Škodová udalosť - poškodená

moony99
1. dec 2024

Ahojte,dnes mi do auta nacúvalo iné auto.Spisali sme Správu o nehode,odfotili,vymenili si telefón.a pán by to mal zajtra odovzdať na jeho poisťovni.Chcem sa spýtať, keďže som to ešte nikdy neriešila,aký je ďalší postup,pre mňa ako poškodenú.Mam aj ja hlásiť niekde škodovú udalosť alebo počkať kým ma budú kontaktovať z poisťovne vinníka?Ako prebieha poistné plnenie? Dám auto opraviť a oni mi preplatia faktúru alebo priamo zaplatia servisu?

tundra
1. dec 2024

@moony99 pokial nemas havarijne poistenie,nemusis nic hlasit.Mali by ta kontaktovat z poistovne vinnika.Idealne,keby ti poslal cislo poistnej udalosti a ked sa nebude nic diat,vies to urgovat,ohladne obhliadky vozidla.Po obhliadke mas moznost, dat auto opravit do servisu alebo ti vyplatia skodu tzv.rozpoctom.(Poslu peniaze a opravu si organizujes sama)Spytaj sa do akej vysky preplaca poistovna skodu.Niekedy sa môze stat,ze vyska skody je vyssia a platba poistovne nebude stacit na uhradu celej skody.(Hlavne pri starsich autach)

doriiis
1. dec 2024

@tundra ....v tom prípade ponukaju poisťovne možnosť poslať faktúru a chýbajúcu sumu doplatia.Aspon u nás to tak bolo,keď nás týpek tukol

tundra
1. dec 2024

@doriiis ja som mal skodovu udalost velmi davno.
Viem len z pocutia,ze nie vzdy, sa zmesti oprava do rozpoctu poistovne.

maris5
1. dec 2024

@tundra rozpocet sa oplati niekomu, kto si to vie urobit sam, alebo kamarat za cenu dielov a par piv.

maris5
1. dec 2024

@moony99 aj mas havarijne poistenie je to lepsie nahlasit na havarijne z toho sa to opravi a nasledne si bude tvoja poistovna vymahat peniaze od poistovne vinnika.
Ak nemas havarijne, mozes aj ty nahlasit vo vinnikovej poistovni, ale caka sa na vinnika kym ohlasi PU.

maris5
1. dec 2024

Potom ti poslu obhliadkara a nasledne ides do svojho servisu resp. autorizovaneho servisu (poistovba moze mat vlastny zoznam servisov)
Auto ti opravia, budes ziadat opravu cez kryci list, cize servis posle FA do poistovne, likvidator schvali a posle kryci list do servisu, ze FA uhradia a mozu ti dat auto.
Moze sa stat, ze poistovna vinnika nebude chciet preplatit celu skodu. Poton sa musis natahovat s nimi. Preto je lepsie ist cez svoju havarijnu ak ju mas.

sasa1310
1. dec 2024

@moony99 nebude ťa kontaktovať jeho poisťovňa. Čakáš, kedy ti pošle vinník č. poistnej udalosti a ideš do servisu a tam nahlásiš toto číslo a dohodneš obhliadku v servise.

jarka_black
1. dec 2024

@moony99 Vy nahláste udalosť v poisťovni vinníka ako poškodená.

martin36
1. dec 2024

ešte som nepočul o tom, že by z poisťovne vinníka kontaktovali poškodeného, aby nahlásil poistnú udalosť...

mimaapeto
2. dec 2024

doporučujem nahlásiť škodovú udalosť nakoľko sa veľa krát stalo, že vinník nenahlásil škodovú udalosť napr. z dôvodu že nemal platnú poistku alebo nejaké papiere nemal v poriadku... je tam zákonná lehota dokedy to treba nahlásiť... pokiaľ on nenahlási ale vy áno osloví ho poisťovňa aby tak urobil... ale pokiaľ ani vy ani on to nenahlási žiaľ riešiť sa to nebude..

moony99
autor
2. dec 2024

@martin36 áno treba nahlásiť aj ako poškodený,dnes tam bol ten pán zaniesť správu o nehode a mám aj ja nahlásiť, poisťovňa Uniqua.