Ahojte dievcata.
So snubencom uvazujeme nad kupou nehnutelnosti.
Svadba sa vsak zrejme tak skoro konat nebude, kedze mu pred par tyzdnami zomrela mamina ☹ , navyse tato korona...
Nevieme vsak, ako to spravit, aby sme boli vlastnikmi nehnutelnosti obaja? Alebo ako to funguje? Jeden bude dlznik, druhy spoludlznik? Beru sa v banke do uvahy prijmy oboch z nas, ak nie sme manzelia? Dakujem za prakticke rady.
Mám pocit že vôbec nezáleží či ste zosobaseni .. podmienky sú rovnaké
Pokiaľ viem tak hypotéka nemá nič spoločné s tým, či je vlastník nehnuteľnosti jeden alebo obaja.. to už treba potom riešiť a realitkou na zmluve.
Máte aj možnosť, pokiaľ by banka vyššie ocenila a dala lepšie podmienky nastávajúcemu, aby len on figuroval ako vlastník bytu. Poznám páry, ktoré to tak urobili.
Buď budete vlastníci obaja, pol na pol, v tom prípade banku budete zaujímať obidvaja, alebo len jeden z vás. To však skrýva riziká... vieme aké... v prípade rozchodu či rozvodu. Kým to nebude celé splatené, partner ti nemôže " tvoju polovicu " ani darovať. Na papieri to bude jeho.
Este mi napadlo, snubenec ma pred 35r, slobodny, bezdetny, ja nad 35, 2 deti z predosleho manzelstva...neberie sa toto vsetko do uvahy? Ci by v tom pripade nebolo vyhodnejsie, ak by bola hypoteka len na neho...ale presne, su v tom rizika, ako popisuje
@basska_b ....
Ci naj bude obehat si jednotlive banky a pozistovat si to...
nie nie, je to stale rovnake ci ste manzelia alebo nie ste.
A berie sa do uvahy napr. vyzivne, ktore dostavam na deti, ako prijem, ci nie?
ako v ktorej banke, niekde áno, niekde nie, niekde berú len časť výživného do úvahy
hlavne ked ma on 2 deti tak sa mu odratava z prijmu suma na ne, takze mu nemusi vyjst ta hypoteka, a na vacsie byty okolo 100 000 pred dvoma rokmi ked my sme brali davali tusim len 2, aby mali dvoch dlznikov. najlepsie urobis ked sa poradis s financnym maklerom, donesies vsetky doklady o prijme, on by vam mal nasjt banku, ak sa ti nechce obehavat vsetky, lebo kazda preratava tu sumu, ktora ti musi ostat na splatku inac.
@denkatn ja mam 2 deti, on nema ziadne...
aha, no ale ja mam teda taku skusenost, ze nam povedali, ze pri takej vyske uveru treba dvoch a sme spoludlznici a nehnutelnsot mame v podielovom vlastnictve, kazdy jednu polovicu, jednemu by to nedali aj ked on mal vasci prijem a ja mensi.
môžte ísť do hypo spolu a budú sa rátať oba príjmy, v niektorej banke aj výživné a samozrejme sa odrátajú životne minimá na deti a obidvoch vás
@aduskatt dakujem velmi pekne za rady 😇. Pracujes vo fachu?
áno, už niekolko rokov🙂 kludne mi napíš správu
najlepsie bude ak oslovite nejakeh financneho poradcu a ten vam to obeha a zisti podmienky - ak vezmete hypoteku obaja, ste automaticky na liste vlastnictva obaja 50/50, do vypoctu ale vstupuju oba vase prijmy, posudzuje sa bonita vas oboch, tebe odpocitaju zivotne minimum (3x kedze mas dve deti) a moze vam vyjst napr. horsi rating = horsia urokova sadzba, horsie LTV a vyska hypoteky napr. 60% namiesto 70-80 atd. cize by som si to dala vypocitat separe a za vas oboch a ak mu to vyjde samemu lepsie tak nech ju vezme on, na liste vlastnictva ale bude iba on, cize k tomu spiste notarsku zapisnicu, ze sa zavazujes preukazatelne splacat polovicu hypoteky (budes mu to posielat na ucet) a on sa zavazuje, ze polovica je tvoja ale ano je to komplikovanejsie
@aduskatt no tak o tom prvykrat pocujem 🙂 nie som odbornik cize netusim, som si myslela, ze automaticky ak mame hypoteku 50/50 tak ideme aj na list vlastnictva, kedze netusim kto by to dobrovolne robil, bral hypoteku ale nedal sa na list vlastnictva :D ale teda asi tam ta moznost je
beru sa do uvahy vaše príjmy dokopy, nehnuteľnost budete vlastnit každý 1/2
My sme tiež brali hypotéku na dom ešte pred uzavretím manželstva a dali nám ešte lepšie podmienky ako keby sme boli manželia, vybavoval nám to kamarát - finančný poradca
Mi sme akurát teraz vybavovali a nie sme manželia. On je hlavný a ja som spoludlznik
my sme vybavovali ako nemanželia, najlepšie rozhodnutie, pretože vtedy som mala len ja syna ako vyživovanú osobu a on nie. on je vedený len ako spoludlžník. Ak by sme brali hypo už ako manželia, vyšla by nám o dosť nižšia suma (kvôli synovi).
@petamich ja na LV nie som. oficiálne je všetko manželove, na mňa je hypo 😀 to už je ale o dôvere manželov ;)
@ciernabrigita mozno vyzniem ako cynicka obluda alebo je to zial len zo skusenosti priatelov/znamych, pripadne statistiky hovoria svoje ale asi by som do toho nesla 🙂 a mate moj obdiv a uprimne sa tesim, ze su aj pozitivne priklady
z mojho okolia skor ludia sa pri rozvode/rozchode vedia zmenit, ze ich nespoznavate a obzvlast ak je tam nejaka dalsia osoba atd. cize doveruj ale na druhej strane neskonci s holym zadkom a par detmi, asi tak by som to
@petamich áno, viem 🙂 našťastie, mám pri sebe dobrú právničku, s ktorou všetko diskutujem a manžela, ktorý je ochotný to právne ošetriť v prípade rozvodu. Len sme sa k tomu ešte nedostali :D ale riešila som to, samozrejme, hneď od začiatku a konzultovala s právničkou.
@petamich ale súhlasím, ak ide niekto do niečoho takéhoto, je vhodné si to vydiskutovať a prejsť s právnikom. Človek nikdy nevie, čo sa stane a ťahanice na súde nechce asi nikto z nás. Toto by som uviedla ako hlavný bod a upozornenie na vzatie hypo nemanžlemi.
@ciernabrigita mas uplnu pravdu, ono to znie tak negativne, ze vlastne ides do vztahu a kupujes nehnutelnost s tym, ze to nemusi dopadnut dobre ale snad o tom to nie je, len mat zdravy rozum 🙂 aj ked sme zalaskovani
Obaja spoludlžníci spolu posudzovaní bankou, obaja spoluvlastníci.