Dobrý deň, obraciam sa na vás, s otázkou, čo v prípade, ak som odmietol prispievať svojim rodičom na dôchodok z môjho príjmu. Podal som nesúhlas ešte v januári 2023, keďže rodičia sa o mňa nejako zvlášť nikdy nestarali, brat je alkoholik, nezamestnaný, takže jeho príspevok vyzerá asi tak, ako jeho príjem, a moji rodičia sú, povedzme že nie práve ukážkoví. Problém je ten, že im prišiel papier o tom, že som odmietol, čo vyvolalo v rodine tak veľký cirkus, že mi hrozia vydedením. Rozhodol som sa, kašľať na to, a prispievať im, avšak neviem sa nikde dopátrať, kde to zmením, či ešte môžem poslať žiadosť o prispievanie, aké tlačivo treba vypísať atď. Ďakujem za váš čas a ochotu pomôcť
Zavolaj do soc.poistovne a informuj sa tam
Rodičovský dôchodok sa nevypláca ani z príjmu ani z odvodov dieťaťa.
Rodičovský dôchodok, ktorý dostáva rodič pracujúceho dieťaťa, nie je financovaný z odvodov jeho dieťaťa. Princíp výpočtu rodičovského dôchodku je síce taký, že rodičovský dôchodok je (zjednodušene) vo výške 1,5 % vymeriavacieho základu dieťaťa - čo budí dojem, že túto sumu prostredníctvom Sociálnej poisťovne "posiela" dieťa svojmu rodičovi, ale to je len spôsob, ako sa určí výška rodičovského dôchodku.
Tento rok im už vyplatený nebude - podal si žiadosť, je platná. Vieš to zmeniť až pre výplatu k budúcemu obdobiu.
idem rýpať ............. rodičom nedá , ale keď sa jedná o dedičstvo tak už zrazu prispievať chce...
keď si za niečím stojím, tak si za niečím stojím ! a nepotrebujem dedičstvá ak sa o mňa rodičia nestarali a brat chlastá . aj tak polovicu ich dedičstva prepije
@puertorico máš pravdu. Tiež to tak vidím. Autor teraz si stoj za svojím. Nech sa aj oni môžu rozhodnúť. Tiež nebudeš ukážkový syn..
Môjho muža vydedili a ani mu nepovedali presne prečo a on to nezrušil!! Ako dilini ja by som to zrušila hneď keby mňa rodičia vydedenia a ešte by som sa to dozvedela od druhých! Že to nedokázali mi povedať do oči!!
K tvojej otázke môžeš až o rok požiadať. Tak tiež môj muž to môže až o rok zrušiť.
@puertorico @macekovam no ono tiež to vydedenie - ak majetok počas svojho života nedarujú vydediť ho nemôžu (zákonný dôvody na vydedenie zrejme nespĺňa - v base asi nebol a to, že neprispieva na rod. bonus sa za "nezáujem o rodiča" a neposkytnutie pomoci v núdzi nepovažuje) . Aj keby spísali závet a dieťa týmto spôsobom vydedili ako neopomenuteľný dediť má nárok časť dedičstva a závet - pokiaľ to dá na súd - bude vyhlásený za neplatný.
@mamula20 to nie je vydedenie - ešte počas života majetok darovali. Ona píše, že manžela vydedili. A nezáujem o rodiča ako dôvod nestačí - hoci je spísaný u notára. Notár ti overuje podpisy a nie text. Nezáujem preukazuješ - napr. ak rodič dieťa požiada a pomoc a dieťa odmietne. MM svojho otca nikdy nevidel, mal inú rodinu, má 4 nevl. súrodencov - a zo zákona tiež dedil - notár ho našiel a na dedičské bol prizvaný. Samozrejme, že to dali na súd - no bol dedič - bol, o pomoc nežiadal, on neodmietol - dedil normálne svoj podiel. Vydedenie nie je jednoduché.
@vinkel a nevieš mi nájsť tlačivo, ktoré musím vyplniť? Ja sa k tomu neviem dopátrať
Na tom vyhlaseni, co dostali tvoji rodicia sa da do 20 dni odvolat, takze este sa to da "opravit". Potom kazdy rok sa to da zastavit, ale len v prvy polrok.
@duduska25 to máš odkiaľ s tými dvadsiatimi dňami? Na stránke SP o tom jasne píšu:
"Pokiaľ ste si to rozmysleli a chcete svoju žiadosť stornovať: pošlite do Sociálnej poisťovne krátku neformálnu písomnú informáciu - žiadosť o tom, že žiadate stornovať Vyhlásenie fyzickej osoby na účely nároku na rodičovský dôchodok. Žiadosť musí byť vami podpísaná a odoslaná najneskôr 28. februára 2023."
@alenah31 áno toto som tiež čítal, preto som sa stornovaním nezaoberal
ženy taká otázka. sociálna poisťovňa má údaje o oboch rodičoch? známy si dal zapísať otca nedávno... asi rok dozadu. bude tento údaj sociálna poisťovňa mať?
vieš podať storno ku koncu augusta - potom im to bude vyplácané v r. 2024 z VZ r. 2022. Tlačivo na storno bude tiež včas na stránke SP a aj na pobočkách.
@anickaaa6aaa pokiaľ mal otca do RL zapísaného už min. rok - mali by, ak tento rok - nech si to radšej overí, môže kľudne aj mailom. .
@puertorico prečo rýpať? Je to fakt. Človek musí niekto zodpovednosť za svoje rozhodnutia. Dobre ci zle.
@alenah31 ďakujem. odkážem.
@alenah31 čiže ešte to tlačivo na stránke SP nenájdem?
ešte nie - nie je tam ešte. Môžeš už teraz písomne požiadať o storno - ale bude platné až k 2024