S partnerom si chceme zobrať hypotéku na dom.
Nie sme zobraty a ani si svadbu do budúcna neplánujeme.
Chceme aby sme na hypotéke boli písaní obaja s tým, že to bude každý platiť pol na pol. Napr. mesačná splátka bude 500€. Ja zaplatím 250€ a partner taktiež.
V prípade, že v budúcnosti sa niečo pokazí (pevné verím, že sa tak nestane) a priateľ prestane platiť svoju čiastku, bude banka chcieť aby som uhradila celú splátku (100%)?
Ak áno, čo sa stane, keď to finančné nebudem zvládať vyplácať?
Alebo je to také, že každá banka má svoje podmienky?
@veronikaszabova
Prepáčte, ale mám iba 23 rokov a tento bude moja prvá hypotéka. Vôbec nie som informovaná a neviem aké sú podmienky (ako to chodí)
Toto ma jednoducho napadlo a za opýtanie nikdy nič nedáte.
Jednoducho, mám obavy, že by som na splácanie hypotéky ostala sama a či je nejaké východisko aby to tak nedopadlo. 🤷
@22abigail22 hypoteka moze byt spolocna no splatky sa nedaju formalne rozdelit. Cize ak partner nebude platit, budes musiet platit 100% ty. Ak to nebudes zvladat vyplacat nehnutelnost sa preda, hypoteka sa vyplati.
Ak bude hypo aj na teba, t.j. budeš spoludlznik, samozrejme, že banka bude vymahat celu splátku od teba ak priatel prestane platiť. Nemôžeš banke platiť len polku.
@renatka1985
Hmmm... škoda, že to tak nie je nastavené.
Tá nehnuteľnosť predáva banka alebo my osobné?
@wena
Takže banke je úplne jedno kto tu hypotéku platí. Im ide len o to aby každý mesiac splátka bola zaplatená. 😑
@22abigail22
Pravdaže
Hlavne si daj pozor ak by ste mali dieťa a mala by si len rodicak, ako by ste to splácali..
@22abigail22 banka ti zoberie dom, predá ho, stiahne si zostatok hypotéky a ty nemusíš už dostať vôbec nič, alebo len nejaké drobné. Podľa výšky hypotéky, dĺžky splácania, podľa toho, za koľko sa predá dom...atď. Smer banka., tam dostaneš všetky info.
@22abigail22 mozete ju predat aj vy a vyplatit banku - idealne vo vyrocie hypoteky, inak sa plati zmluvna pokuta - to ale naozaj zavisi od konkretnej banky a zmluvy.
moznost, ze nehnutelnost predava sama banka, je ta posledna a najhorsia pretoze obycajne znamena vo vysledku omnoho nizsiu predajnu cenu.
@22abigail22 banke je jedno, kto splatky plati, hlavne musia byt zaplatene. Rucite obaja danou nehnutelnostou. Ak by prislo k najhorsiemu a nebude mozne splacat zo zdravotnych, rodinnych alebo prijmovych dovodov, je mozne s bankou dohodnut napr. odklad splatok o pol roka. Pre banku je riesenie situacie predajom nehnutelnosti tiez ta najhorsia varianta. Samozrejme ak s niekym beries hypoteku ako spoludlznik, treba si byt velmi ista spolahlivostou toho druheho, inac ta to moze financne polozit. Ale to iste plati aj pre mnazelstvo, kedze preberas zodpovednost za manzelove zavazky. Takze treba sa dobre poznat a ist s rozumom do tychto veci.
@22abigail22 más 23 rokov,nevešaj si na krk ešte hypotéku.radsej si s priateľom užite ešte spoločne dovolenky a výlety.jednoducho investujte peniažky do spoločnych chvíľ
Podľa mňa je to ešte priskoro 🤘
@22abigail22 chcete deti? Aj na rodicaku budes platit polku? Bude ti platit vyzivne a z toho budes platit polku? Ci ako si to predstavujes? Nehnutelnost sa da predat aj vo vlastnej rezii, ale potom musite suhlasit obaja, inac banka preda bez vas a este vam ostane zvysok dlhu.
Ak si.si nie ista priatelom, z objektivnych dovodov, tak ziadnu hypo si neberte. Lebo asi.nieco vo vasom vztahu musi byt, ked takto, podla mna racionalne, rozmyslas.
a v podstate to ani neplatis, ale banka sa to strhava z uctu kam boli poskytnute peniaze na uver. bankovy ucet moze byt obvykle vystaveny iba na jedno meno a dalsi moze byt disponent, to znamena, ze moze vyberat a vkladat. takze ak to bude na meno Tvojho priatela, Ty mozes maximalne par dni pred splatkou poslat na jeho ucet peniaze aby si banka vedela strhnut peniaze za hypoteku.
@22abigail22 banke je jedno, ci ty budes platit 50%, alebo 100%. Splatka musi byt zaplatena a hotovo. Neda sa platit len nejake %to zo splatky.
Btw to ako ta vobec napadlo?