Sociálne odvody

ibaja29
3. jún 2024

Ahojte, viete mi prosim poradit ako to je pri osobe ZTP, ktora zatial nepobera invalidny dochodok, ci ma povinnost platit socialne odvody? Lebo na urade prace pani spomenula nejaky dlh na socialnej, ale nevedela k tomu viac povedat a ina pani zase povedala, ze socialne odvody povinne nie su iba zdravotne. Kazdy nam hovori nieco ine. A to sme boli uz aj v socialnej osobne. No ze ak aj dlh je, oni vraj nemaju povinnost oznamit nam to. Tak ako mame potom vediet, ci tam nieco platit mame? Dakujem vopred

maranco
3. jún 2024

@ibaja29 pozri si svoj "Elektronický účet poistenca" https://www.socpoist.sk/prihlasenie-do-elektron...
prístup k nemu si vyžiadaš na https://www.slovensko.sk/sk/detail-sluzby?exter...
tam uvidíš rozpis kto kedy za teba platil odvody a aj prípadný dlh

melanta
3. jún 2024

Áno, aj ZŤP osoba má povinnosť platieb, do ZP aj SP, ako zamestnanec aj ako podnikateľ. Len sú odvody nižšie. K tomu dlhu a otázke, ako máte vedieť, že či máte niečo platiť:
1. Ak je zamestnaný, odvádza odvody zamestnávateľ.
2. Ak podniká, ako szčo prvý rok povinný nie je, následne podľa podaného daňového priznania.
Mimochodom, je povinnosť každého občana vedieť, čo má platiť a platiť to. Ak vznikol dlh, vyžiadajte si výpis, aby ste vedeli, z akého obdobia dlh je. A potom ho riešte. Ak vznikol počas zamestnania, treba riešiť u zamestnávateľa. Ak vznikol počas podnikania, potrebné je doplatiť dlh.

ibaja29
autor
3. jún 2024

@melanta ale on nie je zamestnany. On pracovat nemoze..je v celodennej opatere u maminy...

alickapusinka
3. jún 2024

Pokiaľ má dlh na ZP aj ak mu ID schvália nič nemusí dostavať. Až po vyrovnaní dlhu.

ibaja29
autor
3. jún 2024

@alickapusinka na zdravotnej nie, tam sa doplatilo co bolo treba. Ide o tu socialnu no ked som tam volala pani mi povedala, ze on nema povinnost.platit odvody socialne iba zdravotne. Tak ja uz neviem. Jeden povie tak dalsi inak..

melanta
3. jún 2024

@ibaja29 a nepracoval nikdy? V minulosti nebol zamestnaný alebo nepodnikal? Za aké obdobie má dlh? Čo v danom období robil alebo nerobil?

melanta
3. jún 2024

@alickapusinka ZP nemá nič spoločné s ID, pretože ID rieši SP, nie ZP. ID môže mať priznaný aj vyplácaný napriek dlhu v ZP. Dôchodky nemajú spoločné zo zdravotným poistením nič.

ibaja29
autor
3. jún 2024

@melanta nerobil nikdy, ma postihnutie, ktore by mu nedovolilo vykonavat akukolvek cinnost. Je cely zivot opatrovany

melanta
3. jún 2024

@ibaja29 vyžiadaj si výpis, za aké obdobie vznikol dlh a potom doložte, že v tom období nebol platiteľom SP. Nemyslím, že vám také potvrdenie/výpis dajú. Pretože ak nebol nikdy zamestnaný ani nepodnikal, tak nemal povinnosť platiť SP a tým pádom mu ani nemohol vzniknúť dlh. Ideálne všetko riešiť písomne či mailom, aby ste mali celú komunikáciu podloženú.