Aku mate skusenost s www.toppozicka.sk alebo www.turbopozicka.sk.
Alebo ci mi daju 300 €, v postovej banke aj na rodicovsky prispevok bez rucitela? Dakujem za odpoved
@hettinka ved toto ze by som chcela len 300EUR na gauc a v bankovkach mi nedaju a pritom si uvedomujem vaznost vcasnych splatok a riadneho splacania. Nedaju mi ani sancu nezaujma ich ze mozem mat na ucte 500EUR len povedia ze v socialke mam prijem z rodicaku a to je malo, a v nebankovkach neriesia take veci ako vyska prijmu neriesia
Však vezmi na splátky priamo v obchode.
Rok by som sedačku ozelela a pokúsila sa nasporiť
presne tak ako napisala
@anatalia77 niet co dodat,sedaciek v obchodoch haba kuk
@hettinka chcela som ale ani tam mi na rodicak nedaju na splatky musim mat vyplatnu pasku bohuzial
@katkakaling Suhlasim s @anatalia77 a @glorikarebeka, radšej teraz oželieť nový gauč a našetriť na neho. Nový gauč nebýva práve nevyhnutná kúpa (na rozdiel napr. od pokazenej chladničky, tam by som to skôr chápal) a môže to počkať.
V každom prípade sa radšej vyhnúť nebankovkám, to môže zle dopadnúť...
@katkakaling moja zlata a z coho chces tie splatky splacat? Z rodicaku isto nie, a ak mas aj iny prijem, potom hadam nie je problem s normalnou pozickou! Skus si pre zaciatok kazdy mesiac ulozit ~20-50 eur do kasicky, zachvilu bdues mat na gauc.
300€ potrebuješ?
RPMN - ročná percentuálna miera nákladov (teda úrok AJ všetky poplatky a voloviny, ktoré ti narátajú) býva v banke na spotrebný na dobu 1 rok cca 10-15% a viac.
U nebankovky je RPMN oveľa oveľa vyššia, zvyčajne od 30% a ak sa rozhodneš ísť cestou "krátkej, milej, veselej, mesačnej-dvojmesačnej" pôžičky u nebankovky, tak RPMN môže dosiahnuť reálne výšku 1600% !!! Preložené po lopate.. ak im nevrátiš do mesiaca tých 300 + úroky atď, teda odhadom 450-500€, tak na konci roka dlžíš 4800€!!! .. a to je suma, kde sa dá už ísť aj napríklad do tzv. dobrovoľnej dražby, kde ti za facku priekupníci odkúpia byt...
Ak to dôjde k exekúcii, tak náklady na exe sa vyšplhajú na ďalších 10-50% aj viac pôvodnej sumy, čiže 300 + trebárs 600 a viac úroky + 500 a viac exekútor.... Ešte stále si niekto myslí, že požičať si a najmä si požičať od nebankovky je GOOD IDEA?
1. ŠETRIŤ a až POTOM si kúpiť.
2. ak nie.. a umriete bez sedačky, potom pôžička v banke s tým, že okrádam pre sedačku (!!!) rodinu (dieťa) o ďalších cca 100-200€ NAVIAC
3. ak nebankovka = cesta do pekla, potom okrádam pre sedačku (!!!) rodinu o 300, 600€ a možno aj 4800€.. alebo aj o byt...
Myslím, že finančná gramotnosť by mala byť reálnym predmetom v škole a vyučovať by sa mala s lupou v ruke a trstenicou v druhej - a biť všetkých, čo si nečítajú lupou tie malé písmenká.. tie, ktoré hovoria, že budem splácať napr. píííp televízor, alebo inú, v podstate nepotrebnú vec roky potom, ako už ten tv nebude ani fungovať. Vezmite si ten úžasný Homecred*t = tescopôžička leták aprečítajte si tie malé písmenká, ktoré vravia, že ak si na rok požičiate 3600€, tak splatíte takmer 6000.. preboha otvorte oči!!
@duun myslim, ze sa zbytocne snazis. Fakt, ze cica ma 20 rokov a 1.5 rocne dieta na krku, hovori o financnej aj inej gramtnosti viac, nez dost.
Prešla som si v živote nedobrovoľne všemožnými finančnými vecami. Dovolím si povedať, že mám prehľad a vidím, aké je to neskutočné otroctvo. A skutočne nechápem a nepochopím NIKDY, ako sa doň môže niekto uviazať napríklad pre playstation na vianoce, sedačku, mixér či televízor. Keď je niekto sám, tak poviem, ok, nech exe zoberie koženú bundu, mobil, zlaté náušnice a retiazku a hoci aj posledné nohavičky.. cena za hlúposť je vždy vysoká. Ale mať dieťa a rozmýšľať ako "dieťa", čo chce teraz a už aj hneď novšiu "hračku"... na úkor rodiny, dieťaťa? Nechápem, nepochopím.
"katkakaling: 8. apr 2016. Otázka pre tých čo sa vyznajú ....
Mám dohodu a rodicak, spolu dokopy okolo 430€ dajú mi cez quatro na splátky tovar "
Pôžička je pravdepodobne dlhodobá téma a navyknutý spôsob fungovania. Je mi z toho smutno.
na splátky sa da kupiť aj s nulovým navýšením, ak je akcia ... ale treba si fakt riadne premyslieť, či danú vec naozaj potrebujem, alebo to je luxus
Teraz chcú mať mladí hned všetko naraz a okamžite, moji rodičia kupovali sedačku po 9 rokoch manželstva a dovtedy sa sedelo na stoličkách. A my sme fungovali niekolko rokov so starým zdedeným gaučom, kym sme si nasporili na nový a tu sme ...
@katkakaling ak si fakt nemáš na čo sadnúť, skús stránky ako http://www.za-odvoz.sk/ tam sa dajú získať veci zadarmo ... určite lepšie riešenie, ako sa zadlžiť v nebankovke
Maslenka!!! Nezalezi na veku a na tom kolko rocne dieta mam, mlada hlupa a neviem aka vsak to je super ... Mala to byt prva niejaka pozicka no ked to tu citam aby som ako bolo pisane neskoncila v Reflexe na markize s placom akoze jasne zase ma Cosi zlakalo na velke oci, nechodim v pozickovom svete ako tristvrte slovenska tak som sa zbehla spytat na modry kurnik ze ako by to vypadalo a ci by to slo, no niesom zase na hlavu JEBNUTA ked mi clovek povie az nestupujem do vody lebo sa utopim tak tam nepojdem nie. Niesom ten typ sebevrazebnych penazi za kazdu cenu.
Odhovorili Ste ma ..... dam usit novy potah na gauc .... ☺🙂 🙂
@katkakaling Správne rozhodnutie... 👍
@katkakaling hentu si nevsimaj,ta rype v kazdej teme s takymi primitivnymi pripomienkami
@katkakaling zo všetkých týchto stránok sa ti ozve home credit a ten ti na rodičák tiež nedá
@maslenka47 mne sa moje prvé dieta narodilo keď som mala 18 a 11 mesiacov. V tých časoch do dvoch - troch rokov po maturite bolo vydatých vačšina mojich spolužičok zo strednej. Jedna mala dokonca do dvadsiatky dve deti a zvládla spraviť aj vysokú. To ako, že ak má niekto skoro dieta je negramotný? Velmi hlúpa pripomienka.
@maslenka47 A nie, nerodím od osemnástky jedno za druhým. 😝 Druhé so mala v 35. Normálne som zamestnaná a dokonca ani nezametám chodníky. Divné, že?
dievčatá, ste asi trošku offtopic ... síce katkaling dostala taký nápad požičať si od nebankovky, ale je natoľko inteligentná, že aspon napísala sem, aby si skonfrontovala názory s inými. Spájať to s tým kedy mala dieťa je naozaj nevhodné. Tiež poznám veľa mladých žien, ktorým sa to stalo v 18 rokoch (aj skôr), niektorým náhodou, iným zámerne a nemyslím si, že by boli hlúpe. podľa mňa sú hlúpe skôr tie, čo odkladajú dieťa do 30-ky a potom vyplakávajú na forach, ako sa im nedarí a behajú po umelých oplodneniach ... ale to už je tiež iná téma 🙂
@duun "Myslím, že finančná gramotnosť by mala byť reálnym predmetom v škole a vyučovať by sa mala s lupou v ruke a trstenicou v druhej..." - nech sa páči, vyštuduj 5 rokov pedagogiku a môžeš začať. Len tú trstenicu ti asi nedovolia... hmmm, nežijeme za Márie Terézie.
Ale inak, pravdu máš, tiež som za zavedenie tohto predmetu a ešte dopravnej výchovy, napr. namiesto povinného náboženstva 😀
@hettinka off topic. Učím.. aj keď na VŠ je už asi na niečo neskoro, nie sú deti, často sa učia tvrdohlavo až na vlastných chybách. Mávam aj zahraničných študentov a tí - niektorí - Angličania, Nóri aj napr. čoraz častejšie prichádzajúci Ukrajinci - finančnú gramotnosť ovládajú dokonale. Totiž po strednej idú makať a robia veľmi tvrdo, aby si mohli vysokú zaplatiť sami. Sú ctižiadostiví, pozorní a vyžadujú - lebo chcú reálnu hodnotu za svoje ťažko odrobené peniaze. A Ukrajinci idú sem s jasným cieľom doštudovať a ostať. Tak ako naši v Čechách, ale myslím, že tam sa zďaleka tak nemusia snažiť, CZ má rovnako málo žiakov, sú šťastní za každú dušu.
A niektorí moji slovenskí fešáci? Som na technike, takže tu je dievčat pomálo a tie sú iný level, lebo sú v konkurencii a podceňované, vydržia len tie, čo sa presadia. Od chlapcov som už počula aj myslené smrteľne vážne: " Nemám to, ja neviem do wordu dať googlemapu a to mi vždy napíše a spraví mama a ja som nebol dva týždne doma!" alebo odpoveď na otázku: Prečo ste vlastne tu, keď Vás to očividne vôbec nezaujíma? Odpoveď: "Mám v p..i, ale matka chce titul.."
@duun finančná gramotnosť na sa školách "učí" ako prierezová téma - to znamená, že sa na bežných školách nevyučuje ako samostatný predmet, ale v rámci ostatných predmetov. Ja mám v angličtine celú lekciu o "money", ale tam ide skor o naberanie slovnej zásoby, ako o riešenie RPMN a nebankoviek. V ostatných predmetoch to je asi poslabšie, aj ked minimálne na matematike a najmä na občianskej sa s tým isto stretnú + na triednickej hodine, ak je robená poriadne. Okrem toho mávame občas ludí z banky, ktorí prídu na prednášku alebo workshop, čo očividne nestačí ... lebo však vieme ako to chodí, ak to nie je známkované, načo by tomu žiak venoval pozornosť ...
Pokial viem, začína sa na ZŠ, syn už ako tretiak mal tomuto venovaný projektový deň, dcéra v 9. ročníku dokonca zažila na toto inšpekciu, písali testy.
Najhoršie na tom je, že učitelia to majú učiť (vlastne všetci, bez ohľadu na aprobáciu), ale neexistuje žiadne školenie, ktoré by sa priebežne realizovalo, a teda zasa je to tak, že mnohokrát to majú učiť a sami o tom prakticky nič nevedia ... ja keby som nepracovala istý čas pre poisťovňu (veľmi dávno, taký vedlajšák) tak tiež mi mnohé pojmy nič nehovoria.
No na niečo stačí naozaj zdravý sedliacky rozum a základy matematiky!
PS: absolventi učilíšť by naozaj nemali mať maturitu a možnosť študovať na VŠ... hovorím to stále...
@hettinka @duun Súhlas, finančná gramotnosť na Slovensku chýba. Stredná škola by človeka mala pripraviť na život aspoň čiastočne - každý študent by mal mať aspoň základné finančné povedomie. Pretože bez ohľadu na to, čo bude v živote robiť, sa s finančným svetom stretne hneď po škole, resp. už aj počas školy. Ak ho nevzdelá škola a rodina, "vzdelajú" ho reklamy a okolie a heslá typu "Je lepšie splácať než šetriť", "ruka hore pre Petra ktorý šiel iba vyvenčiť psa a kúpil aj gauč "a podobne. Často to býva tak, že ľudia ktorí majú peňazí málo, platia viac než by museli - drahé bežné účty, úvery, kreditky, splátky, telefóny a paušály ... Samozrejme vždy to v konečnom dôsledku závisí od každého človeka, či si rady vezme k srdcu a bude sa nimi riadiť, školstvo by len malo spraviť maximum pre to aby žiakov prakticky a zaujímavo/zábavne študentov vzdelávalo.
Chcem sa spytat, kamosku nahovorila ina kamoska na uver, takze uver je na jej meno, hovorme jej Eva, ale pravo na disponovanie ma ta druha, co ju na to naviedla. Eva nema ziadne papiere od uveru, vsetko si zobrala k sebe ta druha, teraz chce Eva od nej tie papiere, nechce ich dat, chce aby jej vyplatila uver lebo zistila do čoho sa namočila. Ako by ste postupovali, aby bola spokojna. Podotýkam, že navádzačka je finančna agentka istej firmy a podla mna uz je aj to priestupok, ze ako finančna agentka naviedla na úver osobu, ktora ma min prijem a je rada, ze konečne zaraba . dakujem
Papiere od úveru? KDE je ten úver? ak viem meno finančnej inštitúcie, tak idem rovno do nej, do klientského centra a žiadam si - moja zmluva, moje údeje, tu máte občiansky, ukážte mi, čo u vás mám a za akých podmienok! Možno to bude za poplatok, ale určite jej zhotovia kópiu dokladov, vysvetlia podmienky.
Nerozumiem, to peniaze z úveru dostal kto? Eva alebo "kamoska" finančáčka? kto spláca? Eva alebo "kamoška"? Ak Eva, potom ju "kamoška" regulérne okradla = trestné oznámenie. Ak "kamoška", potom je Eva asi jej ručiteľka..Je tu veľa neznámych podmienok, ktoré by sa Eva dozvedela práve v tej (dúfaj) banke. A TO ČÍM SKôR! Be z všetkých info ti tu sotva kto poradí, čo s tým.
Inak, tu je register - https://regfap.nbs.sk/search.php
nech si pozrie podľa mena, či je vôbec tá "kamoška" registrovaná a na aké oblasti - nie každý môže robiť všetko.
A zákon k finančným poradcom je tu: http://www.zakonypreludi.sk/zz/2009-186
§ 26 (1) Finančný agent a finančný poradca sú povinní vypracovať a dodržiavať vnútorné akty riadenia upravujúce evidenciu sťažností klientov alebo potenciálnych klientov. = Eva jej dá sťažnosť na "kamošku" samotnú, že jej zamlčiava info, kamoška je povinná jej dať písomné vyjadrenie (Eva bude mať podklad na budúci prípadný súd). (5) Finančná inštitúcia, finančný agent a finančný poradca sú povinní vybaviť sťažnosť a prijať opatrenia na vybavenie sťažnosti do 30 dní odo dňa jej doručenia a v tejto lehote sú povinní písomne upovedomiť klienta o spôsobe vybavenia jeho sťažnosti... a kopec ďalších vecí.. nech si dobre pozrie ten zákon.
A na margo skúseností s nebankovkami - pozriet, ako môže dostať aj úžernícka firma znovu oprávnenie a ako je to s tými malými písmenkami - ako musíš zaplatiť za 500€ pôžičku dokopy 870€ nebankovke!
Ahoj ja mám skúsenosti s http://vyhodnapozicka.eu/ rýchlo ti prídu peniaze, do 24 hodín, stačí sa tam registrovať, vybrať si pôžičku, sumu a dobu splatnosti a hotovo 🙂
@evittam súhlas, už by som len dodal že, nepožičiavajte si na nič iné ako riešenie bývania vo forme hypotéky. Žiadne spotrebné a nebankové pôžičky.
Neblázni s takýmito nebankovkami ... to je cesta do pekla. Majú nehorázne podmienky aj úročenie. A aj tie ich stránky sú otrasné, nikde sa nedočítaš aké majú úroky a podmienky splácania, ani poistiť sa úver nedá ... fakt ruky reč ... je to presne stavané na ludí s nulovou finančnou gramotnosťou, a potom vyplakávajú v reflexe na Markíze, ako prišli o všetko.
Vyskúšaj najskor v bežných bankách a ak ti nedajú, tak asi majú dôvod!
Ja som si nedávno požičiavala takú menšiu sumu v mBank, mám tam roky účet a majú výhodnú pôžičku s nulovým úrokom, platí sa len poplatok za spracovanie úveru (aj to len ak ho schvália).