Spadajú peniaze na sporiacom účte do BSM?

20. nov 2020

Ahojte, som vydatá a mám v pláne založiť si sporiaci účet na moje meno, budú peniaze na ňom usporené spadať do BSM? Manžel má založený sporiaci účet za slobodna a stále sporí. Zaujíma ma, či peniaze, ktoré on nasporil za 9 rokov budú spadať do BSM? Počas manžestva 6 rokov už máme iba jeden spoločný účet, z ktorého sa všetko platí a je písaný na manžela. ďakujem

panelacikova
20. nov 2020

podľa mňa je to jednoduchá matematika. čo mal do sobáša, patrí jemu. čo po sobáši, patrí obom. to isté z tvojej strany. ak on mal do sobáša nasporených 10.000, sú len jeho. ak po sobáši po rokoch 13.000, tak 3.000 patria vám obom.

hettinka
20. nov 2020

Pokiaľ riešiš, čo by bolo po rozvode, tak rieš v prvom rade účet písaný len na manžela. lebo od toho ťa môže veľmi rýchlo potom odstrihnúť a kym prebehne rozvod, delenie majetku, si bez peňazí. Neviem, čo je toto za blbý nápad, 1 manželov účet a žena tam dáva svoje peniaze... To sa už mnohým škaredo vypomstilo.
A jediné peniaze, ktoré v čase manželstva nasporíš a sú "iba tvoje" sú peniaze odložené v hotovosti "do punčochy" o ktorých nikto nemá šancu vedieť, alebo potom životná poistka so sporením.

negymama
20. nov 2020

budu. na koho je ucet nezohrava rolu, vsetko nasporene v manzelstve je spolocne. ak chces nieco uliat bokom aby to nespadalo do bsm, tak ostava ta tajna ponozka alebo ucet na doverychodnu osobu. ale musi byt fest doveryhodna

monika_k
20. nov 2020

@hettinka no napad vznika tak, ze zena ostava bez prijmu a manzelov ucet sa pouziva na vsetko

mdek
20. nov 2020

Odporúča sa, aby mali manželia každý vlastný účet. Napr. Aj pri smrti sa účet zablokuje a ani disponent s ním nemôže nič robiť. A ak tam príde aj výplata ženy po smrti, nemá na peniaze nárok, kým sa nedoriesi konanie. Tak pozor na to.
Sú aj účty zdarma, ak ide o poplatky ;)

autor
20. nov 2020

@mdek ktoré účty sú zdarma ? Fio banka?

autor
20. nov 2020

@negymama áno ide o zadné vrátka, keď vidím ako sa manžel správa,speje to k rozvodu. Ja som teraz na RD. Na ten účet by som ale musela vkladať hotovosť, a za každý vklad sa platí.

negymama
20. nov 2020

to ano, vacsinou sa za vklad plati, ale vela inych moznosti nemas.

negymama
20. nov 2020

https://nanicmama.sme.sk/bsm-4 este je aj taka moznost, sporenie na deti

negymama
20. nov 2020

ale v pripade ze by si tie detske ucty vybrala, moze muz pozadovat polovicu z toho.

hettinka
20. nov 2020

@monika_k blby nápad zostať ako žena úplne bez príjmu. Aj rodicak beriem ako príjem, hoci nižší.

Milá anonymná autorka, zaloz si svoj účet, fio, mBank sú zadarmo, kam presmeruješ svoj rodicak a prídavky na dieťa. Ak ti už teraz speje k rozvodu, spoločný účet určite nemaj, ak mužovi prepne a zruší ti kartu a prístup, nemáš tým pádom žiadne peniaze.
A nájdi si brigádu.

mdek
23. nov 2020

Viem určite aj mBank, ale keď pozrieš ponuky nájdeš. Daj si vyplácať rodicak na tvoj účet a niektoré banky majú aj bankomaty na vklady. Ale v ponuke bank sa nevyznám.