Špecialista na hypotekárny úver - poplatky

hayabusa1337
9. dec 2023

zdravim,

mozno sa tu docitam odpoved na moju otazku alebo aspon skusenost niekoho, kto riesil podobny pripad.

Riesil som hypoteku cez hypotekarneho specialistu. k cerpaniu hypoteky nakoniec neprislo a odstupujem od zmluvy. tento hypo specialista si teraz uctuje poplatok vo vyske cca 1350 eur. rozumiem, ze tito hypo specialisti ziju z provizii ale zda sa mi trochu vela.

Stretli ste sa s niecim podobnym? resp. ma pravo si pytat odomna takuto vysoku sumu ked sa ani nedostalo k cerpaniu uveru?

zmluvu k nahliadnutiu nemam k dispozicii(nerieste dovody)
vdaka.
br.

zmrzlinka2021
9. dec 2023

@hayabusa1337 máš s ním uzavretú zmluvu o Tom?

melanta
9. dec 2023

Finančný sprostredkovateľ si nemôže pýtať žiadne poplatky od klienta. Zakazuje mu to zákon. Kontaktuj spoločnosť pod ktorou pôsobí a môžeš mu povedať, ideálne písomne, že zákon o finančnom sprostredkovaní a finančnom poradenstve mu zakazuje ako finančnému sprostredkovateľovi prijímať platby od klientov a pokiaľ na tom trvá, podáš podnet na NBS ktorá dozoruje finančné sprostredkovanie.

amonet
9. dec 2023

asi si tu pletieme pojmy. hypotekarny specialista v banke. alebo externista sprostredkovatel? a uctuje si poplatok pravovnik alebo konkretna banka. ano existuju banky co maju v zmluve pokutu za necerpanie uveru

hayabusa1337
autor
9. dec 2023

je to pani ktora je externistka resp. nie je z kondketnej banky bud to robi ako sro alebo zivnost ( je to komplikovane lebo sa jedna o madarsko) nie SK. mna zaujimalo ako to funguje na SK pre porovnanie.

jarka_black
9. dec 2023

@hayabusa1337 Pozrite si v registri NBS https://regfap.nbs.sk/search.php
Ide o viazaneho agenta = sprostredkovateľa? Alebo o poradcu? Poradcov je na Slovensku možno 5 a vopred oznámia cenu svojich služieb. Všetci ostatní sme agenti, čiže nám neplatíte priamo, ale dostaneme províziu. Ak sa sprostredkovanie zmluvy nepodarí, zárobok máme 0 €. S tým však musíme počítať.

melanta
9. dec 2023

@jarka_black veď píše že ide o poradcu v Maďarsku.

melanta
9. dec 2023

@hayabusa1337 sprostredkovateľa v Maďarsku rieš v Maďarsku. Začni tým, že si prečítaš zmluvy, ktorú máš s daným predajcom podpísanú, čítaj aj malé písmenká. A tu keď tak skús skupinu Maďarsko, opýtaj sa, či je tam niekto kto žije v HU a vyzná sa v tom, ako po právnej stránke fungujú v HU makléri .

jarka_black
9. dec 2023

@melanta Chcela aj porovnanie, ako je to u nás. Príspevok hneď nad mojím.