Ahojte,
boli u nas na obhliadke realitaci. Predavame byt v jednom z najvacsich miest, sirsie centrum, tehlova bytovka, byt po vkusnej a modernej rekonstrukcii, pekna vymera, balkony, velka pivnica,... Mame vyborne (vlastne) fotky a dovolim si tvrdit ze kvalitny text v inzerate. Ponuka je na internete cca dva tyzdne a za ten cas sme mali uz niekolko telefonatov aj obhliadok, tj ponuka zjavne zaujme a nie je uplne odveci.
Realitaci mi povedali ze maju klientov z ineho mesta a tak chcu byt obhliadnut a ponuknut im. Povedala som OK, ak mate konkretneho klienta pridite, ale inzerovat si to chcem zatial sama. Cenu sme dali podla uvazenia naozaj ferovu podla ostatnych ponuk ako aj bytov tak aj v prepocte na m2. Nie sme nenazranci, proste sme to naozaj nastavili fer, s tym ze spokojne mozme ist casom dole, ak sa predavat v tej cene nebude dat. Predaj nas nesuri, proste sme s tym ok v akomkolvek casovom horizonte.
Prisli realitaci (z jednej z najvacsich realitiek ktora pokryva asi celu SR) spisovali si nejaky papier, robili vlastne fotky (manzel povolil hoci potom si hovorime naco ich robili, ked my mame profi kvalitne fotky a riadne "uprataneho = pripraveneho" bytu).
Na konci sa pytali na cenu (ktoru sme mali uvedenu), a hovorim, no dohodnut sa mozno da ale my sme cenu stanovili s vedomim fer jednania, nie sme uzernici, ale podla cien na trhu. A sudiac podla zaujmu ludi to asi uplne prestrelene nebude. Naco nas realitaci vysmiali, uplne ze jednou vetou zrusili, ze podla nich je nasa cena 35tisic nadlimit. Vravim prosim? Keby povie 10tisic, ale 35? To mam tento byt predavat za to, za co sa predavaju mensie byty v panelakoch na sidliskach? Dozvedela som sa vraj ceny v inzeratoch nie su realne, ze za to sa nic nepredava. Ze na portaloch su iba ponuky ktore sa nevedia predat. A ze dnes uz vsetci ludia nad 35r kupuju z instagramov, tiktokov, a o nas inzerat na bazosi, nehnutelnostiach atd uz nikto nezakopne. Potom to zabili, ze z predaja ci bude provizia z tej sumy, alebo si maju o tolko navysit, s tym ze provizie za taky byt idu u nich od 7-10tisic (byt neprevysuje hodnotu 200tis). To bolo pre mna dalsie prekvapenie.
Kto zvladol precitat, otazky zneju:
- je toto normalne spravanie realitakov, alebo to boli neprofesionalni oblbovaci?
- naozaj dnes z bazosa, nehnutelnosti atd inzercia nepokryje pozadovanu velku skupinu kupujucich?
- realne su taketo provizie za predaj bytov?
- a uz iba spekulacia, mali naozaj nejakych klientov, alebo ich iba uputala zaujimava nehnutelnost a chceli sa tu nasackovat?
Nic sme nepodpisovali takze nebojim sa ze by mi nejak skomplikovali zivot, no zaujima ma pohlad aj z druhej strany, pripadne vsse realne skusenosti.
Síce ešte nemám nad 35r, ale inzeráty pozeráme na Bazoši, nehnuteľnostiach, v mestskej realitnej skupine na FB,... A takisto aj väčšina mojich známych (rovesníkov, keďže sme vo veku usádzania sa).
Takže kaleráby do hlavy s nákupom len cez TikTok Instagram a neviem čo.
Čo sa týka provízie, tie veľké realitky si áno berú aj takéto sumy, niektorí to majú nastavené že 5-8% predávanej sumy, preto nadhodnotia nehnuteľnosť, aby čo najlepšie zarobili (nie všetci, ale veľa).
A pozor na vyššie spomínanú klauzulu o exkluzivite, kamošku tak chceli oehmehm, keď si dotiahli vlastného záujemcu, ktorý vyzeral aj nejako pofidérne a všetkých ostatných (ktorý volali potom majiteľom, že ich odbila realitka) odsúvali bokom. Nakoniec si vyčkali do konca exkluzivity (našťastie mali krátku), odmietli podpísať predĺženie a predali sami za dobrú cenu normálnym ľuďom.
Dakujem obom za info. Ano s exkluzivitou ma neobabru, viem o co ide. Jasne sa vyhradzujem voci realitkam od zaciatku, ked vsetci volaju, nukaju inzerovanie , "pomoc s predajom" atd. Nech sa paci, ak mate konkretneho klienta, byt je tu, mozte s nim prist - to je vsetko co momentalne od nich akceptujem.
Musim povedat ze som hovorila aj so slusnymi a serioznymi realitakmi uz, ale toto mi prislo cele neprofesionalne. Bohvie ci ten ich klient naozaj existuje, alebo sa len potrebovali dostat dnu a potom silemym sposobom mi hovorit ze nie je sancu to predat, a ako to oni ponukaju vnutorne vsetkym svojim cakatelom a zahranicnym klientom, ktori teda maju ine peniaze a hotovosti... 🙂 ze vacsina nehnutelnodti je predana skor nez sa dostane do obehu. Co verim ze par takych isto je, ale vacsina? Nechce sa mi verit. A takych veci som sa napocuvala.
Ved ked to budem chciet dat realitke, dam... Ale zatial nevidim dovod aby sme si to nepredavali sami.
jasne máš pravdu že ak je na dom/byt viac záujemcov vždy aj môj známy preda tomu kto má v hotovosti peniaze že nečaka na banku.
Ano bol to oo ze maju klientov. K predaju v dnesnej dobe nepotrebujete nenazrancov za 7 tis€.
Predal som uz xy bytov a vzdy sa cudujem ludom co su ochotny dat realitke za nic tolko penazi. Ale zial stou cenou maju pravdu co su inzerovane. Radsej cenu navysim o 10 000€ a predavam po vlstnej osy.
A dam zlavu kupujucemu a vo vysledku len 3 som stratil napr. Kupno predajne zmluvy si nechate spravit cez internet cca 120-150€ aj s navrhom na vklad.
+ Poplatky kataster tusim uz 100€ + vinkulacia cena podla banky.
Realitakov neznasam. Predali sme 3 nehnutelnosti sami, ale skusenost s nimi.mam. Dnes by som uz nikomu nedovolila fotografovat svoju nehnutelnost, ak ju chcem predat sama. Lebo oni s tymi klientami klamu, im ide len o to, ponukat tvoj byt na svojom portali.
Ja predávam zo známym relity a berie si províziu 3 tisic suma 7 tísic čo píšeš je strašné výsoka takej RK by som ani nedala predať.A hlavne davaj si pozor aby ste nepodpisali že je to exkluzívne že to môže predať len ta dotyčna RK.Nie iné RK ale ani vy sami lebo dostanete výsoku pokutu od RK.Už ak date exkluzivne môžu predať len oni ako RK vy ako majitelia nie.Exkluzívita sa dáva na 3,6, mesiacov až jeden rok.A nie nie je pravda že na bazoši sú len nehnuteľnosti ktoré nevedia predať hlúposť.Treraz som mala províziu s domu ktorý bol starý na opravu mal pozemok 1700 metrov a predal ho známy z RK za 7 dní.Takže nie nie je to pravda že len take sa na bazosi predavaju.Ta najväčšia RK sú úžernici a nie nikto nepýta 7 tisíc za predaj nehnuteľnosti toto je úžera.