Skúsenosť s daňovým bonusom na dieťa

27. apr 2023

ahojte, pekne prosim o radu...cakame dieťatko, termin mam o 3 týždne...chcem sa opytat, ked sa dieťatko narodí a manžel si nan chce uplatniť daňový bonus, ako postupovať? Alebo si daňový bonus moze uplatniť az v budúcom roku? vobec s tym nemame skúsenosť, budem vďačná za radu

petamich
27. apr 2023

moze si dat uplatnovat mesacne, co aktualne odporucaju radsej ako rocne (viacere diskusie su tu k tomu) a po narodeni dietata by mal zamestnavatelovi priniest kopiu rodneho listu a zaroven sa dohodnut, ze ziada o uplatnenie danoveho bonusu mesacne

ak chcete rocne, tak len buduci rok v ziadosti o zuctovanie dane zaklikne mesiace, za ktore uz mal narok a zohladni sa to v zuctovani

autor
27. apr 2023

@petamich Dakujem velmi pekne 🙂

mapypotkancek
2. máj 2023

@petamich ahoj, prosím Ťa, vieš mi dať TLDR verziu, že prečo sa to oplatí viac mesačne než ročne? Hľadala som ku tomu diskusie, ale nenašla som nič relevantné, že prečo sa to má viac oplatiť, dokonca som našla, že ak by bol človek napríklad na dlhšej PN, tak sa viac oplatí ročne zúčtovanie. Ale v každej diskusii bolo, že sa odporúča mesačne, ale (možno je to moja vina, že som si nevšimla) nevšimla som si, prečo sa odporúča mesačne. Nemáš plus k tomu nejaký článok? Hovorím, dosť som googlila, ale nenašla som... Diky moc 🙂

simca06022011
2. máj 2023

Pride za zamestnavatelom/mzdarkou a nahlasi si "zmenu" (niekde ako sa tu pise, davaju aj kopie dokladov, niekde nie) a vo vyhlaseni si vypise uplatnovanie DB od... to uz mu ukazu co a ako. Je uplne jedno ako si to bude uplatnovat, zjednodusene mesacne (bude mat vyssi prijem mesacny) alebo rocne (vratia mu vysoku sumu naraz, pocas roka bude mat rpijem nizsiu-vyssiu dan). V rocnom zuctovani sa pripadne rozdiely VZDY dorataju, cize ak by bol PN, a v tych mesiacoch mu DB nevyjde, v celkovom rocnom zuctovani, ked sa to prepocita, mu to dopocitaju a vratia (ak ma dostatocny prijem samozrejme)-

tinqua
2. máj 2023

@mapypotkancek ono v podstate ide len o to ci chces mat vyssiu vyplatu mesacne...danovy bonus sa ti prirata k nzdc a preddavky sa strhaju len zo zvysku...ja osobne si nechavam vyplacat raz rocne, nakolko sa mi viac paci ked mi pride naraz 1500e...to je vacsina pripadov, ale samozrejme su situacie kedy odporucam rozne alternativy, napriklad ked sa niekomu extra navysi mzda v priebehu roka vtedy je lepsie neuplatnovat si ani nzdc lebo hrozia nedoplatky (ak nema firma dobry softver)...pripad od pripadu

petamich
2. máj 2023

@mapypotkancek vies co Mihal sa k tomu vyjadroval na svojej stranke, ono mesacne myslim tam bol hlavny argument, ze ak sa rozhodnu to zrazu zrusit, zmenit,
vyplatene ti uz nevezmu + ak by ak napr. si bola PN a v ten mesiac ti to nevyjde, tak ti to beztak dorovnaju v rocnom zuctovani, ked rocny prijem bude postacujuci, najdem ten Mihalov clanok a poslem ti ho, lebo vsetko si nepamatam a nechcem zavadzat

ale ano hlavny argument je, aspon napr. u nas, ze mesacne proste tie peniaze "mame" a vieme minut/odlozit - moj manzel ma argument, ze preco by ich mal nechavat rok statu, ked ich moze investovat (gradualne samozrejme, kedze kazdy mesiac cast) ale tak to je taky subjektivny argument, niekto to ma rad ako bolo spomenute, ze to vratia naraz a zaplatis nieco
vacsie alebo odlozis naraz

petamich
2. máj 2023

@mapypotkancek tu to rozobera v dvoch prispevkoch su tam konkretne priklady, preco mesacne 🙂

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfb...

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfb...

mapypotkancek
2. máj 2023

@tinqua ahoj, díky moc. Praveze tiež preferujem ročné vyplácanie, ale tento rok celkovo je v narative ľudí pritomne, že sa "viac vyplatí" mesačne vyplácanie ako ročné. Pre mňa "viac vyplatí" znamená, že dostanem viac peňazí súhrnne, tj. dokopy za rok. Ale zatiaľ som nenašla argument, že sa "viac vyplatí" mesačne (ok, príklad od Mihala, kde mal situáciu, že rodina má jedno dieťa a počas roka sa narodia dvojičky), v porovnaní s ročným v zmysle ako som uviedla vyššie. S výnimkou speci situácii je to aj pre mňa len forma, či 12x menšia suma alebo 1x väčšia suma, ale rovnaká z pohľadu celého roka. A to chcem pochopiť, či sa mýlim ja alebo som niečo prehliadla.

mapypotkancek
2. máj 2023

@petamich díky moc, presne tieto príspevky som čítala, stále mi však z toho nevychádza, že sa "viac vyplatí" mesačne ako ročne, s výnimkou ak človek čaká dieťa, ako popísal Mihál v prvom pripade. Stále mi to príde, že ak rodina nečaká dieťa, tak je to buď jedno (tak či tak dostane suhrnne rodina na konci roka rovnakú sumu) alebo dokonca mi príde viac výhodné ročné vyplácanie, keďže napríklad šanca na PN je pomerne vysoká. Ale hej, ono je to asi len otázka preferencie, či chce človek mesačne alebo ročne. Len som sa zľakla, že či (ak preferujeme ročne vyplatenie) nedostaneme nakoniec menšiu sumu, lebo nejako vládne narative, že sa viac vyplatí mesačne vyplácanie.

mapypotkancek
2. máj 2023

@petamich a díky aj za argument mesačného investovania, to ma zaujalo 🙂

petamich
2. máj 2023

@mapypotkancek ono ale to moze byt aj opacna situacia, ze budes na PN tak dlho povedzme 1/2 polovicu roka, ze v rocnom zuctovani by ti nevyslo nic ale za polroka si uz dostala mesacne (a to ti uz nik nevezme, myslim, ze aj taky priklad tam uvadzal)

ale hej ono na konci dna, ak mas stabilny dostacujuci prijem, tak je to prast jak uhod a dostanes rovnako 🙂 ja by som si davala rocne, lebo sa poznam, ze by som neodlozila ani nic 😵‍💫 ked skoncim na rodicovskej, nechame ho stale muzovi, ten na rozdiel odo mna vie aj odlozit a rovno to dakam posiela

mapypotkancek
2. máj 2023

@petamich no hej, jedno aj druhé má rizika a výhody, asi naozaj hlavný rozdiel je, či peniaze postupne alebo naraz (ak je príjem stabilný atď)