Sociálny štát - ako sa pripraviť na dieťa a vopred si našetriť?

16. apr 2024

Často tu niektoré píšete, že sa žena nemá spoliehať na štát a jeho príspevky, ale pripraviť sa na dieťa a vopred si našetriť. Prečo vás teda tak vzalo zrušenie benefitov na zuby? V štátoch, kde si vybojovali liberálnu vládu, si takéto veci bežne hradíte sami, dane sa zvyšujú, percento z rozpočtu na zbrojenie stúpa, príspevky na rodiny klesajú a mohla by som pokračovať ďalej. S niekým iným vo vláde by to nebolo inak. Prevezmite zodpovednosť za svoj život a nespoliehajte sa na sociálny štát. Vyskúšajte si západný svet v praxi.

katkaseiner
16. apr 2024

fuha, mudra si ako rádio. Kazdy sa snazi postarat o svoje deti najlepsie ako vie. To ze vyuziva benefity nrznamena, ze bez nich by k zubarovi nešla... Tu skor ide o to ze sa šetri...ale zas na kom? Preroze nam vezmu a oni si rozdelia.... a este sa pochval ze si tuto čvargu volila lebo to robia najlepšie 🤦

milanemila
16. apr 2024

Mna to nevzalo aj tak sme to nevyuzivali 🤷🏼‍♀️ ale teda ako problem nasho zdravotnictva vidim to, ze prevencia je minimalna a potom sa riesia akutne stavy, co je ovela narocnejsie a drahsie.
Je kopec rodicov, kt ani len nie su schopni vziat dieta na preventivku k zubarovi (asi ani oni nechodia neviem) a ked to bolo “zadarmo” mozno to aspon viac ludi motivovalo ist.
Netreba ani tie davky nevyhnutne rusit, ale je potrebne kontrolovat kto ich pobera a ci realne ma na nich narok, alebo len ucelovo odzubava s fiktivnym zamestnanim a podobne. A nie ze potom musi davku vratit ak sa na to pride, ale este aj poriadnu pokutu k tomu by som dala.
A ano konecne by si mali ludia uvedomit co je to planovane rodicovstvo a na dieta sa normalne pripravit financne, mentalne a podobne, nie ocakavat, ze ved budeme zit z davok 🤦🏼‍♀️

andaluzia12
16. apr 2024

drahá pani autorka, táto vláda sa prezentuje ako sociálna!!!!!

bambulka79
16. apr 2024

Evidentne miešaš jabĺčka a hrušky... najskôr si naštuduj definíciu "sociálneho štátu" a potom sa drž danej témy, nakoľko "zdravotná starostlivosť"a benefity v rámci povinného zdravotného poistenia sa nedajú aplikovať do sféry sociálneho zabezpečenia...

majamat
16. apr 2024

neviem o akch benefitoch je rec, nevyuzivala som,a le si treba uvedomit, ze nie kady ma plat 2000e. kazdy sa ohana zahranicim. ak budeme mat ake platy, potom sa mozeme porovnavat. nehovorim, ze niektori nemaju, ale mnoho normalne pracujucich ludi nema a dokonca su mnohi, co maju hodne pod 1000e. kolko je mnimalny prijem v zahranici u cloveka ktory normalne pracuje? urcite viac ako u nas.
su aj rodiny, kde je jeden rodic na invalidnom dochdoku,c i nezamestnany, na materskej, smaozivitel a pod. druhy moze zarabat dobre, ale ak zaraba sam, uz to take ruzove nie je a to nemusia mat ani 5 deti, stacia 2-3.
nie kazdy takto zaraba. u nas v obci zubarka - trhanie zuba, blombovanie bezne 70e. ak niekto zarobi 800e a toto ma zalatiti za zubara, dlasich 300e za byvanie, atd, tak akoze z coho?

stanulienkat
16. apr 2024

No vidis...ako pises, v statoch, kde si vybojovali liberalnu (wtf?) vladu. My mame od liberalnej daleko. Pise si v nazve socialna. A rusi vsetko dovre. Socialne zrusi prokuraturu, socialne si dosadi vsade svojich sudcov, ludi. Socialne rozkradne republiku, socialne zrusi prirodne parky a kulturu.... Toto by nerobil ani profresivny Soros, Caputova a ani zidojasteri.😂😂
Mozno nam chce vlada naznacit, ze po ich drancovani zostane republika socialne odkazana.

A mas pravdu, rozumny clovek sa nespolieha na stat, ale na seba. A nepis o zapadnom svete v praxi, kedze sa tato vlada, co robi zmeny hlasi k vychodu. Mas to hodne pomylene.
Preco si prepisala povodny text?

zuzanka.zuzu
16. apr 2024

TREFA 👌

liz_lemon
16. apr 2024

@milanemila deti maju preventivku zadarmo, plati sa len za RTG, ktory mozes odmietnut

lenkasarka
16. apr 2024

Nevzalo má zrušenie benefitov mám nastastie zdravé zuby o ktoré aom sa starala celé roky.
Tu je len zvláštne,že vsetko rušia,lebo treba škrtať,ale sebe platy dvihnú. Necakam od štátu,že sa postará o moje dieťa. Dcéra sa narodila,keď neboli tie zbytočne prispevky ako kocikovne atd a v pohode sme prežili.

babulkomale
16. apr 2024

Este tie zapadne platy na tie nase zapadne ceny a vsetci budu spokojni, vsak?

mamina7070
16. apr 2024

prispevky na dieta klesaju???? mam 21 rocnu a teda prispevky na dieta a rodinu tehotenstvo neskutocne stupli
a aj oproti inym krajinam mame proste vysoky nadstandard

predtym nebolo to tzv kocikove ani nanjedno dieta teda priplatok vo vyske 800€
ziadne tehotenske danove bonusy ak zena sla robit zobrali jej cast rodicaku
a nie nebolo lacnejsie bola dvojciferna nezamestnanost urok na hypo tiez dvojciferny alebo lahko pod desat
ziadne platenie ak nebola skolka a skolky vobec neboli dostupne

sara07
16. apr 2024

ano vadí mi to
pretože máme neumerne vysoké zdravotne odvody k tomu aku starostivost dostname za nu
ked sa robil auidt vyšlo to dost zle
proste platiš platíš , štát to ma socialne prerozdelit ale ked pride na to nemáš narok na nič alebo len na nejaku omrvinku, ber to ako metaforu , ja neočakavam že dostanem naspät celý bochník chleba, očakavam krajec nie omrvinky
a to je jedno v akej sfére
my chodime na preventivky pravidelne kôli sebe , deti maju zuby bez kazov ukažkové stále
u nás ten benefit som využivala ja lebo mne šli zuby hodne dole pri tehotenstve ,,, čiže to nie je len o starostlivosti, tak ako si čistim ja si čistia aj deti ..
tak to sa dalo čakat že začnu škrtat a brat a vyvreskuvat ako su socialne ok
skutočne máme vysoke odvody soc a zdravotne a nič nedostaneme naspät skoro
v zahraniči máš aj iné platy hlavne ....
ja neočakavam že sa o mna bude starat štát alebo o deti, ale vzhladom k tomu že mi /nam zoberie dost velku čast vyplaty s tým že socialne ..atd tak ano chcem ked to budem potrebovat čast dostat naspäť , píšem čast neočakavam cele
a čo sa týka min mzdy to nech si nechaju, bežne sa to robí tak že poberu rôzne priplatky a benefity a šupnu to do základu ,na páske to máš v poriadku ale reálne dostaneš rovnako alebo menej, najviac dostane z toho štát lebo mu idu ZASe vyššie odvody, dane atd

mamina7070
16. apr 2024

sak si pozri ake su tu temy max materska aj ked nerobila max podpora ako odrbkat PN rok OcR kazdy mesiac

povedz ktory stat toto ma?

ovaaa
16. apr 2024

Patrím medzi tie, ktoré benefit využívali pravidelne. Voľakedy bola dentálna hygiena v rámci preventívnej prehliadky a zdarma teraz dve rozdielne veci s platbami. K lekárom moc nechodíme, platím zdravotné poistenie už ix rokov zo svojho platu tak prečo nevyužiť, v podstate som si ho zaplatila keďže som šetrila zdravotné financie.. Cena za dentálnu hygienu je aj tak vyššia ako je preplatok ale pomohlo.

lenkasarka
16. apr 2024

@mamina7070 a to si vymenovala len časť. Ešte take že príspevok na prvacka,obedy zadarmo,lyžiarsky zadarmo. Príspevok na pocitatč a rôzne ine prispevky. Pandemicke keby sa dalo poberaju dodnes. Témy ako odrbat štát sú tu na dennom poriadku.

salome123
16. apr 2024

kupili si dochodcov cez 13ty dochodok a teraz im chybaju peniaze a beru ich rodinam. nic viac, nic menej :-/

milanemila
16. apr 2024

@liz_lemon jasne nehadam sa, my mame zubara kt nerobi vobec na poistovnu, takze neviem, tak teda sa dalo z toho benefitu preplatit ine ukony a to tiez beriem ako plus.

stanulienkat
16. apr 2024

@salome123 vdaka dochodcom sa dostali k rabovacke a vdaka nim sa zaklincuju vo vlade. Co tam po tom, ze zostane kasa v minuse na dalsiu generaciu.

katka700
16. apr 2024

Autorka to čo si napísala je znoska kecov, nemáš šajnu jak funguje zdravotný systém v UK, Nemecku, Francúzsku, Holandsku - teda v tých vyspelých krajinách Európy do ktorej chceme patriť. V porovnaní s nimi odvadzame štátu veľké percento z výplaty a za oplátku dostávame veľké kulove.

lenkasarka
16. apr 2024

@katka700 jasne a ešte výberu druhý pilier. Radosť žiť v tejto krajine.

lenkasarka
16. apr 2024

Človek pozrie na odvody vo výplatnej páske a nevie či sa má smiať či plakať.
@katka700

erikavesela
16. apr 2024

Absolutne nemas ponatia (podla toho, co pises) o tom, ako to funguje v inych krajinach, ci uz odvody, vratane dochodkovych a zdravotnych, dane, podpora rodin atd.atd...
To, ze niekto si uplatnil benefit vo vyske desiatok eur, este neznamena, ze nie je aj financne pripraveny na dieta...splietas jablka s hruskami...preboha, aky maju tieto dve veci suvis??? Ked takto ako ty uvazuje tych 1,4 mil. ludi, co tych zmrdov "volili" sa ani necudujem, ze robia take zmeny ako robia...ved vy im este nahravate na smec...ja sa stavim, ze ludia okolo hranola sutazia, kt.vypluje vacsiu hovadinu a davaju stavky, kolko z vas im to zozere aj s navyjakom a este ich v tom aj podpori a potlapka po pleci ako dobre urobili...🙈

jesenzima
16. apr 2024

🤢

darkswan
16. apr 2024

V Nemecku si platis pripoistenie a do cca 80% ti preplatia aj napr. implantat alebo korunku, takze tolko k tym zapadnym krajinam;)

morgane1975
16. apr 2024

Viete ze su ludia co si aj decko urobili aby dostali matovicov bonus? 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ a naivne si mysleli ze ho budu dostavat 18 rokov 🤣🤣🤣

morgane1975
16. apr 2024

@lenkasarka ja som presne pre toto uz pred rokmi 2 pilier zrusila. Su to vyhodene peniaze. Setrim na dochodok v produktoch kde stat nema dosah.

lenkasarka
16. apr 2024

@morgane1975 ja som nezrušila🙄

mamina7070
16. apr 2024

ale ani nepiste kolko sa odvadza statu obcas som tu zhliadla rocne zuctovania a teda bieda bud robia na cierno ludia alebo ziju na davkach zjavne

a presne obedy zadamro lyziarske plavecke za par eur rekreacny na tabory

zalka
16. apr 2024

@morgane1975 neviem o tom, že by Matovičova vláda otvorila 2 pilier a umožnila ľuďom doň vstúpeným výstup.

Nemylíš si to z niečím iným?

Len Ficove vlády otvorili 2 pilier a umožnili výstup ľudí, kt.sa vôbec neoplatilo mať 2 pilier ( ľudia z nízkymi príjmami alebo žiadnymi, SZČO. .taký ak zvážili tak vystúpili).

erikavesela
16. apr 2024

@mamina7070
Ja sa pytam inak, co za vsetky tie odvede dane a odvody stat pre ludi urobil???? NIC, ani len tu posratu dialnicu do KE...alebo ju len ty vidis a jazdis po nej od 2010????...kym ludia neuvidia investovane peniaze na vlastne.oci (riadne cesty, zeleznice, dochodky, nemocnice, fungujucu st.spravu, skolstvo, celkovo zdravotnictvo a takto mozem pokracovat do aleluja) ndlebudu tomuto stsmatu ochotni platit nic navyse... jedine, co tu na 100% funguje je korupcia a buzeracia.. a za to platit nikto nebude
Stat berie viac ako 1/2 toho, co clovek zarobi...a ludia z toho vyziju, setria, platia hypo a casto odkladaju na dochodok...Ja sa pytam, kde v prdeli vsetky tie prachy su????