Spoločné financie - kto má čo platiť?

hanicka1995
20. sep 2023

Cauko maminky,
onedlho zo mna bude tiez mamka :D
So snubencom sme spolu dva roky, kazdy si plati svoje ucty, kazdy si plati svoju hypoteku (ja byvam u neho, on plati hypo, ja potraviny). Ja platim svoju hypoteku, byt je v prenajme.
Plat mam samozrejme ovela mensi ako on, pracuje v zahranici.

Snubenec nema problem platit vsetko, ale chcela by som mu navrhnut ako to teraz nastavit, ked z nas uz bude rodina. Napada vas nieco ? ako to mate prosim vy ?

veronikaszabova
20. sep 2023

@hanicka1995 ako to mame my? Peniaze su SPOLOCNE, nie moje,nie jeho..

mima1608
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
viestta
20. sep 2023

Mame svoje ucty ale peniaze su spolocne a o tom ako ich minieme sa vzdy dohodneme

janka2501
20. sep 2023

My mame kazdy svoj ucet, muz pkati vsetko co sa tyka domu: hypo,energie, smeti, sebe benzin, poistku...ja platim detom do skoly, kruzok na zus,poistku, stravu, a nakup ostatnych ako drogeria,oblecko, a benzin do svojho auta...a ked je nieco vacsie ako boli teraz obe auta v servise,tak spolocne

kacena4
20. sep 2023

najjednoduchsie je ak manzelia maju spolocny ucet a neriesia toto su moje peniaze a toto tvoje, ale spolocne nakupuju do spolocnej domacnosti co treba ,popr. po dohovore co chcu kupit ak sa jedna o vacsie sumy. aspon my takto fungujeme uz 22 r.

barb06
20. sep 2023

my s mužom máme každý svoj účet, on platí hypo, auto + benzín; ja platím elektrinu (plyn nemáme) + UPC, poistku na dom, na auto a všetky platby, čo sú raz ročne a platby, čo sa týkajú detí a školy (obedy, električenky, oblečko, krúžky ...) veľké nákupy potraviny a drogériu kupuje manžel, ja len drobnejšie nákupy a keď deti potrebujú hotovosť na niečo do školy, tak to im dá manžel, ja hotovosť takmer nikdy nemám pri sebe; a dovolenky väčšinou máme podelené tak, že ja platím to, čo platíme pred (ubytko, letenky) a on platí potom všetko na dovči

petronellla87
20. sep 2023

@hanicka1995 ked som sla na MD zrusila som ucet a vsetko ide cez jeden spolocny. Ale teda my mame spolocnu hypoteku.

negymama
20. sep 2023

spravne si napisala , budete rodina. Aj ked ako snubenci nie ste manyelia a vase prijmy zatial nie su spolocne, dieta je vase spolocne. Takze jeho narodenim by mali na jeho vydavky prispievat obaja rodicia podla svojich moznosti - mozte si to dat percentom zo svojich prijmov a takisto by snubenec mal priespiet tebe na vyrovnanie straty prijmu. Pretoye, ak sa rozhodnete ze s dietatom ostanes nejaku dobu doma ty, tak ty stratis prilezitost jednak prijmu jednak karierneho rozvoja ci praxe.

idealne by ale bolo, keby ste sa do narodenia dietata vzali, vase prijmy by boli spolocne vramci BSM, a kto co plati by ste nemuseli riesit.
My sme mali s muzom svoje ucty, vzali sme sa 6 mesiacov pred narodenim prveho dietata a aj pri oddelenych uctoch sme mali spolocn peniaze, nieco sa platilo z mojho ucto, nieco z jeho, ak sa mne peniaze minuli, presunuli sme z jeho na moj ucet. Nedelime si peniaze na moje, tvoje. Vacsie vydavky mame po dohode, drobnosti, jedenie pre seba si kupujeme zo svojho uctu.

dkethe
20. sep 2023

Uplne striktne ist po tom, aby pocas rd-md bol zivitel rodiny vylucne on.
My sme to tak mali. Po rd ked budes v praci, spolocne.

kitycat
20. sep 2023

@hanicka1995 zamysli sa... kazdy si platite svoji hypo a asi aj energie, ale jedlo len ty?

Je to blbost, jedine ze by to on vyrovnaval restauraciou ... jedlo je velmi velka polozka v rozpocte

lubina
20. sep 2023

@hanicka1995 u nas mame jeden spolocny ucet, sme rodina, mame dve deti. Peniaze su spolocne a platime z toho uctu vsetky vydavky co mame a aj nase prijmy chodia na tento ucet.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jesenzima
20. sep 2023

My máme každý svoj účet. Z môjho príjmu (aj z materskej a z RP) platím pravidelne mesačné výdavky - nájom, škôlka, elektrina, telka atď ... z mužov ho príjmu platíme nákupy, benzín, ostatné veci ...plus si doma "do ponožky" šetríme .. ak ideme kúpiť niečo drahšie, spoločne sa dohodneme ...

poisonblu
20. sep 2023

@janka2501 my to mame rovnako....

didush27
20. sep 2023

@hanicka1995 sme manželia, máme jeden účet, každý platí čo uzná za vhodné a potrebné. Každý vieme o všetkých transakciách, chodia notifikácie do mobilu.
Môj názor je, že v manželstve nie je moje a tvoje, ale naše.

veltraud
20. sep 2023

@kitycat ale ona byt prenajima, ma z toho dalsi prijem

riyadh
20. sep 2023

@hanicka1995 uz 20r mame kazdy svoj ucet, vulydavky podelene, nepotrebujem aby manzel videl kazdu chobotinu co si kupim, a kde miniem, a ani ja ho nepotrebujem kontrolovat, co si kde minul. Vacsie veci spolu prediskutujeme, malickosti si nemusime vidiet. Ale obaja neminame vo velkom, neutracame zbytocne, vieme si kontrolovat svoje financie

kitycat
20. sep 2023

@veltraud hadam, ze to jej pokryva hypoteku

elizita
20. sep 2023

My máme každý svoj účet,no peniaze sú spoločné. Nestarame sa kto koľko a načo minie,len ak ide o vyššiu sumu sa dohodneme. Tak zhruba že muž platí veľké položky, ja tie bežné kazdomesacne. A bolo to tak aj počas MD,no ja som nikdy nežila len z materskej,vždy som si privyrobila. No keď sa mi zdalo že mám pomenej tak mi poslal.

andrejka1974
20. sep 2023

@hanicka1995 jednoducho všetky peniaze spoločne a všetkých väčších výdavkoch sa rozhodujete spolu

evka258
21. sep 2023

@hanicka1995 vezmite sa.

barju
21. sep 2023

@hanicka1995 keď sme sa zobrali,nechali sme si vlastné účty a založili jeden spoločný na ktorý posielame mesačne každý 300€. Z toho sa platí byť, domácnosť a strava. Ak treba kúpiť drahšiu položku a obidvaja s tým súhlasíme, tak sa na tento účet rovnakým dielom zložíme na ňu. Z vlastných účtov si platíme darčeky, keby sme to spravili zo spoločného hneď by ten druhý vedel čo mu kupoval ,oblečenie a somariny pre radosť. Ale peniaze sú spoločné, "moje peniaze sú moje aj jeho peniaze sú moje 😁" lebo keď raz skončím na rodičovskej tak ma bude aj tak živiť. Ešte dodám že nemáme hypo ale byt som do manželstva priniesla ja, spolu sme ho iba zariaďovali.

vera55555
21. sep 2023

Proste účet spoločný...peniaze sú spoločné ak už žijete spolu a máte dieťa. Proste malo kedy sa stane že manželia zarábajú rovnako a či už máš mzdu vyššiu ty alebo tvoj partner najlepšia cesta je mať spoločny účet. O používaní peňazí sa dohodnete ak sú vyššie vydaje na niečo tak sa vzájomne informujete.

tiezjedna
21. sep 2023

Sme manželia, účtov mame niekoľko, ani jeden spoločný, ale všetky naše (dispo). Časť z nich je firemných. Peniaze sú spoločné, vždy boli👍

ropucha6
21. sep 2023

Kazdy mame svoj ucet, ja platim vsetky povinne platby, hypo, leasing, energie atd plus vacsinu veci pre dieta. Manzel plati stravu a benzin. Zvysok ako pride, raz jeden, raz druhy, nemame problem sa dohodnut. Aj tak su to spolocne peniaze.

hopsas
11. mar 2024

@hanicka1995 ja sa vždy schuti zasmejem keď čítam že muž platí hypo a žena potraviny 😁 niektoré baby vôbec nerozmyslate..ak by došlo k rozchodu muž má dôkaz že hypo splácal on, vy si účty za potraviny zrejme celé roky nenechávate, okrem toho muž toho zje vždy viac ako žena - čiže máte nižšie platy ale de facto ho živíte kým on si spláca byvanie..a ďalej nemôžete prispievať do spoločného rovnakou čiastkou keď máte nižšie platy ako muži ..tu to treba preratat na percenta predsa ...ty máš tisíc dáš do spoločného 300, ostane ti 700, on má 1500, dá do spoločného 300, ostane mu 1200 ...????

poisonblu
11. mar 2024

@hopsas ale prijem oboch manzelov patri do BSM, takze nie su jeho a moje peniaze..v podstate su spolocne...tak ako mame aj spolocnu hypo a sme obaja majitelmi domu, ktory je v BSM...

hopsas
11. mar 2024

@poisonblu ale oni nie sú manželia píše že sú len snúbenci a to je ten rozdiel

barju
12. mar 2024

@hopsas s hypotékou súhlasím ale ostatné nemusí platiť. Myslíš že nie sú páry kde žena zje a zarába viac ako muž?U nás zjem určite viac ja a tiež viac zarábam o nie zanedbateľnú čiastku. Manžel dostáva tabuľkový plat, ja pracujem v súkromnom sektore, ja pracujem o 5 rokov dlhšie, môj nástupný plat bol vyšší, môj plat stúpa rýchlejšie ako jeho. On sa neohradil že by 300 nebolo fér, lebo hovorí že ženy majú väčšie výdavky ako muži, kozmetika, kaderníčka, nechty, častejšie si kupujú oblečenie. To čo zarobím viac ako on čaká že budem investovať do seba. Skutočnosť je taká, že radšej to investujem do indexových fondov a do budúcnosti ako do seba.

hopsas
12. mar 2024

@barju vždy sa samozrejme nájdu výnimky čo potvrdzujú pravidlo, faktom ale je že v drvivej väčšine prípadov to nie je tak ako to je teba že?