Sms z banky - podvod

30. jún 2024

Ahojte, neviem či som hysterka, ale pred chvíľou som zobrala mobil do ruky a našla som si takúto sms-ku. Ja som si však nový OP nedávala robiť.V tatre mám len 3.pilier, ale som klientom Raiffeisen banky ktorá je dcérskou spoločnosťou Tatry.

Neprišlo vám niekomu niečo podobné? Neviem, či je to len hlúposť alebo v tom môže byť nejaký podvod. 🫣 Hneď ráno sa do Tatry samozrejme chystám volať, len by som rada vedieť či náhodou nemáte nejakú skúsenosť.

annmari
30. jún 2024

Je to z TB. Máš pravdepodobne nový OP. A v aplikácii si máš nastaviť adresu, ak sa menila. Register majú dovolené používať len od nedávna, tak preto. Volaj do TB kedykoľvek, však fungujú 24/7.

guudy
30. jún 2024

@annmari pise, ze nema novy OP

autor
30. jún 2024

Praveze nemám nový OP, mám cca 4-rocny, preto ma to vydesilo 🫣 človek už si nevie ani predstaviť čo sa v dnešnej dobe sa spraviť za podvod, preto neviem čo si o tom myslieť

guudy
30. jún 2024

Autorka, ukludni sa. Zajtra zavolaj na infolinku banky a vyries to s nimi.

annmari
30. jún 2024

@autorka som z TB, je to sms od nás, volaj *1100 ak si nie si istá... Veď ak pôjdeš do aplikácie TB a skontroluje adresu alebo im zavoláš, aký podvod vedia na tom spraviť? Na register osôb sa donedávna banky nenapájali. Teraz už áno. DDS si pravdepodobne mala uzatvorené so starým OP a teraz zistili, že máš už nový. Automaticky sa ti údaje aktualizovali ale chcú ešte info o korešpondenčnej adrese. Tak si ju v aplikácii máš skontrolovať. (áno, aj ak máš iba DDS, môžeš mať funkčnú aplikáciu TB)

janai1
30. jún 2024

Nie je tam žiaden link na ktorý máš kliknúť a podobne. Takže ako podvod nedomyslene. Skontroluj si či máš ozaj nové údaje uvedené v banke. Ja som mala tiež dlho nový OP a aktualizovala som údaje až pri tých povinných datumoch keď volajú z banky

ekira1
30. jún 2024

A tretí pilier máš menej ako 4 roky? Veď až teraz môžu kontrolovať údaje. Zrejme majú údaje z tvojho starého občianskeho keď si si dávala dôchodkové sporenie. Zneužiť sa to skutočne nedá.

butterflyeffect
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jaga18
1. júl 2024

Podvodná sms z tatra banky vyzerá asi takto. Je v nej link, na ktorý keď kliknete, bude zrejme vyžadovať údaje o hesla ch, pin kodoch a pod. Mne došla už dávno, nikdy som žiaden účet v TB nemala 🙈

gab1sol
1. júl 2024

Sms nikde netvrdí, že máš nový OP. Tvrdí, že nesedí údaj z Evidencie OP s údajom, ktorý si v minulosti poskytla banke. Máš ich produkt, takže si klientom banky. Preto ťa vyzvali, aby si si vo vlastnom IB urobila úpravu. Nejdeš cez žiadny link zo sms, nemáš použiť žiadnu konkrétnu adresu. Pokojne môžeš aj zájsť do pobočky. Banka len prišla na nezrovnalosť a chce, aby si si aktualizovala údaje.