Sme štvorčlenná rodina a máme nízky príjem

3. jún 2021

Dobrý večer. Neviem ako začať. Sme 4 členný rodina a ˇame nízky príjem. Manžel je diabetik a astmatik. Ja som na Rd. Žije sa nám ťažko. Mame nejaké uverí. Riešime to s bankou. Ale stále nám finančne nevychádza a stále sme mesačne v mínuse. Ja sa pýtam sú nejaké príspevky pre manžela skrz diagnóz alebo nám ostáva len trápiť sa ? Ja neprosím o potoc aby bolo jasne. Len o radu ak má niekto skúsenosť. Ďakujem krásne za každú reakciu.

kitycat
3. jún 2021

Tie uvery mate na co? Manzel teda pracuje alebo je doma na PN? Nemozes ist ty do prace za lepsi plat a manzel nech je na RD? Prinajhorsom ma pomoct rodina, nie nebankovky..

syslik81
3. jún 2021

tak nech manzel ostane doma s detmi a ty chod robit alebo teda neviem ako zle je na tom zdravotne ale dat deti do skolky a sup do prace ...

mardzetka
3. jún 2021

Napíšte mi ss

pribinak
3. jún 2021

Príspevky ti nepomôžu. Chod do prace, aby si mala normálny príjem. Muž nech je doma a dieťaťom.

havranka31
3. jún 2021

Moze poziadat o invalidny dochodok, treba vsak splnit podmienky - mat potrebne obdobie dochodkoveho poistenia, podla toho v akom veku a v ktorom roku mu vznikla invalidita (diagnoza).

iwesska
3. jún 2021

A manzel nepracuje preco?Ci pracuje a malo zarobi? Poznam silneho diabetika,po 2 infarktoch a normalne robi sedavu pracu, preto sa pytam..

loginexistuje
3. jún 2021

a diabetik je 1 alebo 2 typu je na insuline ?

lenuska9999
3. jún 2021

Dobrý večer, napíšte mi správu. Pracujem v oblasti finančníctva a viem vám pomôcť nastaviť nejaký finančný plán, získať peniaze zo zdravotnej poisťovne atď. Je tam toho viac , takže kľudne píšte

loginexistuje
3. jún 2021

manzel pracuje ? treba napisat viac aby sme poradili

felicita027
3. jún 2021

Koľko ročné sú deti? Ak majú aspoň 2 tak väčšina MŠ ich zoberie a môžeš ísť pracovať alebo ak manžel nechodí do práce tak môžete sa už teraz na RD vymeniť a popri tom si vyhľadať, či manžel spĺňa podmienky na invalidný dôchodok a ak áno začať riešiť alebo ak by zvládol nejakú prácu aspoň na pár hodín týždenne hoc aj na pokladni niekde v potravinách tak si myslím, žeby to bolo pre vás výhodnejšie, čo sa týka financií a ani on by nemal fyzicky náročnú prácu. Peniaze len tak ľahko vám zadarmo nikto nedá a bude to proces na dlhšie a veľa formálnych vybavovačiek.

annamalaga
3. jún 2021

Skúste ten invalidný možno. Úvery máte načo ?

elizabet173
4. jún 2021

@felicita027 obávam sa, že väčšina MŠ im dvojročné dieťa nezoberie, možno niekde na dedinách, kde je menej detí, s ostatným súhlasím

annamalaga
4. jún 2021

Len úvery pekne splácate , lebo môžete ešte horšie dopadnút.

struhanka
4. jún 2021

Viac info o tom, či má manžel nárok na invalidný dôchodok: https://dia.hnonline.sk/info-pre-diabetikov/194...
- podmienky nároku na mesačný príspevok na stravovanie: https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...
Ešte to, že je niekto diabetik a astmatik, automaticky neznamená, že má nárok na príspevky. Nepíšte ani, či je diabetik 1. alebo 2. typu. Na diéte, tabletkách či si podáva inzulín.

struhanka
4. jún 2021

@struhanka Oprava: nepíšete.

autor
4. jún 2021

@annamalaga všetko splácame na čas. Na ro davame pozor.

Na čo sú úvery. No to si bral muž ešte za mlada. Jeden na auto, jeden pre rodičov na prerabku domu. Muž pracuje. Nie že sedí doma. Ja idem do prace naspäť od januára. Čiže už bude znova lepšie. Len ten polrok treba vydržať. A manžel je diabetik na inzulíne. Problém je si má syndróm neuvedomovania si hypoglikemie. Čiže aj toto nám dáva zabrať.

struhanka
4. jún 2021

Keďže má syndróm neuvedomovania si hypoglykémie, mal by požiadať o pravidelný príspevok od poisťovne na senzory a vysielač k nemu. Ak je na perách, môže požiadať o inzulínovú pumpu. Nastaviť na ňu by ho následne mali v Ľubochni. Diabetológ/diabetologička ho môže pravidelne posielať na edukačné pobyty do Ľubochne.

autor
4. jún 2021

@struhanka áno áno toto riešime. Bol tu nedávno jeden pán z firmy meditronic. Mali sme pozicany senzor a vysielač na mesiac. To bolo úplne super. Len pán povedal že to stojí 600€ a poisťovňa nepreplaca nič. Ďalej s ním riešime pumpu aj tu lubochnu. Takze toto všetko je v procese riešenia.

struhanka
4. jún 2021

Skúste sa na to popýtať svojej diabetologičky/diabetológa a tiež na fb v skupine DIABETICI (a ich rodina, kamarati, priatelia....) POMOZME SI NAVZAJOM. Ak má Váš manžel indikovaný syndróm neuvedomovania si hypoglykémie s vysokým kardiovaskulárnym rizikom a bude indikovaný na inzulínovej pumpe, mal by mať ako diabetik 1. typu nárok na preplácanie určitého počtu glukózových senzorov ročne. Nájdite si limity na kompenzačné pomôcky. Podmienkou je práve inzulínová pumpa.

annamalaga
4. jún 2021

Vieš len má same úvery. Už mu povedz nabuduce nech si da pozor!!! Zrovná auto na úver a prerábka na rodičovský dom niesu daake extra super úvery . Ináč ten rodičovský dom bude jeho?? Lebo ak nie tak úver by som si nebrala ani za boha!!! A predpokladám , že bývate s rodičmi.

autor
4. jún 2021

@annamalaga predpokladas zle!! Žijeme sami odkedy sme spolu. 11 rokov ťaháme všetko sami. Ja som sen neprišla žiadať i pomoc. Ani sa sťažovať. Len mi už proste ťažko. Musela som to dostať von. Bol mladý a sprostý keď tie pôžičky bral. S tým nič neurobíme. Splatiť ich musí. A dom či bude jeho ? Dosť o tom pochybujem. Je ich veľa súrodencov.

@struhanka ďakujem veľmi že si má nasmerovala. Toto mu prečítam. O dva týždne má kontrolu tak to bude riešiť.

loginexistuje
4. jún 2021

plus skusila by som podat aj na invalidny dôchodok .. nema manzel neuropatiu ? vyskusaj ...
ak pracuje tak na davky v hmotnej nudzi nedosiahnete .... ak su privelke pozicky a mate exekuciu (to je podmienka) zvazila by som aj osobny bankrot (najmä ak nevlastní nehnutelnost)
ak vies ze ides do prace tak vydrzat dva prijmy su dva prijmy zatial skusit zosekat co sa da asi najviac na strave .. a pod...
nemate moznost od rodicov dostavat zo zahrady a pod .... pripadne mozno nejake prebytky ... my napr. darúvame vajcia od nasich sliepok ...

ja by som ale teda ak mal uver pre rodicov na prerabku domu aj toto doriesila ... skus sa v pravnom poradenstve tu na MK opytat ... resp. sa porozprávajte doma ci by vam nepreviedli cast domu ak ste tam investovali atd...

annamalaga
4. jún 2021

Dobre len predpokladám , že nemáte vlastne bývanie a bývate v podnájme. Tvoj chlap je dobrák. Pomáha rodičom a aj tak z toho nič mat nebude. Ani ty ani tvoje deti. Navyše je chorý. Nech si dáva pozor a stále nedotuje rodičov ma už vlastnú rodinu a to ste vy.

autor
4. jún 2021

@loginexistuje invalidný pre prácu mat nemôže. Ja už len čakám na teplo. Mame záhradu. Sadime všetko možné aj nemožné. V lete sa takto určite ušetrí dosť. Od rodičov on pýtať nebude. To som si na 100% istá. On tam vtedy žil keď to bral a plánoval tam žiť aj s rodinou. Len ja som odmietla ísť tam bývať tak od rodičov odišiel.
@annamalaga No on im po finančnej stránke pomáhala “len” tak že spláca úver. A samozrejme take že sadiť zemiaky, pomôcť niečo po dvore ...
mna stve že neodlozime nič. Prídu výdavky neočakávane a je to v keli. Ja mám napr staršie auto. Trebalo teraz opravovať tak 750€. Ja som tie peniaze naskrabal, dohodla sa z mechanikom že to platím na 2x. A tam už ušlo všetko a teraz nemáme nič.

loginexistuje
4. jún 2021

preco nemoze ? s invalidnym vie v pohode pracovat

autor
4. jún 2021

@loginexistuje samozrejme vie, ale v jeho zamestnaní musí mat 100% zdravotný stav. Cukrovku akceptujú, prelozili jo na iné pracovisko. Ale dôchodok by mu neprešiel.

zirafka24
4. jún 2021

Ak má s cukrovkou iné zdravotné ťažkosti, ktoré súvisia s cukrovkou ako napr. neuropatia ..alebo nejaké už poškodenie očí má nárok na invalidný dôchodok...ja sama som diabetička 1.typu na inzulínovej pumpe ...pracujem a poberám polovičný invalidný dôchodok ....

annamalaga
4. jún 2021

Ináč a keď splatíte dlhy neuvažujete aj nad vlastným bývaním.

felicita027
4. jún 2021

@elizabet173 praveze ja co som z mesta tu kazda ms berie dieta od 2r alebo su v mestach aj statne jasle kde deti beru od roka

autor
4. jún 2021

@annamalaga samozrejme. Preto šetríme kde sa da a davame predcasne splátky. Cieľ je dom. Sme mladý. Ja nemám ešte 30 a manžel mal 31 tento rok. Takze bývanie je priorita.
@zirafka24 Kam ho mám poslať sa na toto pýtať? Len diabetológ alebo upsvar? Diabetik ne 12 rokov a okuliare nosí asi 5 rokov.