Slovenka v Čechách - zdravotné poistenie

jankatrnka1
24. apr 2014

ahoj, prosim poradte ak niekto viete, v lete sa chcem stahovat do ciech, mam tam buduceho manzela. chcem sa samozrejme prihlasit na zdravotnu poistovnu, ale tam mi povedali ze nato potrebuju bud trvaly pobyt alebo zmluvu od zamestnavatela. Lenze som tehotna( este potvrdi lekar) a teraz neviem co robit. Na trvaly sa este nemozem prihlasit, az po roku a nezamestna ma nik kedze som asi tehotna, to mam chodit na vsetky vysetrenia a prehliadky na SK? a k tomu mam aj dceru,.

zutera
24. apr 2014

@jankatrnka1 já jsem to měla naopak. Češka těhotna na slovensku. Zašla jsem do svojí české zdravotní pojišťovny a tam nahlásila že se stěhuju a češi mě tady na slovensku všechno platili.Nic jsem jinak neřešila.Bylo to ale před 9 roky, tak teď aktuálně či to tak nevím

tatiana7777
24. apr 2014

@jankatrnka1 požiadaj v zdravotnej poistovni o karticku EU aspon mne taku dali ked som tam zila.

trogir
24. apr 2014

@jankatrnka1 ahoj, tak ja sa chystam riesit podobnu dilemu. Manzel je slovak, ale pracuje v Prahe uz druhy rok a ja sa v septembri mam stahovat za nim. Potrebujem tam pediatra, malicka je casto chora, ako dieta navstevujuce MS, ja musim mat nejake poistenie, este poberam na malu rodicovsky príspevok, ani netusim, ci nestratim narok, ked odchadzam do cudzieho statu.......pomaly aby som to zacala riesit. Len behanie po nasich uradoch mi nahana hrozu. Asi nebehnem pred menzesom, vtedy mam taky poriadny adrenalin a budem spravne nastartovana... 🙂

barbora111
24. apr 2014

ahoj,ja som mala podobnu situaciu pred par rokmi a tiez som Bola tehotna.Zaplatila som si vo vseobecnej poistovni zdravotnu poistku pre cudzincov tak som mohla chodit tam k doktorovi aj porod som mala v Prahe,malemu predtym ako sa narodil som tiez taku istu poistku vybavovala.

jankatrnka1
autor
25. apr 2014

@tatiana7777 mam tu karticku ale na tu si mozem uplatnit len bezodkladnu prvu pomoc, ziadny gynekolog zubar nic

jankatrnka1
autor
25. apr 2014

@trogir o prispevok by si nemala prist, urcite budem informovat ked budem nieco nove vediet, a na uradnikov nemam slov, vacsinou sa treba rozculit a pytat veduceho vtedy skrotnu, drzim palce a daj aj ty vediet ak budes daco nove vediet

jankatrnka1
autor
25. apr 2014

@barbora111 vidis asi budem aj ja taketo nieco riesit ak inak nepochodim diky

yanni
25. apr 2014

@jankatrnka preco sa nemozes prihlasi v CR na trvaly pobyt? To je aka hlupost. Ked sa niekde prestahujes, tak sa musis nahlasit k pobytu.
A inak, SK zdrav.poistovna ti vyda EU karticku (taku modru) a na tu ta osetri bezplatne vsade v EU (a nie len nevyhnutne vysetrenia). Moj brat zije uz treti rok v NEmecku a ma len slovensku poistku. Ziadne pripoistenie nic, len tu EU karticku. A bol aj u zubara aj na ocnom a predstav si, aj ho tu operovali. A nikto nic nechcel. Doktori a nemocnice to posielaju na nemecku poistovnu a ta si to vybavi so slovenskou. Pacient o nicom neviem ako si to vybavia a ani nic neplati.

tatiana7777
25. apr 2014

@yanni presne takto som fungovala aj ja v CZ, lekar a poisťovňa si to medzi sebou vybavia.
@jankatrnka1 ja som tam chodila ku zubarke, gynekologovi v tehotenstve na tuto EU kartičku. Ešte min.tyždeň som na ňu bola ošetrena 🙂 Nik s tym nemal problem. Džim palce 🙂

jankatrnka1
autor
25. apr 2014

@tatiana7777 a prosim ta aku mas poistovnu?

lesanka845
25. apr 2014

ahoj,my smeto riesilipred dvomi rokmi,dcera bola tiez tehotna,na SVK sme poistenie zrusili, prihlsili sme sa na czdzineckej policii naprechodny pobyt a nazaklade toho sme sav CZ normalne poistili, dcera v CZ rodila , takisto aj vnucku smepotomv CZ poistili

tatiana7777
25. apr 2014

Na Slovensku Dovera v Cechach VZP
@jankatrnka1

jankatrnka1
autor
25. apr 2014

@tatiana7777 ok dakujem, musim do tej ceskej zajst ja som bola v inej