Spoločná hypotéka pred uzavretím manželstva

9. nov 2020

Ahojte dievcata.
So snubencom uvazujeme nad kupou nehnutelnosti.
Svadba sa vsak zrejme tak skoro konat nebude, kedze mu pred par tyzdnami zomrela mamina ☹ , navyse tato korona...
Nevieme vsak, ako to spravit, aby sme boli vlastnikmi nehnutelnosti obaja? Alebo ako to funguje? Jeden bude dlznik, druhy spoludlznik? Beru sa v banke do uvahy prijmy oboch z nas, ak nie sme manzelia? Dakujem za prakticke rady.

draik
9. nov 2020

Obaja spoludlžníci spolu posudzovaní bankou, obaja spoluvlastníci.

paigesy
9. nov 2020

Mám pocit že vôbec nezáleží či ste zosobaseni .. podmienky sú rovnaké

autor
9. nov 2020

@draik
@paigesy Dakujem 😉 Neviem, preco som si myslela, ze to maju zosobaseni jednoduchsie ... 😀

s_a
9. nov 2020

Pokiaľ viem tak hypotéka nemá nič spoločné s tým, či je vlastník nehnuteľnosti jeden alebo obaja.. to už treba potom riešiť a realitkou na zmluve.

basska_b
9. nov 2020

Máte aj možnosť, pokiaľ by banka vyššie ocenila a dala lepšie podmienky nastávajúcemu, aby len on figuroval ako vlastník bytu. Poznám páry, ktoré to tak urobili.
Buď budete vlastníci obaja, pol na pol, v tom prípade banku budete zaujímať obidvaja, alebo len jeden z vás. To však skrýva riziká... vieme aké... v prípade rozchodu či rozvodu. Kým to nebude celé splatené, partner ti nemôže " tvoju polovicu " ani darovať. Na papieri to bude jeho.

autor
9. nov 2020

Este mi napadlo, snubenec ma pred 35r, slobodny, bezdetny, ja nad 35, 2 deti z predosleho manzelstva...neberie sa toto vsetko do uvahy? Ci by v tom pripade nebolo vyhodnejsie, ak by bola hypoteka len na neho...ale presne, su v tom rizika, ako popisuje
@basska_b ....
Ci naj bude obehat si jednotlive banky a pozistovat si to...

vikss1
9. nov 2020

nie nie, je to stale rovnake ci ste manzelia alebo nie ste.

autor
9. nov 2020

A berie sa do uvahy napr. vyzivne, ktore dostavam na deti, ako prijem, ci nie?

aduskatt
9. nov 2020

ako v ktorej banke, niekde áno, niekde nie, niekde berú len časť výživného do úvahy

denkatn
9. nov 2020

hlavne ked ma on 2 deti tak sa mu odratava z prijmu suma na ne, takze mu nemusi vyjst ta hypoteka, a na vacsie byty okolo 100 000 pred dvoma rokmi ked my sme brali davali tusim len 2, aby mali dvoch dlznikov. najlepsie urobis ked sa poradis s financnym maklerom, donesies vsetky doklady o prijme, on by vam mal nasjt banku, ak sa ti nechce obehavat vsetky, lebo kazda preratava tu sumu, ktora ti musi ostat na splatku inac.

autor
9. nov 2020

@denkatn ja mam 2 deti, on nema ziadne...

denkatn
9. nov 2020

aha, no ale ja mam teda taku skusenost, ze nam povedali, ze pri takej vyske uveru treba dvoch a sme spoludlznici a nehnutelnsot mame v podielovom vlastnictve, kazdy jednu polovicu, jednemu by to nedali aj ked on mal vasci prijem a ja mensi.

aduskatt
9. nov 2020

@denkatn ak to vyjde samému z príjmu, netreba dvoch, ale je fakt, že ak sú dvaja, tak vychádza lepší rating a tým pádom lepšie úroková sadzba. V prípade manželstva sa ale pri bonite rátajú aj deti a manželka, aj keĎ žiada sám. Ak zobratí nie sú, tak vtedy je to inak

aduskatt
9. nov 2020

môžte ísť do hypo spolu a budú sa rátať oba príjmy, v niektorej banke aj výživné a samozrejme sa odrátajú životne minimá na deti a obidvoch vás

autor
9. nov 2020

@aduskatt dakujem velmi pekne za rady 😇. Pracujes vo fachu?

aduskatt
9. nov 2020

áno, už niekolko rokov🙂 kludne mi napíš správu

petamich
9. nov 2020

najlepsie bude ak oslovite nejakeh financneho poradcu a ten vam to obeha a zisti podmienky - ak vezmete hypoteku obaja, ste automaticky na liste vlastnictva obaja 50/50, do vypoctu ale vstupuju oba vase prijmy, posudzuje sa bonita vas oboch, tebe odpocitaju zivotne minimum (3x kedze mas dve deti) a moze vam vyjst napr. horsi rating = horsia urokova sadzba, horsie LTV a vyska hypoteky napr. 60% namiesto 70-80 atd. cize by som si to dala vypocitat separe a za vas oboch a ak mu to vyjde samemu lepsie tak nech ju vezme on, na liste vlastnictva ale bude iba on, cize k tomu spiste notarsku zapisnicu, ze sa zavazujes preukazatelne splacat polovicu hypoteky (budes mu to posielat na ucet) a on sa zavazuje, ze polovica je tvoja ale ano je to komplikovanejsie

aduskatt
9. nov 2020

@petamich nemáš pravdu, to, že sú spoludlžníci neznamená, že automaticky budú na LV obaja 50/50, s ostatným okolo ratingu a výpočtov súhlasím🙂

petamich
9. nov 2020

@aduskatt no tak o tom prvykrat pocujem 🙂 nie som odbornik cize netusim, som si myslela, ze automaticky ak mame hypoteku 50/50 tak ideme aj na list vlastnictva, kedze netusim kto by to dobrovolne robil, bral hypoteku ale nedal sa na list vlastnictva :D ale teda asi tam ta moznost je

luci_ba
9. nov 2020

beru sa do uvahy vaše príjmy dokopy, nehnuteľnost budete vlastnit každý 1/2

aduskatt
9. nov 2020

@petamich mám takých klientov, ktorí sú len spoludlžníci, lebo sa to inak nedalo spraviť...za rok z hypotéky vypadnú🙂 nie sú ani príbuzní

petamich
9. nov 2020

@aduskatt aha uz rozumiem 🙂 pri klasickych partneroch, ktori nie su manzelia asi by to bola hlupost nebyt na LV ale takto to dava zmysel :D dakujem za vysvetlenie

aduskatt
9. nov 2020

@petamich za máličko🙂 možností pri hypo je vela, ak neštandardy sa dajú nejako riešiť🙂

megyi1711
9. nov 2020

My sme tiež brali hypotéku na dom ešte pred uzavretím manželstva a dali nám ešte lepšie podmienky ako keby sme boli manželia, vybavoval nám to kamarát - finančný poradca

majca1995
9. nov 2020

Mi sme akurát teraz vybavovali a nie sme manželia. On je hlavný a ja som spoludlznik

ciernabrigita
9. nov 2020

my sme vybavovali ako nemanželia, najlepšie rozhodnutie, pretože vtedy som mala len ja syna ako vyživovanú osobu a on nie. on je vedený len ako spoludlžník. Ak by sme brali hypo už ako manželia, vyšla by nám o dosť nižšia suma (kvôli synovi).
@petamich ja na LV nie som. oficiálne je všetko manželove, na mňa je hypo 😀 to už je ale o dôvere manželov ;)

petamich
9. nov 2020

@ciernabrigita mozno vyzniem ako cynicka obluda alebo je to zial len zo skusenosti priatelov/znamych, pripadne statistiky hovoria svoje ale asi by som do toho nesla 🙂 a mate moj obdiv a uprimne sa tesim, ze su aj pozitivne priklady
z mojho okolia skor ludia sa pri rozvode/rozchode vedia zmenit, ze ich nespoznavate a obzvlast ak je tam nejaka dalsia osoba atd. cize doveruj ale na druhej strane neskonci s holym zadkom a par detmi, asi tak by som to

ciernabrigita
9. nov 2020

@petamich áno, viem 🙂 našťastie, mám pri sebe dobrú právničku, s ktorou všetko diskutujem a manžela, ktorý je ochotný to právne ošetriť v prípade rozvodu. Len sme sa k tomu ešte nedostali :D ale riešila som to, samozrejme, hneď od začiatku a konzultovala s právničkou.

ciernabrigita
9. nov 2020

@petamich ale súhlasím, ak ide niekto do niečoho takéhoto, je vhodné si to vydiskutovať a prejsť s právnikom. Človek nikdy nevie, čo sa stane a ťahanice na súde nechce asi nikto z nás. Toto by som uviedla ako hlavný bod a upozornenie na vzatie hypo nemanžlemi.

petamich
9. nov 2020

@ciernabrigita mas uplnu pravdu, ono to znie tak negativne, ze vlastne ides do vztahu a kupujes nehnutelnost s tym, ze to nemusi dopadnut dobre ale snad o tom to nie je, len mat zdravy rozum 🙂 aj ked sme zalaskovani