Ahojte. Poradi mi niekto? Som poistena v Unione na Slovensku (mam tam trvaly pobyt) ale momentalne som v CR. som tehotna, niesom poistena a ako tehotnu ma uz nikto ani nezamestna. a pokial niesom zamestnana alebo studentka, poistenie mi nema kto platit, samoplatitelka byt nemozem. Tak by ma zaujimalo, hradia sa mi z mojho slovenskeho poistenia aj prehliadky spojene s tehu, utz a porod? Alebo musim kvoli tymto veciam chodievat na slovensko? Dakujem za kazdu radu.
Práve riešim podobný problém... Študujem v Brne, prácu sa mi už asi nájsť nepodarí, snúbenec je cudzinec, pracuje v Brne.
Čo som doteraz zistila:
- ako slovenka mám nárok len na akútnu starostlivosť, tehotenstvo do nej nespadá.
- komerčné poistenia tehotenstva, pôrodu a popôrodnej starostlivosti v nemocnici stoja od 50 000 Kč vyššie (ak sa nemýlim, v každom prípade sú to neskutočné sumy).
- na poistenie v českej poisťovni mám nárok, len ak tu mám prechodné bydlisko. To som sa snažila zariadiť na cudzineckej polícii, dnes som zistila, že sa im niečo nepozdáva, tak čakám na papier, čo sa vlastne deje. Tak či onak by ma stálo 1080 Kč mesačne, možno ešte viac, keďže už som tehotná. V každom prípade som už potrebovala vidieť lekára, urobiť USG na konci prvého trimestra a prvá poradňa, u súkromnej lekárky ma to zatiaľ stálo 3000 Kč, uvidíme, čo bude nadalšej návšteve, až pani doktorke dôjde faktúra.
Po zvažovaní pre a proti som prišla na to, že snáď najrozumnejšie je chodiť k lekárovi domov, mesiac pre pôrodom ostať u našich a porodiť v nejakej normálnej nemocnici u nás a dúfať, že to drahý stihne ku pôrodu (ak príde nečakane, pár dní pred termínom by sme už chcel prísť za mnou k našim).
Čo som ale začala riešiť teraz je, ako to bude s poistením bábätka, keď bude mať slovenské občianstvo, ale bývať budeme v Brne.
Tak som sa nahnevala na systém... Únia sa tvári ako najúžasnejší politický útvar na svete a pritom nevie dohodnúť príjemné a nekomplikované tehotenstvo ženám európankám žijúcim v rámci EU mimo svoje krajiny...
Ahojte baby,
tiež mám na SK trvalý pobyt, ale študujem a bývam (bez prechodného pobytu) v ČR s priateľom, ktorý je Slovák, ale tu v ČR pracuje. chceli by sme mimi, tak som sa začala zaoberať vecami okolo toho - ako by to bolo s prehliadkami, pôrodom, poistením keby všetko prebiehalo tu, napriek tomu, že poistená som na sk.
a zistila som, že je to riadne komplikované!!! ☹
a preto budem rada, ak sa podelíte s vašimi ďalšími skúsenosťami čo všetko a ako riešite.
ďakujem a držím vám palce, nech všetko dobre dopadne 😉
@adriana1712
@uskulienka
@metynka
Dievcata ako ste to vymysleli? nakolko od 1.10. je vraj nova smernica o refundacii nakladov za lekarske ostrenie v zahranici
Ahoj, mám ten istý problém, som v 11tt, na prehliadky dochádzam na SK (tiež tam mám trvalý pobyt ) a poistená som vo Všeobecnej zdr.poisťovni. S manželom bývame v Čechách, pretože tam pracuje a ja som nezamestnaná. Po prvom trimestri rozmyšľam zájsť do jeho českej Všeob.poisť. (kde mu prispieva jeho zamestnávateľ) a opýtať sa, či by som nemohla sa prehlásiť akoby na manželovu poistku a na prehliadky chodiť tam v ČR príp. aj rodiť. Niekto mi spomínal, že sa to bude dať, ale sa musím vyhlásiť zo zdr. poisť. na SK. Stále však váham. Ak by niekto vedel poradiť, napíšte. Vďaka