Zomrela my mama v novembri chcem ísť späť do školy na maturitu strednú som
už dokončil ale zatiaľ mám PN lebo sme pracovali spolu takže nič iné my neostávalo len ísť pn čiže v septembri 2024 by som chcel ísť späť do školy dať si prihlášku potom na úrad práce si vybaviť sirotský môžem dostávať aj sirotský aj pn? 🙂Dakujem za odpovede
Takže ak si zruším pn tak až potom mám nárok na syrotsky
@davh aby si sa mohol ísť evidovať na ÚP musíš ukončiť PN. Tiež si ťažko budeš počas PN vybavovať sirotský - máš dodržiavať liečebný režim. K žiadosti o sirotské budeš dokladať potvrdenie o návšteve školy - čiže ten začneš vybavovať až od septembra. Pokiaľ pôjde o denné štúdium nemusíš sa evidovať na ÚP - budeš poistencom štátu ako bežný študent. Pri externom štúdiu - áno treba sa evidovať. Popri poberaniu sirotského môžeš normálne pracovať - nielen na dohodu, ale aj na TPP, sirotské ti bude až do 26 rokov a štúdiu vyplácané aj keď budeš pracovať. Dokonca ak budeš PN budeš mať nárok na nemocenské aj sirotské. Pokiaľ ukončíš PN - pôjdeš na ÚP a vybavovať školu a znovu na PN - to kľudne môžeš, no nemocenské ti už vyplácané nebude. Ale ako chceš byť PN a študovať - dochádzať do školy?
@alenah31zeby mám dovolené neobmedzené terapeutické vychádzky? 🫢🫣🤔
@davh lenže to sú vychádzky. Počas PN - nepracuješ, nenavštevuješ školu. Chápeš ten rozdiel? Pokiaľ si schiopný dochádzať do školy, vieš tiež pracovať - nie je nutné byť PN a poberať nemocenské. Ostatne - SP ti to sama pozastaví ak by sa o tejto skutočnosti dozvedela. Vieš si počas vychádzok vybaviť neodkladné - jednorazové záležitosti aj prijímačky na škole by ti prešli - no nie vyučovanie.
Na sirotsky ma dieta narok, kym nie je zarobkovo cinne. PN je davka, ktory vyplyva z toho, ze si alebo bol si zamestnany, takze subeh nie je mozny. Ci bdes dostavat sirotsky ked znova nastupis na denne studium sa treba spytat na Socialnej poistovni, pretoze dochodky vyplaca SP a nie urad prace.