Ahojte, táto diskusia je pre ženy, ktoré musia alebo chcú šetriť peniaze. Cez leto sme sa dosť vyhádzali z peňazí, tak by som chcela teraz od septembra nieco ušetriť. Aspoň do Vianoc. Budeme si dávať typy? Na varenie, nákupy, zľavy a podobne? Radiť si čo sa oplatí a čo nie?
@pribinak kľudne aj tipy na takéto skupiny môžu byť. Idem ju skúsiť nájsť.
Dôležite je systematicky šetriť aby nenastali taketo situácie. A na Vianoce sa vyhadžete z penazi zas? Ja nechapem tuto logiku... čo tak si spraviť Vianoce ako bežne dni čo sa tyka jedla, darčeky prakticke a nepredražene.. a nemusite potom niekolko mesiacov šetriť. A rovnako aj leto _ ak nemam na drahu dovolenku, nejdem... poobzeram sa po okoli , najdem lacnejšie verzie.Ja neviem, či som divna, ale nikdy nedokažem pochopiť ľudi čo si beru požicky na ,,leto,, a ,,Vianoce,,.
@monkasponka panebože. Chcem si ušetriť niečo navyše, na Vianoce si dopriať viac. Nehovorím o pôžičkách a drahých dovolenkách. Len sme si dopriali viac, lebo celé leto sme cestovali a teraz zas si chcem našetriť niečo.
Vďaka takým ako ty, musia aktívne členky používať anonymne príspevky, pretože ešte za 5 rokov by som to mala v každej diskusii vyhodené na oči čo som si to dovolila sa opýtať a samozrejme 10krat prekrútené a zveličené. Prispela si, ďakujem , dovidenia
Spravit si jedalnicek na tyzden a pidla toho nakupit. A tym usetrus na jedle, lebo jebudes zbytocne vyhadzivat a ani nakupovat somariny. Do prace chodit peso ak sa da, nie autom, popripade mhd. Oblecenie nekupovat ked netreba- co zvacsa nue je nutne kupovat, kedze ma kazdy toho dostatok. A pripadne skusit oblecenie kupit v bazari alebo sekaci. My s muzom sa snazime teraz setrit, kvoli kupe a prerabke domu, takze uz mame ako take grify ako usetrit.
Nákupy (okrem potravín a drogérie) kupovať v akcii najmä cez net oblečenie, obuv častokrát to vychádza výhodnejšie. Potraviny a drogéria - na tom by som nešetrila a nešla do najlacnejších silou mocou už len kvôli vlastnému zdraviu, kupovať len to, čo treba žiadne zásoby na ktoré potom zabudneš a sa ti pokazí jedlo v chladničke alebo nebude mať kto dojesť. Kde sa dá ísť pešo tak ísť pešo a nie za každý roh autom.
@andy024 ďakujem. Oblečenie tak skoro asi potrebovať nebudem, ja som si dosť uletela na Zalando. V Kauflande nakupujem. Ale napríklad netuším , aká je výhodná cena produktov, keďže som to nikdy nesledovala. Myslím tým, že kúpim si persil, lebo ho poznám ale možno by som za lacnejšie mohla mať iný rovnako dobrý prach. Rovnako aviváž , tablety do umývačky a podobne.
@gdpr tie zásoby potravín chcem začať míňať. Nikdy si nepíšem zoznam a potom ak nie som si istá či už doma niečo mám, tak to kúpim zasa
Je tu aktívna skupina "Ako sa dá ušetriť". Nájdeš tam rôzne typy.
@evica17 no tak to poznáš. Toto som presne myslela, že človek si chce občas rýchlejšie ušetriť na niečo konkrétne. Napíš aké máš grify. Čo napríklad varievas? Ten jedálniček si skúsim spraviť. Je to dobrý nápad, nielen kvôli šetreniu ale aj pestrosti jedál, lebo keby moje deti mohli, denne jedia to isté.
@evita_g ďakujem pozriem si to. Máš odtiaľ nejaké tipy, ktoré ťa zaujali?
Cez dm kupóny sa oplatí,najmä pre bábätká 😊😊
Je tam toho milión z každej oblasti. Ja osobne sa už dlho chystám na plánovanie jedálnička a nakupovanie podľa toho, lebo na stravu sa u nás míňa jednoznačne najviac. Ale zatiaľ som sa k tomu nedostala 🙂
Ja som na tom podobne ako ty, výlety a dovolenka-nebudem sedieť doma na riti celé leto, plus teraz ma čaká plánovaný servis auto okolo 500 eur. Tak peniaze sa rozkotulali, chcela by som navýšiť usporene peniaze aby som si zase vedela užiť budúce leto.Vianoce u mňa nie sú extra výdavky, jeme ako inokedy, ovocie a sladké máme vždy, jedine nejaká fľaška vajecneho likéru na Vianoce a fľaška sektu na Silvestra. Darčeky si tiež nedávame veľkolepé, dokopy možno výdavky 50 eur. Ja čo sa týka potravín, varím aj podľa akcií, varím jedlá kde netreba 20 surovín, niekedy keď neviem čo už variť pozriem skupinu dnes na obed a vždy mám inšpirácie čo variť z toho čo mám doma alebo len s dokúpenim suroviny za pár centov.
@marsmykkok Ty to presne chápeš. Ďakujem ti. Nie som nejaká socka, len cez leto som tie peniaze nejak neriešila. To auto čaká aj nás. Nová spojka a zimné kolesa 🙂 ja zas na jedle asi neminiem oveľa viac, keď tak nad tým rozmýšľam, len rodičom a svokrovcom kupujeme drahšie dary. Chcem im dopriať.
My mame 4 deti,pubertak,sportovec,ja kojim,takze na strave az tak neusetrim ani ja..Aj ked varim na 2dni,vela mame zo zahrady a su to skor jednoduchšie jedla.Pomohlo obmedzit deckam sladkosti,napr.kazde chcelo balik gumovych medveďov,pubertak by zjedol jeden denne,uz len to mas 30€ mesacne(iba priklad)Tak peciem.Zas rychle jednoduche,piskota.Nakupovat musim vo velkom,lebo sme na dedine a tu obchod nie je,nemozem kvoli jednomu mlieku zabit 2 hodiny cesty s dojčaťom.Chlap obeduje momentálne doma,to sa oproti obedom v restikach a fastfood ako zvykol neda porovnat,sam za seba minul hadam 300€.Tiez mame leto tazsie,to je ale poplatkami a danami,muz ma s.r.o.a to je velky jednorazový vydavok,ale zas v zime je to o.k,kurim drevom,pripadne prestriedame s podlahovkou,to ti vela ušetrí.Setri podla sezony.Muz zarobi najviac na jar,snazime sa odkladat.Zabijak je takto koniec leta,vsetky decka vystrojit a dorobit na dome pred ochladenim.To ale zas babka rada prispieva a chodi s nimi vyberat "cool" oblečko.Drogerka sa mi osvedcila z dm,napr.prach na biele je uplne super a cena smiesna.Vela vies ušetriť na beznej prevádzke domácnosti,ked si mydlim ruky,vypnem vodu,kupelky cistim predtym ako sa sprchnem alebo umyjem vlasy,zaroven to zmyjem,neminies toľko vody.V zime milujem svietit svieckami a svietnikmi,kachle osvetlia celý spodok.Vymen ziarovky za ledky.Oblecko uz neriešim,mala som kopu drahych veci a skoro vobec som to neznosila,aj tak sme 3/4roka zaspineny na dvore,do prace mame unifirmy,decka skor,no ak chcu nieco pekne,drahsie,babka z toho ma pasiu,tak ju necham.Este velka polozka su u nas psy,ale tam moc nenasetrim.Ja rada sportujem,cvicim,to zasadne v akcii riesim veci k tomu.Muz miluje auta a naradie,lenze to aj potrebuje..Tam by mohol brzdit,ale chlapovi tazko vysvetlis.Tym chcem povedat,ze nemusíš setrit tak,ze sa musis vsetkeho vzdat.Da sa venovat aj detom,aj konickom,aj doma si dorabat,len treba hladat výhodné ceny za kvalitu.Mne sa nejak podarilo prist na ten system,ale tiez mi to trvalo a chlapa som ani neoboznamovala,on to neriesi,nevie hospodarit.Takto sa mi podari odlozit okolo stovky.Ako nikdy nejdeme do nuly,to je riziko v dnešnej dobe.Vzdy z mesačného prijmu niečo musi zostat a tu stovku este navyse.Zvlast ak nieco chces-cestovat na dalsi rok,auto,tie Vianoce.Kludne si spíš na papier prijmy-vydavky.A co dokazete ozeliet.A budes prekvapena co sa najde.
@kubkovamama na gumkacoch som závislá u nás ja, nie deti 🙂🙂🙂 aké jedla zvykneš variť? Zaujalo ma tiež šetri podľa sezóny. Áno to asi veľa spraví. Vieš čo, vodou šetríme len preto, že sme tak zvyknutí, ale zasa neprehaname to. Myslím si, že voda a elektrina sú zanedbateľné položky. Jasné, že nesvietime zbytočne, nepustam vodu zbytočne, ale ak mám chuť si dať vaňu, tak si ju dám aj každý deň. Tak u nás sa naozaj nájde veľa veci kde by sa dalo, skúsim si to spísať. Od 1.9 🙂 zrovna si spisujem ten jedalnicek to bude u mňa prvý krok
šetrenie musíš mať v krvi...
ak ho nemáš - je to o to ťažšie...😉
Zistila som, že ak mám sprchovacie gély, jar ... v nádobách s pumpičkou, vydržia nám viac 😉🤭
Ináč, presne ako píšeš, aj my sme toho leta minuli omnoho viac, neviem čím to je, žeby sme pred rokom nikde neboli? Hmm
Každý to ma indivindi,my minieme kvantum vody,furt periem,závlaha,stavba-cement to ti nonstop ide voda.asi preto som na to hakliva,ked vidim merac,ide ma trafiť.Nastastie v jedle su nenarocne decka aj chlap,maju radi omacky,reznami sa nezavdacim,vobec nevyprazam,casto robim strukoviny.A takmer stale pouzivam tlakac.Chalani maju radi privarky akékoľvek.Napr.fazulu si predvarim plny tlakac,to mas za 30min,do mrazaku ako polotovar.Vela zeleniny,len tak podusim,k tomu maso na stave,2-3dni,menim iba prilohu.Zemiaky ak zostanu zalejem vajcami,mas velku omeletu pre 5 ludi.Knedlu obalim vo vajci,postruham syrom,zakryjes panvicu a za 10min.Ryzu ma naucila sesternica-zila s Indom,ak je privela,na dalsi den zmiesas s kari korenim,vegetou,na cibuli osmazis,ja to robim vo woku,ked je nas vela.Alebo pokrajana sunka.Ja osobne nemam rada maso a tazke jedla,vecere nevarim,to si kazdy spravi chlieb alebo mam v zasobe krabice instantnych cerealnych kaší,vločky.
Jedalnicek, to zavisi od toho co je v akcii, co treba spotrebovat, co mame zo zahradky alebo od rodicov, svokry. A este ma napadlo, do obchodu chodit raz tyzdenne napr, a ked fakt musis po dacobist mimo velky nakup, tak si brat hotovost, priblizne taku velku ako cena polozky ktorubides kupit. Ja ked som chodila s kartou ale vysokou hotovostou kupovala som somariny co nebolo treba alebosladkosti a mls pre sebana cestu z obchodu
@elenka.k aj mne sa ten nápad páči to skúsim.
U nas sa napriklad osvedcilo, robit jeden velky nakup na tyzden, potom staci v tyzdni iba dokupit pecivo. Na pranie kupujem stale persil, tak, ked vidim, ze uz mam iba tretinu flase, tak pozriem na nete, kde sa oplati najviac kupit. Rovnako lieky objednavam cez internet, jedalnicek si robim dopredu. Ja osobne sa musim brzdit pri nakupe kozmetiky pre mna a detskeho oblecenia - tam som si vytvorila system, ze si napisem, kolko coho deti potrebuju na tu jednu sezonu - prioritne kupime to, a potom uz len par veci, ktore sa mi pacia, resp. z ktorych vyrastu. Nastastie na utahovanie opaska nie sme odkazani, ale na tento system sme si uz zvykli a to, co takto navyse usetrime popri pravidelnom mesacnom setreni, tak odlozime na nejaky predlzeny vikend s detmi.
Vsetko je to podla mna o planovani a hlavne zvyku. Mna napriklad korona naucila chodit menej po obchodoch a to som teda prekvapena, ze mi to ani nejak nechyba. Tiez sa snazim chodit na vacsi nakupt raz za tyzden a to obehnem aj potraviny, drogeriu a veci potrebne. Vela veci si davam aj do mraziaka, aby sme kvoli jednej veci nemuseli chodit autom do obchodu
Myslím, že už tu je skupina o lacných receptoch na varenie.