baby,som zivnostnicka a nevyslo mi platit socialnu,,,,,, teraz po mesiaci zacinam uvazovat ze nebudem dostavat materskua neviem,da sa socialna neak doplatit? kedze musi byt zaplatenych 270 dni pred porodom,,,,,,,
@zuzkatomkova zrejme myslíš nemocenské poistenie (kvôli materskej)... to sa, žiaľ, spätne doplatiť nedá
no lenze uz sa nemocenske samostatne platit enda,len cela davka- socialne a to vychdoi kolo 130€?
@zuzkatomkova neda sa to vobec doplatit, ani ako balik
takze som nahrata hej? :D
@zuzkatomkova a kedy ides na matersku? vsak si tu sumu dovtedy odkladaj doma do ponozky a tam mas istotu, ze nieco budes mat, lebo pri dnesnych zakonoch... 😒
@adrioska ved prave ked si vezmem ze kazdy mesiac socialne- 130€ mam platit,,,, tak mi je jedno ak si tie peniaze necham a mam istotu+ ten rodicovsky prispevok by som mala tie 3 roky dostavat ci? no a este neviem ako to je s tymi eniazmi co dostava prvorodicka???? neak to je teraz tak ze na orve 3 deti 700€?
@zuzkatomkova Ano rodicovsky budes dostavat 3 roky aj namiesto materskej...a tie peniaze, co dostava prvorodicka takisto, ale vsetko to vyplaca UPSVaR, takze tam sa chod informovat...budes potrebovat zo Soc.poist.papier, ze nemas narok na matersku.
@adrioska aha,dakujem za odpoved 🙂 a to mam si ist vybavit uz?? alebo je este skoro,kedze sa nam blizi len 7tt
@zuzkatomkova nie, to az ked ta vypise doktorka na matersku (v 34tt), vtedy pojdes vybavovat...
ale kedze si este len na zac. tehot., tak "odvody" 130 eur si mozes odkladat do ponozky...to sa ti do materskej nazbiera celkom slusna suma... 😉
no ved prave,ze sa to vobec neoplati platit,ak si vezmem ze 130 € mi ostane x9 mesiacov,,,,, a mam aspon istotu,, dakujem krasne 🙂 a potom sa aj tych 700 € vybavuje,ten prispevok,ano?
@zuzkatomkova ked ta dr. vzpise na materku, tak s tzm papierom pojdes na Socialku, tam to das nejake tete a cca do 2 tyzdnov ti pride pozdrav so Socky ze nemas narok na materke. To si odloz budes to potrebovat na Urade prace, ked tam po porode pojdes ziadat rodicovsky prispevok (nezabudni prilozit kopiu rodneho listu babatka). Na UPSVaR dalej budes vybavovat aj pridavok na dieta - tu si tiez priprav kopiu rodneho listu, OP, a pripadne mozu pytat aj kopiu karticky uctu z banky (ak si to budes chciet posielat na ucet). Tiez si tam vybavis aj prispesok pri narodeni dietata. este stale maju stare tlaciva (teda aspon v januari mali), cize ziadost o prispevok dostanes na matrike ked si pojdes vyzdvihnut rodny list, a Urade prace dostanes tlaccivo - ziadost o priplatok k prispevku. K tomu to des potrebovat: kopiu i original rodneho listu, OP, tlacivo potvrdene od gynekologa, ze si bola u neho pocas tehu v starostlivosti, dalej potvrdenie od pediatra ze sa dieta dozilo 28 dni, a tiez budes od pediatra potrebovat potvrdenie ze je dieta v jeho starostlivosti.
jo a pravdepodobne bude treba este ist na zdravotnu poistovnu ohlasit ze si jednak na materskej a ze poberas rodicovsky prispevok. Ale to si najprv chod povybavovat veci na Socku, pak UPSVaR, a ked ti na ucet pride prva platba z Uradu prace, tak sa tam este raz zastav, a vypytaj si od nich potvrdenie ze poberas rodicovske, a s tym papierom potom hybaj na zdravotnu poistovnu...
ahoj, mna by zaujimalo, momentalne som nezamestnana (od zaciatku decembra 2012), predtym som 4 roky pracovala. Pedpokladany termin porodu je 1.2.2014, budem mat narok na matersku? bo sa tusim rata 270 dni za posledne 2 roky, len som si neni ista ci sa do toho este zmestim...