Spoločná hypotéka

jahodiss
2. feb 2022

Ahojte, máme na ruke kúpu dvojgeneračného domu s tým, že by sme ho chceli zobrať s priateľom spolu s mojou maminou. Mamina má byt, ktorý by chcela predať a ja s priateľom zobrať zbytok hypa na doplatenie. Na maminu by sa prepísala polovica domu s tým, že na mňa štvrtina a na priateľa tá ďalšia. Otázka znie : Dá sa nejak ošetriť priateľova štvrtina na úkor toho, až by sme sa náhodou rozišli? Premýšľala som nad tým, že v takom prípade by bolo fajn mať notárom osvedčené, že pri rozchode by sa mu vyplatila polovica zaplatenej hypotéky. Priateľ súhlasí. Alebo poznáte aj inú možnosť?

zmrzlinka2021
2. feb 2022

@jahodiss pokial riesite uz rozchod s priatelom, nechodte do toho.
Ja by som urcite nebrala nehnutelnost s viacerymi ludmi, nerobi to dobre na vztahy, mozu tam vznikat viacere nezhody a z toho komplikacie.
Priatel si nesadne s tvojou mamkou a co budete robit? 😉

Pokial mas vazny vztah, chod do hypoteky uz s manzelom a kupte si samostatny byt, nie byt / dom s mamkou.

jahodiss
autor
2. feb 2022

@zmrzlinka2021 v dnešnej dobe si kúpiť dom alebo byt pri Trnave je pre mladý pár celkom náročné. Neriešim žiadny rozchod, no potrebujem si byť istá tým, že nevznikne nejaké nedorozumenie ak by sa náhodou niečo stalo. Môj priateľ si s mojou mamou veľmi dobre rozumie. A taktiež som jedináčik, mamina je bez partnera čiže raz sa budem musieť o ňu do budúcna postarať. Preto to chcem nejak všetko spojiť.

dollyzv
2. feb 2022

@jahodiss a čo keď si mamina ešte nájde nejakého partnera a nesadne si s tebou alebo s priateľom? Vyhodite mamku s priateľom na ulicu? To že si rozumejú teraz,neznamená že si budú rozumieť aj v spoločnej domácnosti..návšteva je niečo úplne iné ako spolužitie..jednoznačne veľké NIE..

zmrzlinka2021
2. feb 2022

@jahodiss
Chapem ta ale zial je velmi vela prikladov, kedy roky vsetko ok, navstevy, stebotanie, potom sa mlada nastahovala k manzelovym rodicom a hotova katastrofa.
Spolocne byvanie uz dost rodinnych vztahov znicilo.
Pravne sa da vsetko osetrit, ale kazdopadne aj ked su vsetky mozne papiere, sudne natahovacky su potom strasne a zdlhave.
Kupte si s praitelom, idealne uz s muzom dom, vy dvaja, vezmite tam mamku a jej byt dajte do prenajmu a ona vam bude prispievat na byvanie.

jahodiss
autor
2. feb 2022

@zmrzlinka2021 ja neviem, nevidím v tom až taky veľký problém, keďže to budú dve samostatné jednotky. 🤷🏻‍♀️ V podstate to bude to isté, ako keby som bývala na bytovke a mala si susedom spoločný dvor.

diamond007
2. feb 2022

@jahodiss neboj, odpoveď ohľadom toho čo potrebuješ nedostaneš... Tu ti napíšu príbehy svokier 😀 skús napísať do poradne na MK radšej, ako sa to dá ošetriť.
Každý má ako si zariadi, sú to samostatne vchody a keď si dohodnete že sa nebudete chcieť denne vidavat a vyklopkavat si, tak nebudete. Ja v Tom nejaký problém nevidím... Sestra tak žije s mužom a jeho rodičmi a sú spokojní, nevidia sa niekedy aj týždeň či dva.
Držím palce

jahodiss
autor
2. feb 2022

@diamond007 och bože, ďakujem za pochopenie. Samozrejme sú to dve samostatné jednotky, preto v tom nevidím problém ani ja. Samozrejme chápem, že sa môžu naše vzťahy narušiť, no moja mamina je zatiaľ naozaj nekonfliktny typ, ktorý už muža nechce, nakoľko si toho dosť zažila. Ale tak asi bude lepšie navštíviť právnika a opýtať sa to, načo hľadám odpoveď. 😃 Ďakujem ešte raz

zmrzlinka2021
2. feb 2022

@jahodiss pravne sa da vsetko osetrit

diamond007
2. feb 2022

@jahodiss skús tu na modrom koníkovi právnickú alebo finančnú poradňu, trošku ťa návesu možno 🙂 pekný večer 🙂

marseillefan
2. feb 2022

@jahodiss toto musíš riešiť s právnikom... ale pravda je taká, že nech podpíšeš akúkoľvek zmluvu, tak ak sa tvoj priateľ zatne, môžeš to riešiť jedine súdnou cestou. A aj tam je výsledok neistý. Dokonca môj osobný názor je ten, že ani súd nemusí vedieť prinútiť tvojho priateľa k podpisu zmluvy o prevode nehnuteľností. Nie som právnik, ale tie zmluvy, kde bola opcia na kúpu nehnuteľnosti, resp. ak som podpisoval zmluvu o budúcej zmluve na kúpu nehnuteľnosti, tak jediné, čo sa dalo vymôcť, boli sankcie v prípade nedodržania záväzku uzatvoriť zmluvu. V extrémnom prípade teda môže zaplatiť sankcie, ale predaj ho nikto nedonúti podpísať.

smoulingirl
2. feb 2022

Spolky - čertové volky...toť stará pravdivá múdrosť. A život píše všelijaké príbehy. Mňa napadlo asi tak dvadsať čiernych scenárov, nehovorím, že sa také u vás musí stať. Skúsený právnik bude určite nápomocný. Ale treba myslieť aj na to, že síce ošetriť sa dá všetko, len potom tá vymožiteľnosť....ja by som do toho v tomto zoskupení nešla a to bývanie s mamkou tu vidím ako najmenší problém.

jahodiss
autor
3. feb 2022

@marseillefan ak sa teda dá právnický ošetriť všetko, nie je možné to spraviť tak, že pri nedohodne a vyplatení jeho čiastky zaplatení hypa, musí svoju čiastku prepísať na mňa? On s týmto všetkým súhlasí. Je to nekonfliktny typ, čiže tiež chce mať v budúcnosti pokoj a neriešiť spory. Ide nám len o to, aby sa mu vyplatila jeho časť, ktorú zaplatí. 🤷🏻‍♀️

7lenka11
3. feb 2022

poraď sa s právnikom, lebo okolo takýchto prípadov bývajú strašne ťahanice a nie vždy je to také ľahké vyriešiť, ako sa zdá..

maialeo
3. feb 2022

@jahodiss či si niečo notársky dáš overiť je DNES jedno. Lebo ZAJTRA môže byť situácia diametrálne odlišná. On môže zomrieť, môže mať mimopartnerské dieťa, môžeš zomrieť ty...

Rovnako tak, ci on dnes súhlasí s následným prepisom je NIČ. Môže si ho namotať nejaká babenka, ktorá z teba zoderie aj kožu.

1mina
3. feb 2022

@jahodiss napisem ss

sasa1310
3. feb 2022

dá sa všetko. Otázne, čo povie na to banka. Keďže idú brať hypotéku oni dvaja a 1/2 domu bude vlastníkom mama.
Na tvojom mieste by som takéto niečo v živote neurobila. Max kúpte nehnuteľnosť len ty a mama

janulikt84
3. feb 2022

@sasa1310 da sa aj tak vyriesit kupa ked to budu dve samostatne bytove jednotky -da sa to tak aj poistit kazdy tu svoju polku ...
Na prvu otazku ,vzdy sa da dohodnut kto koho vyplati a samozrejme dajte si to notarsky potvrdit aby ste mali obaja doklad o Vasej dohode..
Ak by ste mala otazky kludne napiste -uz viete v akej banke to budete riesit?

jahodiss
autor
3. feb 2022

@janulikt84 nakoniec sme sa rozhodli tak, že si to zoberiem len ja s mamou. Mama predá byt a ja si zoberiem hypo. Priateľ tam bude s nami žiť s tým, že mi bude prispievať na hypotéku ako za bývanie. Až sa raz v budúcnosti zoberieme a opäť časom nedajbože rozvedieme, budem mu musieť vyplatiť nejakú čiastku.

jahodiss
autor
3. feb 2022

@sasa1310 áno, ideme to tak nakoniec spraviť. Zoberiem to len ja s mamou. Nevedela som, či mi dajú samej hypo keďže plat mám do 1000€ v čistom. No keďže by som ručila aj domom ktorý ideme kúpiť a mama by bola spoluručitel, dá sa to. 🙂