Spätné daňové priznanie

gumkac19
13. apr 2016

Baby otázka.. viete mi poradiť? Kamoška žije v Írsku a majú 4ročné dieťa.. nikdy si na SR neuplatňovali daňový bonus .. pričom bol nárok.. vlastne "zdohadali" sa teraz.. otázka znie, dá sa to nejako spätne podať? resp. aspoň tento rok.. je 13. dní po termíne.. určite by sa platila pokuta.. resp. ako postupovať? :-P ďakujem za odpovede 🙂

mijo53
13. apr 2016

Otázka č. 3 - Spätné uplatnenie daňového bonusu
Daňovník si neuplatňoval za predchádzajúce zdaňovacie obdobia daňový bonus, na ktorý mal nárok. Ako a za koľko rokov spätne si môže uplatniť daňový bonus?
Odpoveď
Daňovník si môže douplatniť daňový bonus podaním dodatočného daňového priznania, a to najviac päť zdaňovacích období spätne. To znamená, že v roku 2016 si daňovník môže spätne uplatniť nárok na daňový bonus od roku 2010.

gumkac19
autor
13. apr 2016

@mijo53 super skvele! a to stačí vyplniť dodatočné daňové priznanie za každý rok a podať? bude to nejako pokutované alebo nie? :-P ďakujem krásne za odpoveď 🙂

mijo53
13. apr 2016

@gumkac19 rado sa stalo. áno, za každý rok vyplníš daňové priznania, zaškrtneš možnosť krížikom "dodatočné daňové priznanie" /na prvej strane vpravo hore/ . Pokutu by mohli dať, ale určite sa oplatí podať

gumkac19
autor
13. apr 2016

@mijo53 tiež si myslím, že aj keď dajú pokutu tak sa oplatí... 🙂 ďakujem

gabriellka
14. apr 2016

@gumkac19 a riadne si tu podavala?

evittam
14. apr 2016

@gumkac19 Presne ako píše @gabriellka - je dôležité či podávala riadne DP ak áno, tak potom treba podať dodatočné a pokuta by nemala byť. 😉

orsuliacik121
14. apr 2016

@gumkac19 ak ti mozem poradit najistejsie to bdues mat ked sa pojdem osobne informovat na DU... tie zakony sa rok co rok menia.. ale baby vysie dobre povedali.. ale este by som si to isla pre istotu poistit osobne na danovy... 😉

gumkac19
autor
14. apr 2016

no baby, ja uz som si to zistovala aj na DU.. 5rokov spatne sa da podat danove, musi podavat riadne - lebo oni nikdy nepodavali ziadne danove.. pokuta bude na milion %, kolko € to je otazne.. uz ona sa rozhodne ci poda/nepoda..
dakujem kazdemu za vsetky infosky 🙂

evittam
15. apr 2016

@gumkac19 No presne tak, ak nepodala ani riadne -tak tam je pokuta viac-menej istá.....

evatko
17. apr 2016

@zalka @gapa
dievcata, uz ste mi viac krat poradili.Chcela by som sa sa este spytat, minuly rok som po skonceni RD dala v praci vypoved. Nasledne mi bola vyplatena zostavajuca dovolenka. A ked mi terajsi zamestnavatel robil DP potvrdenie z predchadzajucej prace o prijmoch som neprilozila, lebo som zabudla aj ja nato, aj predchadzajuci zamestnavatel(ekonomka) Teraz mi volala nova ekonomka z minulej prace, ze nato v piatok prisla, povedala, ze mi to DP dorobi, ze jej mam doniest vsetky papiere. Ako mam teda postupovat, je takyto postup spavny a kose? Dakujem

zalka
17. apr 2016

@evatko ak ste ešte nemali v práci mzdu za marec , a je ochotná tak môže urobiť ti RZD teraz je na to posledný mesiac.
Ak to neurobí tak ty musíš sama podať na DU dodatočné danové priznanie ... ja by som sa dohodla s ekonomkou ... ale defakto ak čítam tak sa jedná o starú prácu ... ak by šlo o ekonomku z novej práceproblém nevidím ...no zo starej ... fúha no neviem ... ale stále by sa to asi dalo ...

evatko
17. apr 2016

@zalka volala ekonomka zo starej prace, je ochotna mi to dorobit. Mzdu za marec sme uz mali, a preplatok z dani dokonca este v marci vo februarovej vyplate. Ak mi to ekonomka z byvalej prace spravi, bude to nieco znamenat? mam tam zevraj maly peplatok, ale bude sa platit pokuta?( ked mi uz jedno DP v aktualnej praci robili?)

zalka
17. apr 2016

@evatko už ti nemôže urobiť v bývalej môže ti dať potvrdenie ..musí ...a ty na základe potvrdenia o zdaniteľných príjmoch zo starej práce a RZD z novej práce si musíš sama urobiť dodatočné danové priznanie ... akti ho ona vypracuje tak fajn ...je to pre teba lepšie

gapa
18. apr 2016

@zalka
@evatko
súhlas so zalka, už treba len DP, nedá a ročné zúčtovanie a treba jej dať ale aj ročné zúčtovanie, ktoré už bolo urobené. Pokuta? v tom sa nevyznám.

lubuska22
13. mar 2017

Baby ked so chcem dat preverit danove priznanie ci bolo dobre vypocitane za rok 2010 je to mozne? Len nemozem najst papiere co som dostala. Vedeli by mi aj na danovom vystavit druhe?

gabriellka
13. mar 2017

@lubuska22 za poplatok ti urobia kopiu

lucka_ke
13. mar 2017

@lubuska22 kvôli čomu? lebo dodatočné už za 2010 nemôžeš podať

zuzanka2108
10. mar 2022

@gumkac19 Dobrý deň, prosím Vás, vedeli by ste mi povedať, na akých tlačivách sa to spätne vypĺňa, či na aktuálnom alebo treba niekde dohľadať tie minulé tlačivá? Tiež mám švagra, ktorý musí podať teraz za roky 2018-2020 dozadu a viem, že riadne, viem, že aj pokuta bude, len neviem, či sa to podáva na tlačive, ktoré je teraz aktuálne na daňovom úrade alebo napr. za rok 2018 musí podať na daňovom tlačive ktoré bolo platné na podanie za rok 2018 a nájsť ho niekde spätne... Ďakujem

gumkac19
autor
10. mar 2022

@zuzanka2108 keď som ja robila spätne daňové, tak áno na tlacivach príslušného roka, vyžiadala som si na finančnej správe - mali k dispozícii, alebo ešte skúste na nete dohľadať