Šetrenie pre 8 a 14 ročné dieťa

rionka833
24. okt 2014

Radi by sme odložili deťom peniažky, aby mali nasporené, keď vyrastú. Teraz majú 8 a 14 rokov. Kde je najlepšie šetriť? Uvažovala som nad termínovanými vkladmi, fondami a mincami, ale nevyznám sa v tom. Dávnejšie boli aj vkladné knižky. Aké máte skúsenosti? Ďakujem 😕

bonaqa2013
24. okt 2014

Pozri si Finančná hitparáda. sk
tam je aj porovnanie medzi bankami. Hádam som pomohla.

svetluska82
24. okt 2014

@rionka833 ja mam pre svojho stavebne sporenie a sporenie flexi viac. Celkom sa mi to vidi, to sporenie flexi viac som si zalozila na 10 rokov, takze v pohode.

lienkafoj
24. okt 2014

@rionka833 máme pre synov stavebko PSS od narodenia - majú 7 a 10 rokov a suma pekne rastie, ale rozmýšlam, že to prehodím do Primabanky na 5% ročný úrok /detský účet do 18 rokov/

lubomirspetko
24. okt 2014

@rionka833

Najvhodnejšie je vybrať si kvalitné sporenie do podielových fondov. V pri iných typoch sporenia je veľká pravdepodobnosť že vaše úspory zožerie inflácia a ich hodnota bude nižšia.

@lienkafoj Radšej by som si nechal stavebko (ak vkladáte adekvátnu sumu). Sporenie v Prima banke má síce 5% úrok, nie je však štruktúrovaný (nemáte úroky s úrokov). Okrem toho nemáte možnosť jednorázových väčších vkladov.

lienkafoj
25. okt 2014

@lubomirspetko co je "adekvátna suma? "

lubomirspetko
25. okt 2014

@lienkafoj Taká, aby ste neplatili na poplatkoch viac ako získate výnos zo sporenia 🙂 Ak sporíte 30€, určite by som radšej šiel do sporenia do podielových fondov kde sú poplatky percentuálne nie fixné. Stavebko sa v súčasnosti oplatí ak dávate v januári vklad na plnú štátnu prémiu.

malabiba
26. okt 2014

mali sme PSS, dosporili, vzali adekvátny úver s PSS a teraz sme kúpili byt, ktorý prenajímame za sumu, že nám po všetkých úhradách zostáva zisk, zatiaľ v pohode, musím zaklopať...kým synovia dospejú

lubomirspetko
28. okt 2014

@malabiba Veľmi dobré riešenie. Skôr by možno však bolo zaujímavé nasporiť peniaze v PSS na sporiacej tarife a potom zvyšnú sumu zobrať na hypotéku.
Budete tak mať úrok 2% na sporení a zároveň nízky úrok na úvere.

diana70
28. okt 2014

určite to nedávajte do podielových fondov (je to neistá investícia, ide o vaše deti, choďte na istotu). Skôr naozaj to stavebné sporenie, deti dorastú ani neviete ako to ubehne a po 6 rokoch sporenia budú mať nárok na výhodný garantovaný úrok na úver. Však sa skôr či neskôr budú chcieť osamostatniť. neskôr si môžu navýšiť cieľovú sumu a budú mať aspoň aký-taký základ na financovanie bývania. Aj tak sa v médiách objavila správa, že NBS tlačí na banky aby obmedzila 100% hypotéky. Myslím si že je to správne, človek by mal dokázať že vie splácať tým, že má už časť peňazí nasporených. aj tak si myslím že dosť ľudí bude mať problém so splácaním vysokých hypoték, keď skončí kríza a úroky sa vrátia späť k 6-7% (užime si ešte tých pár rokov nízkych úrokov).

lubomirspetko
28. okt 2014

@diana70
Podielové fondy sú len tak istá investícia, ako je nastavená. Ak si niekto vyberie slovenské akciové podielové fondy. Bude určite na 6 ročnom obdoby sklamaný. Konzervatívny výber kvalitných svetových dlhopisových fondov (Pioneer, Faranklin Templeton, HSBC) a fondov nehnuteľností (IAD) však môže mať stabilnejší výnos ako SS (mení sa štátna prémia).
Netvrdil by som preto že podielové fondy sú neisté. Podielové fondy sú veľmi široký pojem...

Ak sa pozrieme na históriu, stavebné sporenie v obdoby 10 rokov priemernú infláciu poraziť nedokázalo. A určite nie ak sa doň vkladá len 20€ s ktorých 1€ ide na poplatok za vedenie účtu.

Úrok z SS nemusí byť zlá vec, ak však má byť naozaj zaujímavý, musí byť úrok na sporení 0,1% čo zasa znižuje výnosy sporenia na nulu..

diana70
28. okt 2014

@lubomirspetko Áno, ale ja sa na to pozerám z pohľadu rodiča. Niečo tomu dieťaťu do života dať musíte (ak nechcete byť krkavčí rodič). Na stavebnom sporení získa stavebnú prémiu a čo považujem za najväčšie plus, po 6 rokoch má právo na garantovaný úver s veľmi výhodným úrokom BEZ ZALOŽENIA NEHNUTEĽNOSTI (aj ja som financovala svoje bývanie stav.sporenie bez založenia nehnuteľnosti) a k tomu hypotéka.
Podielové fondy (áno, dá sa na nich zarobiť, robím klientom aj investičné ŽP), ALE musíte byť aspoň ako tak zbehlí vo financiách a aspoň priebežne sledovať ekonomické informácie a situáciu na svetovom trhu. Je ale na klientovi čo si vyberie. Pri detských sporeniach preferujú stav.sporenie alebo detskú poistku.

lubomirspetko
28. okt 2014

@diana70

Máme každý svoj názor 🙂 Ja s vami súhlasím že to stavebko je pre dieťa fajn vec. Len keď by som ho robil 1 ročnému dieťaťu, je pravdepodobné že mu nevydrží až do osemnástky. Bude treba uzatvárať nové produkty a nové poplatky.

Ono práve podielové fondy je typ investície pri ktorej klient dodržiava zvolenú stratégiu a investičný horizont fondov. Ak niekto skúša meniť stratégiu za chodu, alebo nakupovať keď fondy klesajú a predávať keď sú hore, obvykle sa pripravuje o najzaujímavejšie výnosy ktoré chodia v nečakanej chvíli. V horšom prípade si vytvára straty.
Preto či klient sleduje svoju investíciu ale alebo nie, nie je dobré meniť stratégiu.
Ak raz nastavím stratégiu na 10 rokov, mala by bežať 10 rokov a to bez ohľadu na to, čo sa deje na trhu. Stabilizačná fáza zabezpečí klientovi postupný presun peňazí s rizikových fondov do menej rizikových a preto ani netreba časovať výber.

Ako presne vaši klienti ktorým spravíte IŽP využívajú to že vedia o situácii na trhu?

diana70
28. okt 2014

@lubomirspetko Preto som zatiaľ IŽP robila zatiaľ iba 2 ľuďom, aj to manažérom, ktorí zjavne vedeli o čom je reč. Nemá zmysel to ponúkať ľuďom, ktorí tomu nerozumejú, prerobia aj gate.

entuferus
28. okt 2014

Ja by som siel do stavebka, tam to mas minimalne na 6 rokov a potom uvidis... Urcite nechod do izp, tam su strasne vysoke poplatky, aj ked skryte - na proviziu das kludne aj prve 2 ROCNE vklady.

lubomirspetko
28. okt 2014

@diana70 Ja som to myslel skôr naopak 🙂 Že klient nemusí mať žiadne vedomosti o investovaní keď chce využívať podielové fondy. Len mu musí poradca správne nastaviť sporenie.

Ono pri poistení je to trošku inak. Hlavne preto že tam by sa nemalo sporiť vôbec. Poistenie je určené na to, aby krylo riziká. Ak ho majú vaši klienti na sporenie, nebudú spokojný...

diana70
29. okt 2014

@lubomirspetko Väčšina klientov dnes aj tak využíva poistky na poistenie. Každému vravím, poistka je na poistenie, najmä vykryť dôležité a dlhodobé zásahy do života, napr. vážne choroby alebo trv.následky úrazu.

ultra
29. okt 2014

@lubomirspetko odkial mate informaciu ze urok na sporeni v Primabanke nieje strukturovany ?? Na stranke som to niekde nenasiel.

alias313
29. okt 2014

Presne tak to je v Prima banke ako píše lubomir. Skus tam zajst osobne 😉A čo sa týka fondov je to neskutočna vec.Keď je dobrý poradca,fondy vedia krásne zarobiť.Ja som nadmieru spokojná.Sú rózne fondy,rózne stratégie a rízne výsledky.Treba mať správne načasovanie,rozloženie financií,atď...Keď mi fond zarobil 5% p.a. a mala som to tam 5 rokov tak spokojnosť...Terminovane účty sa už vóbec neoplatia.Ani stavebko sa už neoplatí ako niekedy.Budúci rok tam treba zase vložiť viac.Keby to aspoň infláciu pokrylo,je to proste neefektívne...Môj názor.

lubomirspetko
29. okt 2014

@ultra Pretože úrok sa pripisuje pri konci viazanosti vkladu. Myslím že som to našiel niekde vo VOP...

radios01
8. nov 2014

ahojte,
mám svoj názor k sporeniu a aj to praktizujem, takže Vám poradím ako si najlepšie sportiť. Robím to už dlhé roky, zo začiatku to síce moc nezarabalo ale teraz je to o to lepšie.
Ak chcete sporiť pre seba alebo deti urobte toto: majte 30% svojich penazi a 70% si pozicajte z banky - hypo. Kupte byt alebo stary dom - zrekonstruujte tak aby ste ho prenajali - prenajmete ho a prijmu za prenajom sa hypo splaca - teda uroky banke splaca Vas najomnik/ci pricom Vam ostava aktivum - dom. Niekomu mozno inveticia nebude vynasat ale aspon bude vyrovnana, hypo = najom najomnika. Po 15 rokoch prenajmu hypo splatite, aktivum Vam ostane a zacnete brutalne zarabat na najomnom...ale musite vydrzat 10-15 rokov.
Z tohoto sporenia sa vase deti stanu milionarmi a vsakovake zivotne poistky ani investocne poistenie, sporenia nebudete pottrebovat.

Ja uz takto robim 5 rokov a teraz zacinam na tom zarabat - pasivny prijem a teda nepotrebujem nic a nikam investovat len reinvestujem a zveladujem svoj majetok, nie majetok podielovych fondov alebo banky.

Funguje to

lubomirspetko
9. nov 2014

@radios01

Rozumný spôsob 🙂

andre8426
25. máj 2015

Skuste pozrieť na šetrenie pre svoje deti Pioneer ja mam s tým pozivne výsledky.