Ahojte,
plánujeme sa s partnerom zosťahovať a teda premýšľame, ako si nastaviť financie tak, aby sme boli obaja spokojní. Napíšte mi, prosím, Váš názor, prípadne tipy, ako to urobiť lepšie.
1. Nájom a výdavky okolo bývania - podeliť rovným dielom medzi dvoch.
2. Strava - nastaviť si budget, do ktorého obaja dáme rovnakú sumu a z toho sa budú platiť nákupy.
3. Spoločné šetrenie - dohodnúť sa na sume,ktorú si budeme obaja rovným dielom odkladať pre nás (rezerva, prípadne na dovolenku)
Ostatné výdavky budeme riešiť operatívne (napr. reštaurácie, výlety,vstupy, atď). Zaujíma ma však, ak to máte niekto podobne - riešite nákupy hotovosťou, alebo máte jeden spoločný účet (tretí) s dvoma kartami? Ak áno,tak v akej banke?
Veľmi pekne ďakujem 🙂
@ms_green super 🙂 s tým šetrením je to dobrá poznámka. Ešte sa o tom musíme porozprávať. Ďakujem. V akej banke ste mali účet? Lebo už sa to tuším nedá založiť tak,aby boli dvaja majitelia. Majiteľ je jeden a disponenti dvaja
Áno, presne tak to máme. Každý má svoj účet, plus máme jeden spoločný. Založili sme si ho keď sa ku mne nasťahoval. Obaja naň posielame rovnakú sumu a platíme z neho inkaso, energie, nákupy potravín, drogérie, dovolenku, všetko to, čo je spoločné. Opravy v domácnosti, nábytok, atď. Vlastné rozmary si platí každý sám zo svojho účtu. K spoločnému účtu máme 2 karty, účet je v mBank, bez poplatkov.
@nikaeli ďakujem krásne 🙂 ste obaja majitelia účtu? Alebo kto z vás?
Ja som majiteľ, nedalo sa dať na oboch, ale obaja máme rovnaké kompetencie, prístup do e.bankingu, všetko.
Mali sme v Primabanke ale to bolo roky dozadu. Ja som bola vlastník a partner disponent ale bolo to jedno, keďže sme tam držali peniaze vždy iba hneď na spotrebu, čiže keď odišiel nájom a bol koniec mesiaca tak tam bolo minimum peňazí.
Spolocne setrenie urcite nie.
U nás funguje každý svoj účet a jeden spoločný na chod domácnosti, každý vloží dohodnutú sumu, najideálnejšie každý napr 50% (podiel si nastavte podľa platu, výdavkov ,podielani sa na prácach v domácnosti) z platu a z toho platte, nie fixnú sumu obzvlášť ak nezarabate rovNako a prípade aj plánujete deti
A žiadne spoločne šetrenie.
My máme účet tak že je to pod účet k môjmu s dvoma kartami,každá na jedno meno .
Jedna pripomienka, akonáhle myslíš v intenciách, že spoločný účet, kam každý pošle nejakú sumu peňazí a z toho sa platia spoločné veci, nemôžeš hovoriť o spoločných financiách. Je to iba platenie pomerom.
O spoločných financiách môžeš hovoriť iba vtedy, keď myslíš spôsobom, že každé euro na tvojom účte je spoločné rovnako ako každé euro na partnerovom účte je spoločné a spolu rozhodujete, na čo sa použije. Až toto sú spoločné financie. Žiadne moje a tvoje neexistuje a je úplne jedno, na koho je písaný účet, kde peniaze sú
@rooskoliv uznávam, máš pravdu 🙂
Ostatným tiež ďakujem za komenty, to spoločné odkladanie peňazí ešte preberieme.
my máme nasledovne, keďže rozmýšľame aj dopredu. Každý máme 2 účty pod nimi každý svoj sporiaci účet. Manžel má o 2/3 vyššiu výplatu ako ja, tak všetky energie hypo patí on s tým, že mu potom ostane cca toľko koľko ja mám výplatu. Všetko ostatné platíme každý podľa nálady. Hneď po výplate prepošleme eurá na sporiaci účet. Polroka to je na jeho sporiaci, polrok na môj sporiaci. V konečnom dôsledku sa snažíme aby na oboch bolo rovnako. Pre prípad smrti jedného, aby v prípade blokácie účtu neostal ten druhý v probléme. Aj kvôli dedičstvu, nech všetko nejde do dedičstva, lebo bude to všetko len na jednom účte jedného z nás. Z toho sa platí totiž nemalé % notárovi.
Oblečenie pre všetkých platím väčšinou ja, jedlo 80% muž, kedže je častejšie v obchode sám, kým som v práci a všetko ostatné podľa nálady. Väčšinou sa "vadíme", že nechaj tak, ja zaplatím. ono je to v podstate jedno. týždeň pred výplatou zhrnieme koľko máme, keď má jeden menej, tak menej platí už tie posledné dni a pod.
@sasa1310 toto je presne to,o čom písal rooskoliv. Spoločné peniaze,len z praktických dôvodov na dvoch miestach. Tam ešte nie sme, keďže len začíname a nie sme manželia, ale ďakujem za tip do budúcna 😊
Ziadne spolocne sporenie, lebo pri rozchode neuvidis ani cent. Jedine mbank umoznuje mat 2 majitelov uctu, ostatne banky iba 1 majitela a ten druhy je len disponent. A nie kazdy rozchod byva krasny, slusny a ferovy. Ja ked ti mozem poradit, tak si pis 1 mesiac vsetky vydavky co sa tyka domacnosti. Kolko ide na jedlo, na dopravu, drogeriu, lieky. Neratam stabilbe vydaje ako najomne, hypoteka, elektrina a pod. A spravte si 1 spolocny ucet, ksm budete posielat urcitu sumu mesacne. Sprav si v banke poducet k svojmu, kde si mozes sporit peniaze.
Od prveho dňa spoločneho chodenia sme s manželkou akosi začali považovať peňaze za "naše", hoci máme dva účty, keď treba niečo kúpiť, tak to kúpi ten, kto to má cestou, neriešime, že moje a tvoje a pod. Hypo, inkaso a pod. som platil väčšinou ja, žena platila skôlku, ale prakticky platil ten, čo si objednal. Hocikedy žena si objedna niečo a keď to kurier donesie, tak to platim ja, ale ako tvrdim - su to naše prachy, takže neriešime, že moje a tvoje. V manželstve je aj tak všetko spoločné, vratane mojich treniek. Keď ale nie ste zobrati, je to ine. A už veľa ľudi sa takto odžubalo, prispievalo na rekonštrukciu cudzieho bytu s nejakou vidinou a potom sa rozišli a bolo po peňežoch.
@thirstymonk No ja neviem k takémuto vzťahu sa prepracovať trvá. Myslím si, že v dnešnej dobe je hlavne pre ženu dosť nebezpečné hneď pomaly po prvom rande považovať všetko za spoločne. Ja sa v živote riadim tým, že kým nie sme zobratí, čo sa týka peňazí je moje a tvoje, žiadne naše. Z rodiny mám veru veľmi zlé skúsenosti.
@ms_green Presne tak to je, ale to závisí od konkretneho paru. My sme hneď vedeli, že k sebe proste patríme a po dvoch týždňoch chodenia sme začali básniť o svadbe
@thirstymonk pravda, suhlasim. Aj pred svadbou sme to tak mali, ale to sme uz pomerne dlho spolu chodili. Ale tento postoj je tu nepopularny. Raz som to napisala a same negativne reakcie. Podla mna je zase smiesne kupit policu za 50 eur a poslat zene polovicu. Alebo za kuriera. Striedat sa kto kupi praci prasok. Aj s takym som sa stretla.
@thirstymonk chápem ťa,ale mám nie veľmi dobré skúsenosti z rodiny,kedy sa vykrikovalo pomaly aj to,kto koľko krajcov chleba zjedol (samozrejme fabulujem,ale rozumieš,čo myslím). Tak ako píše ms_green nižšie - nejaký čas potrvá,kým budú financie naše a nie moje/tvoje. Ja som napr mala takú osobnú skúsenosť,že platí ten,čo aktuálne môže/chce,však raz jeden/raz druhý. A nakoniec sa ukázalo,že kým ja som fungovala od výplaty k výplate,tak pánko si odkladal. A to sme mali rovnocenné platy,len to nebolo poznať,kto platil koľko,pretože raz to bol jeden a raz druhý. Za mesiac,alebo dokonca za rok sa však nazbiera ten rozdiel vo výdavkoch. Kým jeden nechal v reštike 30€,druhý v obchode 50-70€.
@venom19 aj my tak, nikto nema svoje a tvoje. Hadzeme do jednej jamy a hotovo. Ale tak, my to mame v hlave obaja usporiadane, u nas z tejto strany ziadny nikdy nebol a ani nebude, obaja sme v tomto zasadovi, co sa dohodlo, to plati.
@venom19 Tak to ani nie je že nepopulárny, ono to môže fungovať ale je tu kopa žien so zlými skúsenosťami, kde partner oberie ženu o peniaze, urobia si dieťa a potom žena žije pomaly z ničoho lebo všetky peniaze spravuje manžel.
Je veľmi pekne a pohodlné keď má niekto takýto vzťah alebo bohužiaľ asi je lepšie byť v tomto obozretný. Moja sestra tak skončila. Hneď spoločný účet, spoločná hypotéka, dieťa a potom to skončilo tak že bola vyblokovaná zo spoločných účtov, sama s dieťaťom a hypotékou na krku.
@venom19 aj tuto v diskusiách môžeš vidieť,ako sa ľudia otočia o 180 stupňov po 10-15 rokoch. Keď si myslíš,že človeka naozaj poznáš 🙂 a myslím si,že každý z nás má v okolí niekoho,komu takto "preplo".
Podľa mňa 1. v pohode, tak je to spravodlivé. 2. tam sme to nemali pol na pol, ale tuším 100e ja a vtedy priateľ 150e - predsa len on viac zjedol. 3. super, že aj na to myslíte, aj tá rovnaká suma je fajn, ale každý na svoj vlastný účet. Pre každý prípad.
@venom19 Heh, tak to je fakt smiešne... Ja priemerne zarobim niečo okolo dva a pol tisic mesačne a manželka dostane 600€ rodičak aj s pridavkami. Tak ozdaj od nej nebudem chcieť, aby platila polovicu inkaso (120€), aby platila polovicu školku (30€), aby platila jedlo na polovicu a pod... veď by ma dal šaleny pozdraviť. Takto má proste "núdzové prachy", chce šaty, tak si ich kúpi, alebo barefooty, a tak, ale aj tak sa ma furt pýta či može (hoci som jej stokrát už povedal, nech sa nepýta, ale nech si to proste kúpi). Však ja tiež kupujem kde tu niečo pre radosť a nehovorím jej to, proste objednam a hotovo. Neviem si predstaviť takéto polovičné fungovanie
@thirstymonk Bodaj by bolo viac mužov ako si ty a všetko by bolo ok.
Problém sú tí druhí, za ktorými žena musí chodiť a prosiť o peniaze na plienky pre dieťa.
Ved to je veru pravda, ze su kadejaki chlapi no....
@ms_green Toto ja absolutne nechapem... jak keby dieťa bolo ženine... Pre pana, už konečne nech sa ľudstvo spamäta. Výplata nie je z milosti, ale zo spravodlivosti. A živiť dieťa nie je z milosrdenstva muža, ale je to jeho povinnosť! Žiadne, že z dobrej vôle ti dam na dieťa prachy, to ako kde sme?
Uznávam, že ja nie som vôbec materialne založený typ, prachy prišli, keď som začal podnikať, ale zlepšenie finančnej situácie bolo na samom konci celého zoznamu pre a proti... Takže ja som nikdy neriešil nejako prachy, nepotrebujem zlaté kľučky, ani jazdiť na mercedese, ani chodiť v nike botaskach. Mám botasky z leklerku za krásnych 9€. Slúžia? Slúžia. Tak žiadny problem :D
Keď sme sa sťahovali do spoločného podnájmu, tým že priateľ zarábal vtedy 3-násobok toho čo ja, tak nájom sme si dali na polovicu a on platil stravu. Ja občasne menšie nakupy počas týždňa. Vstupy/restiky/vylety sme sa striedali, aj keď on väčšinou chcel platiť, aj platil asi 70/30. Spoločný nábytok atd sme neplatili, byt bol zariadený. Každý si platil svoje auto - opravy, phm.
Teraz máme spoločnú hypo, ja som s platom postúpila, zarábam 2/3 toho čo on. Celkove náklady hypo + energie platíme 1:2, aby to pomerové vychádzalo podľa príjmu. On kupuje skôr drahšie veci do domácnosti, ja lacnejšie. Takto nám to zatiaľ vyhovuje a neplánujeme to meniť ani po svadbe. Každý máme svoj sporiaci účet a tam si odkladáme, čo zostane z výplaty.
Máš to dobre premyslené pol na pol, plus každý čo si ušetrí.Plus šetriť na spolocne aktivity.Aj záleží či máte auto atď, ....nikdy to nebude vyrovnané, ale základ rozmýšľaš dobre.Este aj záleží či nemáte veľký rozdiel vo výplate jeden môže ísť na doraz či viac šetriť na dovolenku druhý si zase dopraje drahšie veci, hobby.
Keď sme spolu začínali, každý mal svoj účet a za byt sme platili na polovicu, nákupy ako vyšlo. Keď sme kúpili spolocne bývanie tak sme začali posielať vyplaty na jeden účet a platí sa z neho hypo, strava poistka tankovanie a z partnerovho účtu kam sa preposielaju peniaze sa platia energie paušály a podobne položky. Plus sa posiela na jeho sporiaci každý mesiac 500 eur a šetrí sa. Niekto si pomyslí, že celé zle ale nám to vyhovuje a nikdy sme sa skrz peniaze nehadali. Budúci rok máme svadbu
My veľmi nerozdelujeme ani sme nerozdelili. Väčšinou tak je z účtu muža ide hypo, náklady poisteniea pod. Na nakupoch v obchode väčšinou platíme z môjho účtu a tak. A potom všelijako ako lepšie vyjde
Keď som ešte nebola zobratá, mali sme v banke založený účet na spoločné výdavky kde sme každý rovnakým dielom posielali toľko aby nám to vyšlo nájom a strava, drogéria. Ak sme chceli niečo kupovať napr. výlety, nábytok tak sme dodatočne poslali na ten účet a platilo sa z toho. Žiadne také že "ja ti potom pošlem".
Čo sa týka spoločného šetrenia, žiadne také. Šetrenie pekne každý sám spolu až keď budeme manželia. Si tam budete spolu šetriť, potom sa rozidete a v živote peniaze neuvidíš.