Sociálna poisťovňa - invalidný dôchodok

12. jún 2023

Pekný deň ako mám postupovať, keď je môj otec plny ID, doktorka ktorá ho vybavuje mu vyvoláva domov len aby z neho vytiahla, že sa ma lepšie lebo mu chce zobrat plny ID. Čo sa týka LS tak jednoznačne všetko vychádza na plny ID. Otec povedal aby ho predvolali a takto s ním komunikovali a nie cez telefón. Doktorka znervóznela, začala na otca kričať a zložila hovor. Prosím poradte

autor
12. jún 2023

Otec povedal že je po 4 mozgových tak nech všetko napisu na papier a predvolaju ho a doktorka povedala že ju to nezaujíma, že on je po CMP🤦‍♀️

melanta
12. jún 2023

Lekárka ako taká o ID nerozhoduje a ani si neviem predstaviť, aký úžitok by z toho mala. Otec nech dvíha mobil iba rodine a hotovo. Ak ho predvolajú, predvolá ho na komisiu nie jeho lekárka, tá je v tomto procese nikto. A áno, môže byť aj po 10 CMP, predvolať na znovuposúdenie ID ho môžu. Je to bežná záležitosť. Predloží potvrdenia od odborných lekárov, že jeho lekárka má nejaký názor je irelevantné.

autor
12. jún 2023

@melanta ďakujem za radu, vedeli by ste mi povedať ako mám postupovať ďalej? Otcovi povedala, že sa nestretnú lebo je covid a lekári sa nestretávajú s ľudmi ktorí sú posudzovaní. Jednoducho vidíme že lekárka narobilo zlo a zlo chce naďalej robiť. Nechce sa stretnúť pri posudzovaní lebo vie, že otec ma nárok na plny ID. Ako mám zariadiť aby sa stretli?

melanta
12. jún 2023

O akú lekárku ide? O jeho všeobecnú či jeho odbornú lekárku alebo ide o posudkového lekára sociálnej poisťovne?

oli18
12. jún 2023

To, že mu volá lekárka neznamená, že mu chce zobrať, či znížiť ID. Možno sa len ozaj zaujíma o svojho pacienta. Prečo za tým s otcom niečo hľadáte? Je to nezvyčajné, ale pekné od nej, že sa o svojho postihnutého pacienta zaujíma, ak napr. u nej dlho už nebol. Pacient si môže lekára vyberať a meniť, takže za chvíľu takéto milé správanie lekárov bude bežné, aby o pacientov neprišli. Ja by som takýto záujem ocenila.

oliva276
12. jún 2023

"Skvelé" prejavenie záujmu - oznámiť pacientovi, že ju štyri prekonané mozgové príhody nezaujímajú.

Začalo sa prehodnocovanie dôchodkov, predpokladám, že mu volala posudková - alebo sa mýlim? Je to neprofesionálny prístup.

oli18
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mamina7070
12. jún 2023

kto mu cola posudkova lekarka alebo pracovnocka socialnej poistovne? oni samozrejme mozu prehodnocovat ale riadia sa spravami a jeho liecbou (mozu nahliadat do zaznamov ci sa lieci ci chodi na kontroly predpisuju sa mu lieky
mozete poziadat o posudzovanie v jeho pritomnosti obrat sa na pracovnicku pod ktoru patriv socialnej poistovni

oli18
12. jún 2023

Aka doktorka, ktora "ho vybavuje" volala? Ved ked uz ma ID, je uz davno "vybaveny". Neuvadzas presne detaily, potom ti tu je zbytocne radit, nie je o com.

kim2028
12. jún 2023

@oli18 Ja som pochopil tak, že chcú ho prehodnocovať na sociálnej poisťovni. Koniec koncov nadpis je zreteľný, ale možno sa mýlim. Len aby nedopadlo tak, že nechce spolupracovať a bude ešte horšie... Veď nech povie pravdu, že ako sa má. Keby mne volali (mám schizofréniu) tak by som povedal presne vecí ako je to u mňa kľudne aj do telefónu. Nemal by som s tým žiaden problém...

katlak
12. jún 2023

Ja by som povedala ze cez telefon riesit zdrav. stav nebudem. Su to velmi osobne a citlive informacie, ako mozete mat istotu ze vola naozaj posudkova lekarka? Ak potrebuju tak oficialna kominikacia postou alebo osobne.
A nech sa nevyhovaraju na pandemiu, uz je davno po... Cisty holubnik niektore urady

mogaa
12. jún 2023

ak ide o posudkového lekára, tak ano ten má právo predvolať si pacienta na kontrolnú komisiu.....a tú môže vyžadovať v prítomnosti pacienta...tak by to po správnosti aj malo byť.....

oli18
12. jún 2023

@kim2028 neverim, ze ho chceli prehodnotit cez telefon. A kovid uz nie je v takom stadiu, aby sa lekari nestretavali s posudzovanymi.
Ak je jej otec po 4roch mozgovych, ani nemoze vediet, s akou dr a o com hovoril. Ved asi nie je 100 %ny invalid preto, ze ma hlavu ok. Autorka by lepsie urobila, ak by namiesto tejto diskusie zavolala otcovej obvodnej lekarke a predebatovala ten telefonat.

aandrea9
12. jún 2023

To mu volala jeho obvodná doktorka alebo posudkova zo sociálnej poisťovne?

autor
12. jún 2023

Dakujem za toľko reakcii. Presne som toho názoru, že lekár ma otca predvolať a osobne s ním riešiť dane veci a nie cez mobil. Neviem kto múdry vymyslel vyšetrovanie pacienta cez mobil. Volala posudková lekárka, ktorá na otca zvýšila hlas niekoľkokrát a podotýkam, že keď sa vyjadril, že je po mozgových prihodach tak povedala, že ju to nezaujíma.
@oli18 a nie, nezaujíma sa v dobrom o stav otca pretože na neho zvýšila hlas a keď povedal, že nevládze a je slabý tak znova sa vyjadrila, že ju ani to nezaujíma.

autor
12. jún 2023

@mogaa otec povedal, aby ho predvolala a videla ako mu je a začala sa vyhovárať, že je covid tak sa nestretnú lebo sa boji ona o svoje zdravie. Ona vie, že robí samé zlo a preto sa s ľudmi nechce stretnúť aby ich mohla odpísať a ani ich nevidela, no neviem čo mám robiť. Keby nebol chorý som ticho….

oli18
12. jún 2023

Tak robit v tomto pripade nemas velmi co. Pockaj na jej pisomne vyjadrenie. Ak je cas prehodnotenia jeho zdrav stavu a tym vlastne ID, urcite mu pride o tom zo SP vyrozumenie. Podtla toho, co v nom bude sa zariadis. Ak mu stiahnu % , das odvolanie a popises ten telefonat.

autor
12. jún 2023

@oli18 Dakujem za pomoc a radu a aj vám všetkým

autor
12. jún 2023

Pomohli ste mi

cacianka
13. jún 2023

porozmýšľaj aj nad sťažnosťou na posudkovú lekárku, zisti kto je jej nadriadený, a pošli list , v kópii aj na všetky miesta ktorým to patrí.
Uved že otec je po 4 CMP, má sťažené vnímanie, komunikáciu, spomeň všetky diagnózy ktoré má, a popíš ako arogantne vystupovala pani doktorka, 6e jej prístup považuješ za nekorektný, neprofesionálny , ba priam vulgárny s agresívnymi či manipulatívnymi znakmi,
Všetky bežné opatrenia kovidu sú zrušené, všetky interakcie lekár-pacient fungujú bez obmedzení, takže považujete jej telefonát za úplne zmätočný a nepodstatný. zdravotné problémy a aj prehodnocovanie vo veci ID má prebiehať písomným pozvaním/predvolaním, kde má mať pacient uvedené aké doklady a lekárske správy má predložiť ku dňu -termínu účasti na posudkovej komisii.
sťažnosť by som asi poslala do lekárskej komory, úradu pre dohľad, do sociálnej aj zdravotnej poisťovni, možno aj hlavnému lekárovi VUC, recenzie by so popátrala a napísala fakt negatívne,
ak zastupuje sociálnu poisťovňu, tam by som naozaj narobila krik (myslím obrazne, veľmi energicky by som si vyžiadala termín na konzultáciu s jewj nadriadenym, nejakým šéfom, alebo by som napísala a poslala tie listy priamo na mená menežmentu.
moja kamarátka mala 3x CMP, operované srdce 2x, problémy dlhodobo, a to má 40r., tiež ju jej posudková lekárka šikanovala, riešila ju telefonicky - čo nemá žiadnu výpovednú hodnotu lebo ju ani nevidela, lekárke správy a vyjadrenia špičkových odborníkov neakceptovala, a ID jej zamietla. potom jej volala, pozvala ju do pracovne, a len mlela nejaké blbé reči, očividne čakala úplatok, mrcha jedna. Tak kamoška kontaktovala advokáta a podal TO a idú sa súdiť. pani doktorka ju takto ošklbala o pár tisíc,

mogaa
13. jún 2023

to čo píšeš to platilo, v čase covidu sa posudzovalo v neprítomnosti....teraz si už ale môže žiadať posúdenie v prítomnosti, dokonca sa má uplne zrušiť posudzovanie v neprítomnosti, len zatiaľ nie je stanovený presný dátum....

petedea
13. jún 2023

@kim2028 Zrejme tu niečo treba uviesť na pravú mieru.

Pokiaľ by pánovi vyvolávala posudková lekárka, niet sa s ňou o čom baviť.
Totiž, ani posudková nemôže prehodnocovať len preto, lebo sa jej zachcelo.
V rozhodnutí je uvedený dátum opätovného prehodnotenia a ten platí a o prehodnocovaní, sa informuje písomne a nie vyvolávaním.
Takže, s posudkovou telefonicky niet čo riešiť a už vôbec nie otázky typu, či sa jeho stav zlepšil, alebo zhoršil.

A pokiaľ by pánovi vyvolávala obvodná, tak tej už do jeho ID absolútne nič nie je.
Nie je to v jej kompetencii a nemá sa do to toho čo starať.

petedea
13. jún 2023

@mogaa Máš to akosi dopletené.
Covid s tým nemá nič spoločné.
Naďalej sa posudzuje v neprítomnosti a pokiaľ chceš byť prítomná, musíš o to požiadať.

petedea
13. jún 2023

Mám taký pocit, že niekto si tu mýli pojmy s dojmami.
Veľmi pochybujem o tom, že by mu vyvolávala posudková, pretože tá predvolávanie na prehodnocovanie rieši písomne a nie len preto, lebo sa jej zachcelo, ale na základe termínu uvedeného v rozhodnutí.

A pokiaľ by mu vyvolávala obvodná, tak tej do jeho ID absolútne nič nie je, pretože to nie je v jej kompetencii a to, že sa ho pýta na jeho zdravotný stav neznamená, že mu chce ID odobrať, pretože nemá na základe čoho.

autor
15. jún 2023

@petedea koho mám požiadať o to aby bol otec prítomný? Lekárka na neho nakricala v telefóne, že ona sa nestretáva s posudzovaných ľudmi lebo je covid🤦‍♀️ ale otec ma právo tam byť prítomný a aj chce. No ale ona povedala, že sa v žiadnom prípade nestretnú

petedea
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
petedea
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
petedea
16. jún 2023

To je čo za debilná výhovorka, že sa s posudzovanými ľuďmi nestretáva, lebo je Covid?
Covid je jedine v jej chorej hlave.
A koho máš požiadať?
V koho kompetencii je rozhodovanie o ID?
Nuž asi v kompetencii Soc. poisťovne, ktorú o to treba požiadať.

Pokiaľ by žiadosti posudková nevyhovela, s dementnou výhovorkou, že je Covid, máš možnosť sa proti rozhodnutiu odvolať a v odvolaní uviesť dôvod, kvôli ktorému otcovu žiadosť, o účasť na posudkovej komisii zamietla.

petedea
16. jún 2023

A v otcovom mobile číslo posudkovej, proste zablokuj.
Ona ľuďom nemá čo vyvolávať a ak chce s nimi niečo riešiť, tak jedine písomne a v žiadnom prípade nie telefonicky.

kim2028
16. jún 2023

@petedea To by som nerobil, aby som blokoval také dôležité číslo... Mohlo by sa vymstiť to v budúcnosti. Oni majú právo volať, keď niečo chýba napr. alebo tak, aby vedeli posúdiť. Aj mne volal raz jeden lekár zo sociálky. V pohode som s ním pohovoril neubudlo zo mňa. Vyšiel som mu aj v ústrety, lebo niečo chcel dôležité. Pamätajte na to, že kto ako sa správa tak je vždy kľúčové. Aj potom na posudkovej bol úplne v pohode. Tak ja mám diagnózu, ktorá budí veľký rešpekt. :D