Škola a sirotský

davh
14. apr 2024

Zomrela my mama v novembri chcem ísť späť do školy na maturitu strednú som
už dokončil ale zatiaľ mám PN lebo sme pracovali spolu takže nič iné my neostávalo len ísť pn čiže v septembri 2024 by som chcel ísť späť do školy dať si prihlášku potom na úrad práce si vybaviť sirotský môžem dostávať aj sirotský aj pn? 🙂Dakujem za odpovede

viestta
14. apr 2024

Na sirotsky ma dieta narok, kym nie je zarobkovo cinne. PN je davka, ktory vyplyva z toho, ze si alebo bol si zamestnany, takze subeh nie je mozny. Ci bdes dostavat sirotsky ked znova nastupis na denne studium sa treba spytat na Socialnej poistovni, pretoze dochodky vyplaca SP a nie urad prace.

davh
autor
14. apr 2024

Takže ak si zruším pn tak až potom mám nárok na syrotsky

viestta
14. apr 2024

@davh nie, nic nerus, lebo neviem povedat ci budes mat narok na sirotsky ak by si aj bol ziakom denneho studia, ci sa toto vobec bude povazovat za sustavne priprava na zamestnanie (studium). Chod na socialnu poistovnu a tam sa porad

alenah31
15. apr 2024

@davh aby si sa mohol ísť evidovať na ÚP musíš ukončiť PN. Tiež si ťažko budeš počas PN vybavovať sirotský - máš dodržiavať liečebný režim. K žiadosti o sirotské budeš dokladať potvrdenie o návšteve školy - čiže ten začneš vybavovať až od septembra. Pokiaľ pôjde o denné štúdium nemusíš sa evidovať na ÚP - budeš poistencom štátu ako bežný študent. Pri externom štúdiu - áno treba sa evidovať. Popri poberaniu sirotského môžeš normálne pracovať - nielen na dohodu, ale aj na TPP, sirotské ti bude až do 26 rokov a štúdiu vyplácané aj keď budeš pracovať. Dokonca ak budeš PN budeš mať nárok na nemocenské aj sirotské. Pokiaľ ukončíš PN - pôjdeš na ÚP a vybavovať školu a znovu na PN - to kľudne môžeš, no nemocenské ti už vyplácané nebude. Ale ako chceš byť PN a študovať - dochádzať do školy?

davh
autor
15. apr 2024

@alenah31zeby mám dovolené neobmedzené terapeutické vychádzky? 🫢🫣🤔

alenah31
15. apr 2024

@davh lenže to sú vychádzky. Počas PN - nepracuješ, nenavštevuješ školu. Chápeš ten rozdiel? Pokiaľ si schiopný dochádzať do školy, vieš tiež pracovať - nie je nutné byť PN a poberať nemocenské. Ostatne - SP ti to sama pozastaví ak by sa o tejto skutočnosti dozvedela. Vieš si počas vychádzok vybaviť neodkladné - jednorazové záležitosti aj prijímačky na škole by ti prešli - no nie vyučovanie.