Šetrenie na dôchodok pomimo pilierov

rubik1234
21. mar 2023

Jak nadpis. Šetríte niečo extra? Ja som začal pred rokom. Je to skôr investícia do ETF mesačne 120 eur na 30 rokov. Zaujíma ma či to niekto robí poprípade jak to robí pre inšpiráciu

jakubvojcik
22. mar 2023

@rubik1234 áno, ETF sú super voľba na dlhodobé investovanie, napríklad na dôchodok. Ja osobne by som portfólio ETF fondov kombinoval napríklad podľa metódy moderného portfólia Harryho Markowitza. Je dôležité mať za mňa teda portfólio rozdelené do viacerých sektorov, do viacerých geografických oblastí a takisto do viacerých spoločností z hľadiska kapitalizácie. Takouto diverzifikáciou sa výrazne znižuje riziko, no a pri dostatočnom investičnom horizonte sa minimalizuje (približuje k nule).

Zároveň by som potom zvolil také fondy, ktoré majú negatívnu koreláciu. To znamená, že sú málo, resp. minimálne navzájom ovplyvňované pri vývoji ich hodnoty. Ak si človek zvolí fondy s pozitívnou koreláciou, tak ak jeden fond v čase klesá na hodnote, druhý klesá takisto. V opačnom prípade vie jeden pokojne rásť aj keď má druhý klesavú tendenciu, čo takisto ešte viac znižuje riziko a zároveň často aj zvyšuje celkový výkon.

Konkrétne kombinácie tu písať nemôžem, keďže by to nebolo fér k mojim klientom, no ak si chcete zvoliť ETF portfólio, skúsil by som sa pozrieť na to ako funguje teória moderného portfólia a podľa toho by som sa snažil nájsť vhodnú kombináciu ETF fondov pri danom investičnom horizonte.

martinp288
22. mar 2023

Áno. Šetrím aj v pilieroch a mám aj svoje portfólio, v ktorom majú zastúpenie ETF a aj samotné akcie.

milanemila
22. mar 2023

@rubik1234 jasne mimo 2. a 3. piliera aj fondy, nespoliehame sa s manzelom na dochodok od statu. A ak to pojde takto “solidarne” dalej, tak nam vypocitaju pomaly rovnaky dochodok, ako tym co si platili odvody z minimalky alebo neplatili vobec 🙈