Skončenie fixu na hypotéke

trpaslik11
5. feb 2024

Skončenie fixu na hypotéke
Dobrý deň mala by som otázku
V tej dobe priateľ kupoval dom má celý dom na svojom mene
Zobrali sme sa sme manželia a máme už aj skoro ročné dieťa..
Končí nám Fix v apríli.
Som na rodicaku a ja opatrovateľskom príspevku mám cez 1000€ mesačne.
Môžem ísť do hypotéky aj ja ? Plus aké papiere by som si mala vybaviť ? Aby som do hypotéky mohla ísť ?
Ďakujem

veronka1996
5. feb 2024

Koniec doby fixácie nijak nesúvisí so zmenou hlavného dlžníka, sú to dve nezávislé veci. Ak by ste chceli zmenit dlžníka, tu je postup:

Prevod hypotéky na inú osobu je možný len so súhlasom banky:
- realizuje sa formou dodatku k pôvodnej zmluve, obsahom tohto dodatku je prevod záväzku (dlhu) z pôvodnej zmluvy
- banka v takomto prípade skúma bonitu nového klienta a v prípade, ak je jeho schopnosť splácať úver dostatočná, banka vydá súhlas
- na overenie bonity sa vyžadujú doklady totožnosti a doklady preukazujúce výšku príjmu
- úroková sadzba poskytnutého úveru zostáva pri zmene klienta zachovaná, dobu platnosti môže však nový klient zmeniť.

trpaslik11
autor
5. feb 2024

@veronka1996 ďakujem za odpoveď

melanta
5. feb 2024

@trpaslik11 z akého dôvodu chceš resp. potrebuješ byť spoludlžník? Pretože spoludlžník na hypo neznamená, že sa staneš aj spoluvlastník nehnuteľnosti. A spoluvlastníkom nehnuteľnosti sa môžeš stať aj bez toho, aby si sa stala spoludlžníkom na úvere.

hellwant
5. feb 2024

@trpaslik11 kazdopádne kupoval pred manzelstvom, dom je jeho, hlavne vyries, nech je dom aj na teba, ak ste to este neurobili. A presne ako pise Melanta, byt spoludlžnik neznamena byt majitel.

trpaslik11
autor
5. feb 2024

@hellwant veď samozrejme chcem byť spolu dlžník ale aj majiteľ. Ako sa k tomu dopracujem prosím ? Viete mi dať nejaké rady? Ďakujem

trpaslik11
autor
5. feb 2024

@melanta a ako sa môžem stať aj majiteľom ak nebudem spolu dlžník na hypotéke?

melanta
5. feb 2024

@trpaslik11 muž ti musí darovať podiel. Ale najprv na to potrebuje súhlas banky. Bez súhlasu banky by porušil podmienky a pokuta by bola drahá (okamžité splatenie hypotéky). Takže on v banke nech požiada o súhlas s darovaním podielu manželke. Potom spíšete darovaciu zmluvu, ktorou ti daruje buď polovicu alebo menší podiel a odnesiete darovaciu zmluvu na kataster. A hotovo. So spoludlžníctvom na úvere to nemá nič. Môžeš byť aj jediný dlžník na tej hypotéke, nič to nezmení na tom, že majiteľom nebudeš, kým ti nedaruje podiel.

trpaslik11
autor
5. feb 2024

@melanta a je možné že by banka neudelila súhlas na darovanie ? Keďže je tam aj záložné právo?

melanta
5. feb 2024

@trpaslik11 nie je dôvod, aby to banka zamietla, nakoľko ide o manželku.

hellwant
5. feb 2024

@melanta mozno ak by za slobodna mala osobny bankrot, ci exekucie, ci sa mylim?

melanta
5. feb 2024

@hellwant ale minulé exekúcie banka nevidí, pretože už zaplatené exekúcie predsa nie sú v registri exekúcií. Alebo sa mýlim? A bankrot, tak to asi by bol problém. Pretože tam ak nadobudne majetok, tak ho musí použiť na dlhy. Ale ako je to presne neviem. Ale máš pravdu, ten bankrot by mohol byť problém. Ale ak chce byť autorka spoludlžník, tak tieto problémy asi nemá.

ekira1
5. feb 2024

A netreba mať ako spolu dlžník príjem? Rodičovský i opatrovateľský sú dávky, nie príjem.

andrejka1974
5. feb 2024

@trpaslik11 fix znamena ze sa vám zmenia úroky ,ale tvoj muž môže vyplatiť buď celú hypotéku alebo časť hypotéky a stále zostava len on sám ty do toho sa zapísať nemôžeš

sasa1310
5. feb 2024

@trpaslik11 v prvom rade závisí na príjme, nakoľko vás budú znovu posudzovať ako rodinu s nezaopatreným dieťaťom a je otázne, či by mu to už s vami vyšlo táto hypotéka, ktorú máte. Ak nie, tak bude všetko pokračovať ako doteraz akurát bude mať iný úrok, keďže končí fix. A už len ohľadne toho úroku, ktoré sú teraz vysoké, vám to nemusí vyjsť.