotovosti vyberu z sro uctu.. toto je pre tých krory majú sro založenú a chcú peniaze používať na svoj osobný účel ak som správne pochopila ale je to vôbec legálne?

babushkaem
19. dec 2024

Nie, nie ke to reálna pokladňa.
Legálne… tak mal by sa príjem zdaňovať, ale ako to niekomu dokážete? Ak by to aj niekomu vadilo, môžete povedat, ze ste si ich iba požičali na nejaku dobu. Vela firiem funguje tak, hlavne tie jednoosobove, menšie firmy…

autor
19. dec 2024

@babushkaem dajme príklad jednoosobova sro v v januári pipne na účet sro 7000 euro a majiteľ firmy vyberie 5000 €do ,,pokladne" ale pravda je taká že ich mina na svoje osobné veci nie na firemné.. ale ako majetok firmy rastie lebo tie peniaze stále pribúdajú len ich vyberá. Ved toto není možné aby bolo legálne ved to musí vidieť financna sprava ze sa vyberajú nie ?

babushkaem
19. dec 2024

A nevypláca si ziadne cestaky? Neplatí nic v hotovosti? A ako by to mala finančná správa okrem kontroly vidiet?

autor
19. dec 2024

@babushkaem ako myslite cestaky ?

wagea
19. dec 2024

Ak ide o tvoju sro, smer účtovníčka. Najjednoduchšie riešenie. Vysvetlí ti systém legálneho ,,vyberania peňazí" zo s.r.o. Ak takúto službu tvoja účtovníčka neponúka, je čas ju zmeniť.