Šetrenie na materskej/rodičovskej

15. nov 2023

Ahojte maminky.
Idem si k vám po radu.
Onedlho budem maminka. Chcem sa spýtať, ako narábate s financiami počas MD a RD ?
Dá sa niečo ušetriť na neskôr, alebo idete vždy na doraz ? Myslím čo sa týka potrieb dieťaťa, a vás ako matky.. (nerátam do toho náklady na bývanie, stravu, auto...)

viestta
15. nov 2023

Hadam budete mat spolocne peniaze ako rodina, takze usetrit sa da, aj ked menej aj z jedneho prijmu

jesenzima
15. nov 2023

Z materskej a rodičovskej som platila nájom, elektrinu a internet, neskôr škôlka, krúžky,čo ostalo, som odložila.. Všetko ostatné platil a aj naďalej platí manžel .. chodila som ale aj brigádovať (aj keď som nemusela), teraz už popri RD pracujem, takže z rodicaku zaplatím vyššie spomenuté plus škôlku a krúžky a výplatu celú odkladám... Financie v rodine sú spoločné, takže ak sa rozumne dohodnete, ušetríte ..

janka_266
15. nov 2023

Matersku som ušetrila celu, rodicak už nie, keďže prišli výdavky 😃

romi2706
15. nov 2023

Tak to záleží na tom koľko materskú budeš mať, je iné mať 800 a iné mať 1500, nevieme aké máte výdavky. Nám sa podarí mesačne odložiť 400-500€, výdavky na malého máme do 100€ mesačne mlieko, do 30€ plienky, nejaké oblečenie ktorému nikdy neviem odolať sa vždy nájde, to tak do 50€, cvičenie s malým 100€/2 mesiace a už pridáme plávanie to bude okolo 130€ mesiac. Matersku mám parádnu, keď prejdem na rodičovský tak budeme musieť sadnúť, prepočítať a prehodnotiť pretože to bude rapídny výpadok u nas. Potreby tvojho dieťaťa ťažko finančne odhadnúť, ak budeš kojiť mlieko ťa nestojí nič, ak UM možno vám sadne lacnejšie, možno drahšie, rovnako plienky, či chceš kupovať Pampers premium care alebo babylove či lupilu, oblečenie od rodiny, z bazarikov, pepco alebo drahšie...

drianaa
15. nov 2023

My máme systém s manželom už dlhšie taký, Že si každý nechávame časť výplaty/rodičáku na svojom účte a zvyšok posielame na spoločný, predtým to bolo viacej, teraz si nechávame každý po 200 eur. Na spoločnom ušetríme tak 700 eur mesačne, niekedy menej podľa mimoriadnych výdavkov. Nejako sa neobmedzujeme, ale ani nerozhadzujeme na zbytočnosti, veľa veci kúpim aj z bazáru, keď sa mi páčia, aj keď by sme si mohli dovoliť nové, ale nepotrpím si na to. Keď sa mi páči niečo nové a potrebujeme to, tak to kúpim. Ja ušetrím niekedy aj skoro celých 200 eur, niekedy miniem polovicu, niekedy viac. Fungoval nám tento systém aj pred manželstvom, aj po ňom

kikuska83_
15. nov 2023

Mám 2 deti, teraz som na rodičovskej dovolenke a viem si aj odložit niečo.. Z rodicaku platím nájom, tv, net, oblečenie pre obe deti, krúžky.. dokonca aj sebe si niečo doprajem 😉 keď som poberala materskú, mala som ju samozrejme vyššiu,tak som si viac odložila...

ajka0207
15. nov 2023

@kikuska83_ to asi nebude nájom vo veľkom meste, že? Keď z RP vyjde ešte aj na net, oblečenie a krúžky.

nikha2809
15. nov 2023

@ajka0207 mne by to tiež v pohode všetko vyšlo, ale máme financie spoločne.Lebo máme vlastný byt bez hypo, preto.Mozno aj ona to tak má

kikuska83_
15. nov 2023

@ajka0207 máme aj hypotéku na byt, tu platí muž zo svojho účtu a tiez všetko ostatné ako strava, drogéria, benzín..ja som myslela nájom bytovému družstvu( vodné, stocne..), to platím ja 200€, tak stále mi zostáva z rodicaku niečo, čo poplatim deťom..Tak všetko závisí, ako zarobí muž, my máme financie spoločné, ale chcela, som napísať, že viem si niečo odložiť aj z rodicaku, aj keď len 20€ mesačne..čo dávam deťom na sporiaci účet...

ajka0207
15. nov 2023

@nikha2809 veď píše nájom, tak asi nemá vlastny byt.

ajka0207
15. nov 2023

@kikuska83_ jaj, už chápem, ja že myslíš nájom, tu pod 400 eur nejdú ani garzonky, tak to by si bola veľmi šikovná, aby si ešte aj ušetrila.

kikuska83_
15. nov 2023

@ajka0207 áno to som sa zle vyjadrila.. pred 6 rokmi keď som bola na rodičovskej dovolenke s prvou dcérou bol rodicak niečo vyše 200€, a tiež som platila z neho tieto mesačne náklady... To bolo veľmi veselé no...ale to som si dopredu odkladala z materskej dávky tak nejak sme to dali...no treba sa naučiť hospodáriť a nie byť na nule deň pred výplatou rodicaku...

ajka0207
15. nov 2023

@kikuska83_ tak my máme spoločné peniaze, takže som to nikdy neriešila. Len tak keď som spočítala 400+ nájom, tv, net aspoň 20 eur, krúžky my platíme okolo 100 mesačne, ešte oblečenie a niečo sebe tak my to vôbec nevychádzalo, :D

kristinapetronela
15. nov 2023

Pri prvom som mala veľmi peknú matersku a kupovala som všeličo aj som ušetrila ,potom rodicak som ušetrila hádam aj osem za sebou. ..

nikha2809
15. nov 2023

@ajka0207 prečo?Veď aj my platíme nájom, tak sa to volá, aj keď máš vlastný byt, je v tom kúrenie, voda, fond atď... Neviem ako sa to inde volá, ja som bola v tom, že keď je niekto v podnájme, platí podnájom 🤷

ajka0207
15. nov 2023

@nikha2809 už som to pochopila, ja som si myslela že myslí nájom za prenajatý byt, nie že platí energie a to volá nájom, ale už to chápem