Chcem sa spýtať žien ktoré sú doma na materskej alebo rodičovskom. Ako šetrite a ci sa to vobec dá?
@buzz5 nám áno, ale manžel zarobí 1020, ja mám 350 rodicak a prídavky (asi,neviem presne, ale ten nizsi a dva prídavky) hypotéku máme 200 eur, poistka 15 eur. Iné fixné výdavky nemáme, snažíme sa šetriť vodou,elektrinou, mesačné náklady sú cca 350 eur, zvyšok nám ostane na stravu a na sporenie.cize cca 1000 eur. Z toho tak 500 eur možno ušetríme, ako ktorý mesiac (ale muž chodí zadarmo do roboty, obedy má z domu,varím sezónne jedlá, zeleninu cez leto máme od rodičov, ovocie tiež, mäso jeme iba cez víkend, cez týždeň iné.
@buzz5 a mas aj muza, ci si samostatna jednotka? Setrime, lebo muzov prijem presahuje nase vydavky, moj rodicak je uz len "bonus" k tomu. Peniaze sa setria dost rychlo, ale pravidelne ich teraz miname, mame velke vydavky so zariadovanim byvania a podobne.
Ja zacnem matersku koncom roka a setrili sme primarne doteraz. Zaroven sme si urobili plan setrenia pocas materskej.. Pocitam vsak s tym,ze cca po roku/roku a pol zacnem s nejakou drobnou pracou z domu, kedze mi to moja robota umoznuje.
@buzz5 len my sme mali "výhodu" že sme nenašli žiadne dom keď som robila, až keď som bola na rodičovskom a aj muž mal vtedy nižší plat, cca 650. € čiže nám nevyšla vyššia hypo, sme to odkladali nasporenymi (bývali sme v podnájme za 100 eur, j som zarábala pred materskou 1200-1500 eur,náklady minimálne,tak sme našetrili veľa peňazí, žil na živnosť som robila a prvý rok som si neplatila sociálku a náhodou som otehotnela). Tak máme ten úver nižší ako by sme si vzali keby ho berieme predtým, a dá sa nám to úplne v pohode splácať počas RD. Vnímam že najhoršie sú na Tom ti, čo si brali úver na doraz keď obaja robili a na RD už im to ltt vychádza,ak vobec
Od januára som späť v práci a rodicak mám do októbra 😊 čiže plat navyše
@buzz5 manžel má mierne nadpriemerný príjem, ja vyšší RP. Máme 2 bočné účty, jeden na šetrenie na všetko dôležité a druhý na dovolenky, výlety, proste pre radosť. Šetríme aj dcére prostredníctvom investovania do fondov a akcií. Ja som si odkladala, kým som pracovala a poberala materskú, aby som si aj v čase RD udržala finančnú nezávislosť a nechala všetko na manželovi a mohla si dovoliť kúpiť, čo treba alebo ísť proste len ku kadernícke, kozmetička, či na wellness a zároveň, aby som pritom nezaťažovala rodinný rozpočet. Počas rodičovskej neplánujem žiadne brigády. Navyše som opäť tehotná, čiže na ne nie je ani priestor ani dôvod. Vychádza nám to.
Je to tazko, my sme sice este v takej situacii neboli, ale sestra momentalne je a bola doma pol roka a potom si popri rodicovskej nasla brigadu aby proste mali vyssi prijem, aby si mohli dovolit aj na vylety chodit, dnes to nie je med lizat veru.
No my máme priemerný plat plus ine príjmy par stoviek mesačne. Hypo, energie na 6i rd sú okolo 600e. Synove štúdium 450e mesačne , okrem toho dcéra stredoskolacka a syn PAS na ZŠ tiež vyjdú na nejakú tú stovku mesačne okrem stravy. Na najmenšieho nemienime tak nič v porovnaní so staršími. Starsi syn a dcéra obaja brigaduju,
keď sa dá. Toto z jedného platu a rd nie je možné utiahnuť , kde sú ešte dovolenky, výlety, rekonštrukcie....
my setrime ALE manzel velmi dobre zarobi, v opacnom pripade (alebo ak by som bola sama), tak z rodicaku by som nevyzila, chvilu by som minala uspory a potom do prace 🤷♀️
@buzz5 manžel zarobí nadpriemerne, cca 80% platu vieme odložiť a ja pracujem aj popri RD z domu, plus rodičák, tak čo si neminiem, to navyše odložím aj z mojej výplaty.Ono vždy je to o výške príjmov a výdavkov, keď ma človek príjem, ktorý ltt pokryje výdavky, asi ťažko ušetrí..A ak chce šetriť, skôr by som išla cestou, ako navýšiť príjem a nie ako uškrtiť ešte viac opasok, ale to som ja..
Momentalne nesetrim kedze mam rodicak,setrila som pred tehotenstvom a pocas materskej,teraz minam a ked dominam pojdem do prace🤣
@sialenaveronika snad sa da pochopit, ze takuto info nezverejnim 🙂 mam tu jednak aj kolegyne (pracujeme s manzelom v tej istej firme) a tiez je to podla mna informacia, ktora na socialnu siet nepatri
kazdopadne zijeme v BA, pracuje(me) roky v sukromnej IT konzultacnej firme na seniornej pozicii, takze plat je tomu primerany ale nie 10 tis. € mesacne ako tu vcera bolo v nejakej teme spominane to ani zdaleka nie je (zial)
@buzz5 moja rada: mne pride rodicak a manzelova vyplata, v prvom rade zaplatime ucty co treba - hypo, uver, energie, atd..... zostane mi suma, cast oddelim stravu a cast na ostatne veci. povedzme ze na stravu oddelim 300 eur, sumu si vydelim poctom dni do dalsej vyplaty, cize na den 10 eur, chodim do obchodu raz za 2 - 3 dni, cize na jeden nakup mozem minut 25 - 30 eur a toho sa drzim, kupujem to co je nevyhnutne, bez tohto by som minula ovela viac, lebo aj to je v akcii aj hento a peniaze su zrazu fuc.
z tej drujej odlozenej ciastky kupujem co treba, oblecenie a ine veci. tiez kazdy mesiac odkladam par eur bokom, na sporiaci ucet a na tie nesiaham, iba ked sa vyskytne vacsia neplanovana polozka, akk napriklad pokazena pracka.
No, pracujem 🤷♀️ Inak si to neviem predstaviť. Muž je na materskej ešte cca 2 týždne , je to pomerne jednoduché. Potom to už bude zaujímavé, ale ani jeden si nemôžme dovoliť byť doma na RP, nie ze by sme nešetrili, ale ani by nám to na všetko nestačilo.