Zdravím Vás všetkých, idem si po k Vám po radu. Pracujem v jednej firme 8r.mala som nehodu a operovali mi chrbticu. PN som bola rok. Takže do prace som nastúpila 16.8.2019. Požiadala som o ID.(45%) Ten mi bol schválený 4.12.2019. Chcem sa spýtať,budem mať znížené dane?Ak áno , keď mi bola vyplácaná mzda od 16.8. Vrátia mi dane?
@zuzika Ale kto ti ma vrátiť odvody?! Odvody sa nevracaju! Jedine zo ZP v RZ.
Vracaju sa len dane ak ti vyjde preplatok. Ale ako pisem o vysku invalidného dôchodku sa znižuje nezdaniteľna cast. Neviem kolko zarobís, kolko platíš dane,ci poberás DB a kolko máš ID. Takze ťažko radiť ci ti nieco vrátia.
@evittam
Nezdaniteľná časť u poberateľov invalidných dôchodkov sa môže uplatniť, od nczd sa odpočítava len výška starobného dôchodku.
Čo sa týka zníženej sadzby zdravotného poistenia, pokiaľ viem, tak sa to nerieši cez ročne zúčtovanie ZP, ale robia sa aditivne výkazy do ZP od obdobia od kedy bol spätne priznaný ID. Ale tu pokiaľ viem bola nejaká zmena.
Len uvažujem, či ti nárok na ročný DB vôbec vznikne - viď podmienky :
Povedala by som, že iba DB za december...
tu je toľko nepresností v týchto príspevkoch. .. čo príspevok to iná odpoved a autorka sa v tom zamotáva...
@zuzika Citala si tie informácie v linku co ti dala
@zaba21 ?! Tak preto.
Na daňový bonus nemá nárok daňovník u dieťaťa, ktorému vznikol nárok na invalidný dôchodok, a to od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom bolo vydané rozhodnutie o priznaní invalidného dôchodku (napr. rozhodnutie o priznaní invalidného dôchodku dieťaťa bolo vydané dňa 11.12.2018, daňovník si na toto dieťa už nemôže uplatniť nárok na daňový bonus v mesiaci január 2019, to znamená, že posledný mesiacom na uplatnenie daňového bonusu je december 2018).
@zuzika Nie dane nemáš znizene. Je rovna dan. Bude ti nieco vrátene v RZ (ak on požiadas zamestnavatela) alebo v DP. Ale pokiaľ viem suma dôchodku sa odpočítava od NCZD.