Ani neviem kde a ako začať a či vôbec patrí môj príspevok sem,ale snád mi niekto poradí.Mám 38 ročnú dcéru,slobodnú matku,ktorá má 8 ročného synčeka.Býva s ním v podnájme,za ktorý mesačne platí 230 eura.Pracuje na dohodu,chodí iba sem,tam na výpomoc,kde zarába 30,až 40 eura.Iná možnosť zamestnania v našom mesta nie je,kedže syn je maloletý,školopovinný,nemôže ostať doma sám.Zo socialky dostáva 175 eura,prídavky a plus výživné 25 eura.Teda to všetko spolu pohltí nájomné.Samozrejme že jej musíme pomáhať my s manželom,čo sa týka stravy,oblečenia,výdavky na školu a pod.Na vyššiu dávku nárok nemá.Chcem vás poprosiť,je to vôbec možné?Môj manžel je onkologický pacient na inval.dôchodku,ja na predčasnom dôchodku a musíme takto doslova živoriť.Dakujem vopred akúkoľvek radu.
@hanickadusicka A nemohla by sa dcéra so synom nasťahovať k vám? Ak to podmienky aspoň trošku dovoľujú, potlačte sa. No a určite treba, aby si dcéra našla prácu. Ak ste na dôchodku, syna jej povarujete a ona môže pracovať.
Najnižšie vyzivne je 29e. Nech požiada o zvýšenie vyzivneho, 25e na školáka je naozaj nízka suma
Samozrejme treba hľadať inu pracu, napr dokladať v obchode ci pokladníčka
Druhák ci tretiak moze ist zo škol.klubu sám domov
Zial to mozne je. Preco dcera nejde pracovat do ineho mesta? Nedalo by sa urobit tak, ze si skusi najst pracu v inom meste, skusi si tam najst podnajom, vnuk by bol prvy mesiac dva u Vas, kym sa tam troska rozbehne a potom by proste zmenol skolu a isiel zas k mame?
25 vyzivne je dost malo, najnizsie je 27,42 eur. Dostava aj dotacie na stravu a skolske pomocky? Nieje to sice bohvie co ale aspon trosku by si pomohla
@hanickadusicka ak by bola možnosť povarovat vnuka tak vam dam kontakt na agenturu v snv .Praca s plast.vyliskami je to v meste
@hanickadusicka hmmm, je ten podnajom taky nutny?
Preco sa nezamestna na plny uvazok? Ved pisete ze ste obaja doma, maly moze byt s vami pokial ona bude normalne pracovat, je dost velky aby sa vedel zahrat sam.... Treba podat navrh o zvysenie vyzivneho, kedze maly chodi do skoly, potrebuje viac ako 25eur mesacne.... Alebo prinajhorsom by sa nemohli nastahovat k vam? Je ten podnajom nutny? .... Ja si myslim ze, z toho co pisete by sa riesenia nasli...
@hanickadusicka Takže dcéra by sa mohla presťahovať k vám, ak je to možné a nastúpiť riadne do práce na plný úvazok. Alebo ak aj by to možné nebolo, tak 8ročný može v pohode ostať doma sám, okrem toho ved doobeda ja v škole a poobede može byť v družine. Potom by prišla dcéra s práce a malý zo školy a doma sa stretnú. Ja som bývala doma ako 7ročná sama doobeda, lebo poobede sme mali školu a do družiny som nechcela ísť. Sama som sa najedla, pochystala do školy, zamkla, všetko. Prečo by ste mali vy sponzorovať dcéru?
nechápem,však dcéra môže bývať pri vás doma,nie ? načo si platí tak drahý podnájom??? a okrem toho, dá sa uskromniť, veď ked je dieťa školopovinné,do min.14 hodiny je v škole plus býva družina,čo je to za nezmysel?že dcéra nemôže pracovať inak ako za 40 euro mesačne ?však nech si nájde prácu na 8 hodín denne,predsa syn -môže mať krúžky,a iné záujmové aktivity,a tým pádom príde domov večer,ako ona,z práce, či ona je invalidná ,alebo čo? a ty jej nemôžeš povarovať vnuka ?to čo je za hlúposť ,a okrem toho,aj tak-musí jej dávať výživné otec dieťaťa-dá sa požiadať o vyššie, to je čo za blábol?
dcéra môže normálne pracovať na 8 hodín a problém je vyriešený, a malý je dosť veľký na to,aby bol aj chvílku sám,ak by pracovala djme tomu v susednom meste,kde by sa našla práca na 8 hodín, kto chce si nájde,kto nie,tak vyplakáva, a nechce sa mi ani veriť, že v dnešnej dobe je to takto, že niekto radšej živorí a nemá čo dať do úst,ale nejde pracovať normálne,je to fakt zarážajúce a okrem toho,dajú sa najst aj rozne brigádky dajme tomu- aj na 4 hodiny ,čo by si prilepšila ešte k tomu,čo dostáva od zamestnávateľa
@janickacrazy
@sibalka21
takýto nezmyselny dotaz, dokaze napisat len niekto naozaj .....
tu nehrá vela veci ciže zase fake diskusia,zbytočne reakcie.
sorry,ale to je chaba vyhovorka,ze si nemoze dovolit ist na plny uväzok do prace. chalan bud druhak alebo tretiak,vyucovanie sa zacina 7.45 alebo 7.55 a samozrejme po skole existuje druzima,ktora je zo strany skoly,tak ak by sa za nu nieco platilo,tak nie vela.a navyse jej mozte predsa aj vy postrazit vasho vnuka,nie? alebo mu ist oproti zo skoly. verim tomu,ze manzel by 20minut bez vas vydrzal. a tak ako ine baby navrhuju,nie je moznost,aby sa nastahovala k vam? aspon zatial,provizorne? pokial sa nedate zase do normalu? nech spavaju aj v obyvacke. chalan nemusi mat svoju vlastnu izbu.potlaci sa nejaky rok,dva aj s mamou na gauci.a taktiez by ste mali aj vy pomoc zo strany dcery s manzelom
@marietuska nemusi byt to fake diskusia...a veru takato situacia vie byt dost tazka pre kazdeho. Ja som byvala v Budapesti, mala slubnu karieru rozbehnutu a veru som sa musela vratit domov. Mooj otec bol tiez onkologiky pacient, na polovicnom invalidnom dochodku lebo podla lekarov aj ked bol v 4.stadiu tak jednoducho na cel dohodok "nema diagnozu" a moja mamna na dchodku tiez....kazde dva tyzdne na chemo a potom doma a pomalicky sa pozbierat kym aj tak nakoniec pride smrt...ale proste musela osm prist domov a pomoct...takze chapem, ze to nie je jednoduca situacia.
Mila zakladatelka, treba ist na UPSVaa popytat sa na ake davky ma este narok. kazda rada a pomo je doslova "sol nad zlato" 🙂
Ale veď v tejto téme je problém, že nemá nárok na vyššiu dávku. :D Na to sa pani pýta, či je to možné. Keď môže dostávať 200 eur len tak za nič, tak hádam nepôjde za 350 do práce. Viete, mne tu vonia istá mentalita. 🙂
@mysga a preco by mala? Nie kazdy vie na co ma narok a na co nie...a upimne, niektore "tetusk" su tam tak "ochotne" na uradoch ze az to boli 😀 😀 😀
@lubkavargova1 Jasné, že sa na úrade ťažko čosi dozvedieť. Ja to myslím konkrétne tak, že autorka sa pýta zrovna na tieto dávky, nie na to, ako sa dostať zo slej situacie. (poradiť o davkach neviem, teraz som prvýkrat brala PNku :D).
Myslím, že možnosť nasťahovať sa k autorke, ktorá by dieťa mohla strážiť (resp. ho mať pod dozorom po škole a školskom klube, alebo ak mama bude na nočnej - lebo čo také osem ročné, to je už velký chlapček...) a ísť do práce majú pre niečo zamietnutú a zatial sú tu len také - treba ísť pracovať - odpovede. 🙂
@hanickadusicka
Toto su take vyhovorky...
Ona nema pracu...
Ona plati najom...
Syn je este maly...
blabla
Toto su vsetko vyhovorky pohodlneho cloveka...dcery...
Nech nakluse do roboty...ziadne prilezitostne almuzny..roboty je dost len ludia su priebercivy...min.mzda je cca 350,-...
Dieta ma druzinu do 17.00...
mozete byvat spolu..prispeje na najom..
Ja problem nevidim...
@moni244 Ja nie som jej stále poruke,mám dosť svojho trápenia,zamestnať sa na plný úväzok v meste,kde je 50 percentná nezamestnanosť,to je priam zázrak.Ono sa ľahko píše tomu,kto to neprežil.Neprajem to nikomu.
@hanickadusicka len ju kludne ospravedlnuj, to jej urcite pomoze
@lubkavargova1 práve preto píšem tu,dcera sa bola neraz informovať,doslova sa jej vysmiali do očí,čo by ešte chcela.Myslela som,že mi tu niekto poradí,asi som nemala písať.
@dominika6 práve také múdre rady nepotrebujem.Moja zlatá,nesúdte človeka,ked nepoznáte jeho cestu...
@hanickadusicka kde je 50%nezamestnanost na Slovensku? Podla mna ide o to, ze dcera je mlada, vnucik este mensi. Keby bola tato situacia prechodna, docasna, dako sa to zlepi. Ale, kedze ma 38, tak asi bude musiet do dochodku este 30rokov pracovat, a cim bude starsia, tym to bude horsie. Syna nech necha Vam, a ide robit do zahranicia. Na par rokov, nasetri a kupi byt. Je to tazke, ale je mlada a silna, uz mladsia a priebojnensia nebude.
@hanickadusicka uz nema narok na dalsie davky ... ale teda ma dost vysoke najomne ja by som sa na jej mieste prestahovala bud k vam alebo do lacnejsieho aj jednej izby.. aj ked zasa jej zoberu 90 eur ako prispevok na byvanie ...
fakt jedine sa skusit zamestnat co neni jednoduche ... alebo chodit aspon upratovat do domacnosti a tak ..
@hanickadusicka a odkial ste? z akeho mesta?
@hanickadusicka Nemusíte jej byť stále po ruke, ale ak by sa mohla nasťahovať k vám, zostávalo by jej tých 230 €, čo platí teraz za nájom a z toho sa dá vyžiť (s odretými ušami, ale predsa, ak rátame stravu a nutné veci pre seba a syna). A ak sa jej skutočne nepodarí nájsť si prácu, bude celé dni doma a pomôže vám so všetkým, aj starostlivosťou o vášho chorého muža.
Alebo potom nech sa odsťahuje za prácou do iného mesta.
Vy cakate, ze napiseme, nech si zaziada o daky carovny prispevok a ked potom dostane 20-30eur navyse..tak co to zmeni? Nic. Akoze je to nafigu, ale pokial sa nezamestna, tak sa to nema ako zlepsit. Ved to asi viete aj sama. Ak si nevie najst pracu doma, musi dalej. Ja robim v Ba, kde aj byvam, ale nakolko je to velka nemocnica,tak vidim a viem, kolko ludi dochadza z velkej vzdialenosti. A ak nie je ani to rentabilne, tak musi do zahranicia, pomocne prace. Tak moze domov posielat kludne aj niekolko stoviek eur kazdy mesiac
Tak vám všetkým dakujem za milé rady,už nebudem ani reagovať,ani čítať,škoda času.Nepotrebujem tie urážky,poučenia,chcela som fakt iba poradiť.Tažko sa mi čítajú tie riadky,predsa keby mohla bývať s nami,tak býva.Mám onkologicky choreho manžela,niekedy celé noci nespíme,dusí sa...malý byt...sme psychicky na dne.Nechcem,aby nás tu niekto ľutoval,ale píšem cez slzy.Kto neprežil,nepochopí....
a podla mna najlepsie na privyrobenie je pomoc s upratovanim v domacnosti , ak teda je u vas dopyt po takej brigade. Ak ste nahodou z Ba, tak ja niekoho akurat hladam.
@nivea777 spišská nová ves a prace veru tu nie je veľa,ja dochadzam do popradu... V tomto ma pravdu
@hanickadusicka. Ale nieco by sa mozno aj naslo,len ci moze v noci dcera robit a tak no..
@hanickadusicka ale toto nie su urazky. Nie je to prijemna situacia, takze ani jej riesenie nie je dako prijemne. kocky radili, aby usetrila na najomnom. Neda sa. dobre, tak teda musi zvysit prijem. To sa da len zamestnanim sa. Ziadny prispevok navyse tuto situaciu neutiahne na dlhu dobu, lebo tieto prispevky su smiesne a predpoklad ich navysovania v nedohladne.
@hanickadusicka a preco sa nemoze zamestnant na plny uvazok? Ved dieta ma uz skolopovinne, nie je skolkar, co je viac doma ako v skolke. Vie, ze sa moze nq vas spolahnut, je proste pohodlna