Skúma banka pri hypoteke aj bonitu klienta, keď ručí hodnotnou nehnuteľnosťou?

9. apr 2022

Skúma banka pri hypoteke aj bonitu klienta,aj ked rucite hodnotnou nehnutelnostou?

mami92
9. apr 2022

Pripnem sa tiež ma to zaujíma

zara0201
9. apr 2022

Samozrejme. Banka v prvom rade nechce byt obchodnikom s nehnutelnostami keby nieco.

veronikaszabova
9. apr 2022

Jasne, ze ano

janulikt84
9. apr 2022

Ano bonita v podstate odzrkadluje v niektorych bankach aj urokovu sadzbu...preto je uvedena od...

petamich
9. apr 2022

hodnotna nehnutelnost ti pomoze akurat s vyskou uveru ale kedze ten uver treba aj splacat, tak preto sa hodnoti schopnost splacat (bonita), to si kazdy mylne mysli, ze banke sa chce riesit neplaticov a konkurzy 🤷‍♀️ nechce, takze ano skumaju

jakubvojcik
9. apr 2022

Áno. Aj keď je nehnuteľnosť akákoľvek skvelá ale žiadateľ má veľmi zlú bonitu, hypotéku banka neschváli. Do bonity vstupuje okrem nehnuteľnosti hlavne vek, vzdelanie, úverová história, príjem, typ príjmu (tpp je najlepšie pre banky) a ako dlho je človek v poslednej práci. Inak vie ovplyvniť často bonitu aj to, či ide o prvé bývanie, či má človek deti alebo koľkí žiadatelia do úveru vstupujú.

sasa1310
9. apr 2022

to je ešte dôležitejšie ako zábezpeka v hodnote nehnuteľnosti. Najdôležitejší je príjem. Môžte vlastniť aj polku mesta, a keď budete chcieť úver so založením hoc aj 3. nehnuteľností, bez príjmu nedostanete ani cent

autor
10. apr 2022

@jakubvojcik žiadatel ma dve vyzivovacie povinnosti,ale fin.poradca to v ziadosti neuviedol...mozu na to dodatocne prist?

jakubvojcik
10. apr 2022

Ak myslíte to, že platí výživné na deti tak nie. Predpokladám, že to že má žiadateľ deti v žiadosti uviedol a aj tak na nich pri výpočte maximálnej mesačnej splátky banka uplatní odpočet životného minima. Bralo by sa to iba naopak, ak by jemu posielali výživné tak vtedy to treba uviesť do žiadosti ako doplnkový príjem - nie všetky banky to ale akceptujú.