Šetrenie peňazí

25. aug 2022

Baby máte našetrené , toľko aby ste prežili nejaký čas keby niečo? Nechcem vedieť samozrejme koľko ,nejdem vás vykradnúť 😂 ale či máte ..
Ja sa v poslednom čase dosť nad tým zamýšľam (asi vekom)..máme nejakú veľmi železnú rezervu, nejaké nehnuteľnosti plus ,ktoré môžem v prípade potreby predať ,čo by som nerada pretože sú v podnájme a chceme ich nechať detom ale tak keby bolo treba asi by nebolo východisko..dosť sa nad tým zamýšľam že hocičo sa moze stať, choroba, smrt (dúfam nie , ešte sme mladý ,ale tak jeden deň si tu ,druhý nie)..alebo sa niečo iné vyskytne...a nemáme toľko peňazí , čím by sme všetko vykryli na niekoľko mesiacov 😏 máte to tak isto alebo ste za vodou?

ms_green
25. aug 2022

Áno.. Mám rezervu vo výške 6tich mesačných výdavkov. Všeobecne sa odporúča mať aspoň na 3mesiace. Nikdy nevieš, čo sa môže stať. Strata zamestnania, dlhodobá PN.

melanta
25. aug 2022

Áno, máme tak, aby sme nemuseli pracovať dosť dlho, ak by sa niečo stalo. Plus máme zvlášť ďalšie sporenia na iné účely. A máme každý rizikové životné poistenie. Mne minulý rok vyplácali za kritické choroby dosť slušnú sumu, takže má to význam mať dobré poistenie.

anjelicek26
25. aug 2022

Mame rezervu na rok... nemyslim,ze sme tym padom "za vodou", bohuzial... co sa tyka smrti, tak mame obaja zivotne poistky, mame poistenie zodpovednosti za skodu, pre pripad straty zamestnania, pre neschopnost pracovat - invaliditu. Nehovorim, ze to vykryva vsetky rizika, ale vacsinu. Dve mensie nehnutelnosti, co prenajimame, mame tiez,ale to uz by muselo byt velmi zle, aby sme isli to predavat.

katkaseiner
25. aug 2022

ano mame rozne investicie ktore v pripade ze by sme museli by sme vedeli pouzit (aj na ukor toho ze by sme mozno stratili na urokoch), zivotne poistky, setrime zvlast aj pre deti, plus jedna nehnutelnost v prenajme... tak isto myslime na buducnost, kedze nebudeme vzdy 40tnici... mame aj 2. aj 3. pilier dochodkoveho poistenia (viem, nepytas sa na to ale tiez necakam ze mi stat da v dochodku 1500E mesacne).

autor
25. aug 2022

Áno baby rôzne úrazové a životne poistenia máme aj my , aj deti majú sporenia , aj dosť peňazí sme im vložili na účty čo majú svoje , aj staré veterány máme keby niečo ,ale aj tak nemáme na účtoch sumu na 6mesiacov

trema
25. aug 2022

Mate veterany, niekolko nehnutelnosti, financnu rezervu a ty sa bojis? Co maju povedat ludia zijuci v podnajme s minimalnym platom bez uspor?

luccija
25. aug 2022

Mame nasetrene, ale nie desattisice😆 a mame dom bez hypo.Zivotne poistky nemame...autorka myslim, ze mozes spavat spokojne mate byt v prenajme, veterany...sporenia pre deti, poistky, piliere neuznavam

autor
25. aug 2022

@trema bojím sa nakoľko tá finančná rezerva nie je veľká...ale toto nie je téma že idem riešiť koľko máme , len sa naozaj zamýšľam nad tym ...a ten prípad že minimálny plat podnájom , to je prípad môjho súrodenca ktorý si môže bohužiaľ zato sám..

autor
25. aug 2022

@luccija no my máme vysokú hypo , byt bez hypoje aká paráda😊

7miriam77
25. aug 2022

Mam rezervu na nejaky cas, podla mna dost dlhy. Ako plus berem, ze nesplacam nic, nikomu nedlhujem ani cent ..tak prezila by som s dcerkou aj z mala

katkaseiner
25. aug 2022

ono otazkou je co je to peniaze na 6 mesiacov... dajme tomu ze mesacne miniete 1500E (len ako priklad), teda na 6 mesiacov by si mala mat 1500x6 ale vies dobre ze ak by nieco doslo, zrejme by ste neriesili dovolenky, vecere vonku, kino, donasku pizze, desiate tenisky, novu bluzku, proste by ste zvladli vyzit aj z 900E.... to len ja takto zmyslam? Cize tym padom mame napr. na 10 mesiacov... ale samozrejme v obdobi choroby sa mozu vydavky aj zvysit - lieky, castejsia navsteva lekarov, nemocnica...

ms_green
25. aug 2022

Ono strašne záleží od tvojej aktuálnej situácie. Keď si 24 ročný človek, ktorý práve vyšiel z VŠ a žije v podnájme tak budeš mať odložené alebo ušetrené menej ako človek ktorý má vlastné bývanie, nebodaj ešte druhú nehnuteľnosť, ktorú prenajíma.
Ako tu píšu ostatné, je fajn mať dobrú životnú poistku. Ideálne si ju založiť keď je človek mladý a zdravý. Určite treba myslieť aj na dôchodok už u mladých teraz.

autor
25. aug 2022

@ms_green máme životné poistky obaja. ,hádam aj dobre postavené , neviem už ich máme asi 9rokov

marcellka32
25. aug 2022

@katkaseiner presne tak...ja už som nejako asi vekom prišla na to, že mi netreba 5 kabeliek, ale 3, ktoré viem vziať ku všetkému, takisto šatník taký, ktorý využívam bez milión handier, radšej jednu kvalitnu vec ako 10 somarin, pri strave nesetrim, aj keď na to mám, ale netreba mi to...

karinnka
25. aug 2022

Nie nemam..nemam z coho..zijem v prenajme mam 12 rocnu dceru,z platu mi ide 60%na prenajom,ostatne klasika seky,benzin strava...na vlastne byvanie nikdy mat nebudem,dedit nemam co🤷‍♀️takze ked tu citam niektore odpovede kebyze som slabsia povaha,tak sa zrutim😩🙈

autor
25. aug 2022

@karinnka ešte to môže byť lepšie ,neboj ,zas hlavne že máš na platenie šekov a podnájmu

kundiboo
25. aug 2022

my nemáme, lebo čo zarobíme ide na hypo, energie a jedlo, zostáva nám veľmi málo

autor
25. aug 2022

@kundiboo aj nám zostane menej peňazí zato táto téma...nemáme moc na odkladanie mimo

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
andrej241
25. aug 2022

Verím že investujete na správe miesta a poistenie mate nastavene zodpovedne ak nie sprava

a_adamcova
25. aug 2022

Tak keď sa tak bojíš tak predaj veterán a budeš mať peniaze na účte ... Ono v podstate sú ti na dve veci peniaze v hotovosti alebo na účte, pretože strácajú na hodnote. Vždy je lepšie ich investovať do niečoho. Vy ich máte v nehnuteľnostiach a vo veteránoch. Takže v prípade potreby jeden predáte a hotovo.

luccija
25. aug 2022

No uz by som to inak riesila...predali sme 2 byty a vyhadzali sa z penazi ...nechala by som byt v prenajme a radsej platila hypo.Ale mozes spavat v klude...prinajhorsom nieco predate.Asi pracujete 2.
Netreba sa prilis nad tym zamyslat.
A ti, co pisete o dochodkovom sporeni no neviem..mojej mame tento rok konci ma 65 rokov platila si od 40 tky Kooperativu vyplatia jej 5000 eur😆a neplatila nizku sumu, takze ma tak na 5 m vydavkov.Ja tymto sporeniam neverim..inflacia, peniaze nemaju hodnotu...

reanda
25. aug 2022

fakt si myslis, ze mat nasetrene peniaze, je nejaka istota toho, ze si 'za vodou'? 😀 co su to v dnesnej dobe peniaze? len cisielka na ucte 🙂 niekto ti ich vymaze a mas vies co 😀 .. plus aj vsetky poistky a sporenia a 'piliere' .. to su take 'istoty', ze az..

bimbambom
25. aug 2022

Akože nič v zlom , ty máš nahabené majetky , sporenia a iné veci , ale ľutuješ sa , že nemáš dosť hotovosť ?
Ale slobodnej matke , čo si sama nikdy vlastné nekúpi ( no lebo kalkulačka nepustí ) tak tej napíšeš , že vlastne fajn , lebo má na šeky a podnájom.
Tak ja ti napíšem tiež .... Máš na šeky a kde bývať ? Máš. Tak buď spokojná ....

sasitimi17
25. aug 2022

@bimbambom presne hlavne že “neboj” 🤦🏽‍♀️🤣🤣🤣 a ona tu vyplakáva ako sa boji 🙈😂🤭 no ja mám dosť…

bimbambom
25. aug 2022

@sasitimi17 niekedy rozmýšľam , či majú tí ľudia chrbtovú kosť . Nemôžem už otvárať diskusie o peniazoch . To všetci múdri sú . Len sa rozčúlim a veru , keby som citlivejšia tak sa zrútim 🙄

a_adamcova
25. aug 2022

@bimbambom Presne. Už pri úvodnom príspevku som sa pozastavila, že ona sa bojí, a potom menuje čo všetko majú :D A zabije to tým, že napíše slobodnej matke, že neboj máš na nájom :D :D :D

autor
25. aug 2022

@a_adamcova
@bimbambom
@sasitimi17 baby preboha ja som to tak nemyslela 🙈 ja poznám ľudí ktorý nemajú ani na ten podnájom ..a musia si požičiavať od rodičov...ona že slobodná matka má na účty,podnájom ? Klobúk dolu ,veď je super že dokáže sama všetko splácať ..ja by som nedokázala ,napíšem otvorené ja by som musela popredat ..

liz_lemon
25. aug 2022

@luccija tvoja mama v dochodkovom veku, ma mesacne vydavky 1000 E?

vevapeto
25. aug 2022

Skoro celý jeden plat sa snažím odložiť, nie vždy sa to dá, ale nespavala by som dobre keby sme nemali našetrené. Keby bola nejaká vážna situácia, mame veľký stavebný pozemok ktorý by sme predali. Kazdopadne usmievať sa budem až za 10 rokov, keď sa nám podarí vyplatiť predčasne hypo. Dovtedy budeme makať obaja ako draci.