Ahojte, deťom sme dali vo VÚB vkladne knižky, kde sme im odkladali peniaze, prišiel list z banky, že ich musíme zrušiť do konca júna, táto služba končí. Neviem či sa oplatí im ešte niekde šetriť peniaze, majú aj poistenia so šetriacim sporením. Kde sa oplatí im šetriť, alebo kde vy máte pre svoje deti. ? Ďakujem.
@christian2 šetrenie je somarina . INVESTOVAŤ !!! Za 20-25 rokov investovania bude mať Vaše dieťa krásny vstup do života.
@christian2 a čo myslíš, koľko im našetríš na tom šetriacom poistení? Už 100 krát to tu bolo omieľané, že to je blbosť. RAdšej kúp nehnuteľnost, poprípade fondy, aj keď teraz to neni veľké terno alebo obyčajný účet.
@christian2 tiež som tie knižky zrušila a spravila som si vo svojej banke detské účty kde im odkladáme. Okrem toho sa snažíme investovať v rámci možností (keďže som momentálne na RD)
Ako písal menovec Michal vyššie investovať a diverzifikovať. Teraz keď je vojna na vychode a vyzerá to, ze kvôli sankciam ešte akcie aj klesať budu, mate super vstup, mesacne po troške a v 18 budu mat pekny vstup do života.
Nebojte sa, ze to bude klesat , či budete mať aj minus, zas prikupite lacnejsie, ked toto vsetko pominie nastane obnova, ako vždy, firmy budu predavat, ludia kupovat, zisky navyšovať a vtedy vam to pojde hore.
Len pravidelne vkladat a nepocuvat spravy ohladom krachov burz, veľmi rozhoduje čas na trhu, čim dlhší, tym lepšie pre váš zloženy úrok.
@christian2
To fakt chces, aby deti ti prichadzali o peniaze?
Inflacia! Z tvojich vlozenych 100 EUR, uz máš len 90 EUR. 10 EUR si deťom vzala a vyhodila.
Treba investovať, ideálne do akcií, ked to chcete mat na dlhesie roky, napr. na 20-25 rokov
@belllinka ja niekedy zasnem, aku tu maju zeny slabu financnu gramotnost - ziadne vedenie v rodine k zodpovednemu hospodareniu s peniazmi... len tak ich vyhadzuju a potom stenu, aka je tu na slovensku bieda
Pre deti sa neoplati setrit. Ak rodicia zveladuju svoj majetok je to najlepsia pomoc pre deti.
Velmi zle, vkladna knizka najhorsia moznost,myslela som,ze to uz nikde nie je🙄druha najhorsia moznost je poistenie so sporenim, aj zle setris,moze sa stat,ze viac vlozis ako potom dieta dostane aj pravdepodobne slabo poistene...🙄 ako sa pisalo vyssie, ak chces detom setrit tak investovanim. Neviem ake stare deti mas ale pri tom setreni s poistenim prve roky splacas len poplatok co je cca 5% rozne fondy maju vstupne poplatky na urovni cca 3%.
@christian2 nie každý má NATO kúpiť dieťaťu nehnuteľnost 😁 stále lepšie odkladať niečo ako nič.
@fiafia to potom radšej nič neodkladať a kúpim im radšej topánky… teraz odložíš 30 eur a o 20 rokov z toho budú 3 Eura
@fiafia to pisala Belllinka, nie autor @christian2 😉 a skôr myslela , že oni kupia 1- pre všetky deti, budú prenajímať, potom predaju a peniaze rozdelia medzi deti. Ak by mali iba 1, ani predat nemusia, dajú mu ju.
@terezia323 skôr 3 centy...ak ešte budu 1 a 2 centovky😆
@hellwant myslím, že je najvyšší čas zaviesť na školách povinnú výučbu hospodárenie s financiami
Pisete o investovani do fondov. Ale do ktorych? Ja napr. Uz mam dost velke deti,cize ja ak by som investovala,tak na max. 7-10 rokov. Aj vtedy sa to oplati?
@terina25 pravdaze napr. etf fondz
@zmrzlinka2021 vdaka za odpoved 🙂
@terina25 este su dobre investicne mince,zlate. Jednak cena zlata,jednak ich nominalna hodnota,zberatelska a neskor aj historicka. Nevraviac o tom,ze maju garantovany odkup,keby ste nutne potrebovali peniaze naspat.
Pri akciach a dlhopisoch bacha,tam si treba vybrat obchodnika overeneho a licencovaneho NBS. Napriklad eToro,pokial si nakupy chcete riadit sama. Alebo investicne produkty pruamo svojej banky,pokial si na to netrufate,to je najrychlejsia moznost.
@viera27 zlato nie je investicia, iba udrziavac hodnoty
@terezia323 Samozrejme že sa to oplatí stále je to dostatočný horizont na investovanie. Vždy sa upravuje stratégia investovania podľa horizontu na ktorý chce človek investovať a do akej miery je schopný znášať riziko. Investujem už 3-tim rokom a neustále sa vzdelávam v tejto téme aby som mohol aj ostatným pomôcť a ponúknuť to najlepšie. Pokiaľ by ste chceli viac informácií stačí napísať .
@christian2 zaujímavá téma, pripnem sa
@christian2 jednoznačne investovanie - podielové fondy. Určite nešetriť cez poistku. To je maximálne nevýhodné. Je potrebné to riešiť s overeným finančným poradcom, ktorý má licencie, referencie a nepohybuje sa na finančnom trhu pár mesiacov.
@christian2 poistenie so sporenim? No comment. Dieta si v 18-tke za to kupi v lepsom pripade bicykel 🤦♀️
Ďakujem vám za odpovede.
@nelca84 za seba môžem povedať, že sa mi nezdá blbosť mať poistenie so sporením, už tam má celkom slušnú sumu za tie roky a riešili sme to s finančníkom už dávnejšie.
@christian2 len peniaze strácajú hodnotu, takze nikdy na tom nič nezískaš
@zmrzlinka2021 koľko si už zarobila v tom fonde?
@christian2 skusim ti to vysvetlit na priklade mojej kolegyne. Rodicia jej zalozili podobne sporenie pred nejakymi 27 rokmi, vtedy sa im cielova suma 35tis. Sk zdala tiez uzasna. Kolegyna pred par rokmi dostala zhruba 1000e, co je v sucasnosti jeden mesacny plat... Chapes?
@katkakatarinka ktoré konkrétne fondy odporúčaš?
@christian2 Uz to tu viac krat bolo... Aj nedavno.. My setrime tak,ze odkladame mesacne na detsky ucet. ;)