Sociálne a zdravotné poistenie študenta staršieho ako 16 rokov

jumama
30. máj 2016

Maminy, čo máte deti staršie ako 16 r., chcela by som sa spýtať, či je potrebné riešiť niečo ohľadom zdravotného alebo sociálneho poistenia detí. Zo stránky Sociálnej poisťovne som to pochopila tak, že pokiaľ dieťa neprerušene študuje ďalej, nevzniká mu žiadna povinnosť platiť si dôchodkové alebo nemocenské poistenie Sociálnej poisťovni. Môže si však platiť dobrovoľné poistenie. Znamená to asi toľko - že našej generácii sa ešte doba štúdia rátala ako odpracované roky pri výpočte dôchodku, ale našim deťom, ak si nebudú platiť dobrovoľné poistenie sa doba štúdia do odpracovaných rokov rátať nebude? Má to ešte nejaký ďalší dopad? Máte nejaké postrehy ohľadom sociálneho a zdravotného poistenia detí nad 16 r.alebo skúsenosti, riešite to nejako? Zdravotné som zatiaľ neštudovala, predpokladám, že aj za študentov nad 16 r. ho platí štát, je to tak?

tyelde
30. máj 2016

nie, štúdium sa ako odpracované roky neráta, a pokiaľ tvoje deti študujú, tak im nevzniká povinnosť platiť nič, platí to aj počas prázdnin pri prechode zo SŠ na VŠ