Skúsenosti s dôchodkovým poistením

ivetoy
12. dec 2016

Zienky idem sa poradit,ak máte dôchodkové sporenie,tak koho ste zvolili?
A aké skusennosti máte s Malife?dakujem.A či vobec dávať to sporenie.

jeennyv
12. dec 2016

@ivetoy znama spori na nejakom sporiacom obycajnom ucte,kde si posiela peniazky a nemozes vybrat, ono podla mna ta kazda taka dochodkova spolocnost ta na niecom odrbe...

richardhudec
13. dec 2016

@ivetoy Ahoj. SPORENIE CEZ POISTKU JE DRAHÉ!
Týmto výkrikom som chcel zareagovať na otázku, či sporiť cez Metlife - pravdepodobne zvažuješ, alebo ti niekto ponúkal investičnú poistku v Metlife. Absolútne takýto nápad vytrať z hlavy a kopni do zadku toho, kto ti to poradil 🙂

Takže poporiadku. Pri sporení/investovaní je dôležité si zvážiť, aké riziko si ochotná zniesť (väčšinou ide o krátkodobé riziko, obzvlášť pri investovaní na veľmi dlhú dobu - do dôchodku. Podľa tvojej únosnosti rizika si následne môžeš vyberať produkt, ktorý bude pre teba vhodný.
Ako príklad uvediem:
- nie si ochotná znášať žiadne riziko = výnos max. 1% p.a. na bankových produktoch, resp. cca 2% na stavebnom sporení
- si ochotná zniesť mierne riziko a výkyvy = výnos cca 4% p.a. na nejakých realitných fondoch
- si ochotná znášať stredné riziko = výnos cca 3-5% na dlhopisových fondoch
. si ochotná znášať vyššie krátkodobé riziko = výnos cca 6-7% na akciových fondoch

Samozrejme existuje množstvo iných investičných nástrojov, ale fondy sú v rámci možností pravidelných vkladov aj menšej sumy a zároveň celkovej pochopiteľnosti pre bežného človeka jedným z najlepších nástrojov.

Medzi hlavné výhody patrí, že peniaze nemáš viazané, nemusíš vkladať peniaze keď nechceš (žiaden povinný mesačný vklad), môžeš vložiť raz vyššiu, raz nižšiu sumu, veľmi nízke poplatky súvisiace s fondami.

No, ďalšie veci, ktoré by si si mala ujasniť pri výbere sporiaceho/investičného produktu okrem tvojho rizikového profilu je investičný horizont - ten máš asi dlhý. Čím dlhší investičný horizont, tým je viac času na vyrovnanie potenciálnych poklesov, čiže inými slovami pri dlhšom horizonte môžeš ísť do väčšieho rizika, lebo keď fondy klesnú, tak teba nebude trápiť, že sa na pôvodnú úroveň dostanú až o 3 roky, lebo investuješ na 30 rokov, čiže 3-ročný krátkodobý pokles je úplne v poriadku. No a potom samozrejme aby som nezabudol je dobré si naplánovať ideálne pravidelnú mesačnú sumu, ktorú si budeš odkladať.

Samozrejme pri zabezpečovaní dôchodku je dobré byť aj v 2. pilieri ako ak v traťom, ak zamestnávateľ prispieva. Ak nie, tak sa to neoplatí.

Nakoľko je pol 3 ráno, možno som na niečo podstatné zabudol a nechce sa mi po sebe čítať svoj príspevok, tak keby niečo, pokojne sa pýtaj ďalej 🙂

emilia25
13. dec 2016

Muz si dal rovno ztrhavat z vyplaty a aj zamestnavatel mu prispieval dokonca sa to rata aj do dani.ma nn dochodkove tak nejak sa vola ta spolocnost.

hettinka
13. dec 2016

@ivetoy myslíš MetLife ? Ja mam tam poistku, ale skor to beriem ako poistenie a nie ako sporenie. Mám to od 19 rokov, už nám aj nejaké poistné udalosti vyplatili a na konci by sme mali tiež ešte dostať nejak sumu.
Okrem toho mam tzv. Tretí pilier v Tatrabanke, tam si platím ja menšiu sumu, ale 2% z výplaty mi prispieva aj zamestnávatel, čím sa to oplatí.

ivetoy
autor
13. dec 2016

@richardhudec krásne dakujem,áno ponúka sa mi dôchodkové sporenie v metlife,zevraj na 1mieste v rebríčku..Čo su to tie fondy poprosim,a kde sa zriadzuju v bankách?