Šetrenie/investovanie peňazí

21. okt 2023

Ahojte. Som na RD, takže bokom si veľa neodložím, ale aj napriek tomu by som chcela mesačne vyčleniť aspoň 50€ na horšie časy. Plánujem dlhodobé šetrenie/investovanie. Čo odporúčate a kde? Fondy? Oplatí sa ísť cez niekoho, alebo sama? Ďakujem za všetky rady

sweet20
21. okt 2023

mojim klientom to robim ja... cize urcite cez financneho agenta

liz_lemon
22. okt 2023

fondy ponuka kazda banka, takze by som si zalozila fondy a dala si tam posielat tych 50 E

jarka_black
22. okt 2023

finax, investovanie tempo...

esmey
22. okt 2023

Určite sama. Ušetríš/zainvestuješ oveľa viac nakoľko neplatiš poplatky navyše nejakému poradcovi

darca85
22. okt 2023

Pripnem sa tiež má zaujíma tato téma

matus_ik
22. okt 2023

Na dlhodobé investovanie určite odporúčam indexové ETF fondy. Určite nie cez banku, kvôli vyšším poplatkom a výrazne nižšiemu zhodnoteniu. Existuje viacero produktov, avšak z pohľadu cenu/kvalita je jedna z najlepších možností na trhu EIC.

kristina_macakova
22. okt 2023

Súhlasím s @matus_ik, bankám sa platia pomerne vysoké poplatky v porovnaní s dosahovaným výnosom. Z hľadiska dlhodobého investovania je určite na trhu jednou z najlepších možností spoločnosť EIC (European Investment Centre), v ktorej sa dá prispôsobiť investičná stratégia podľa preferencií klienta, a zároveň pri dodržaní doby investovania je oproti bankám o dosť výnosnejšia. Ide o dôveryhodnú spoločnosť nakoľko je overená našou NBS.

kristina_macakova
22. okt 2023

@esmey Poplatky, ktoré idú sprostredkovateľom sú v porovnaní s bankami o dosť nižšie. Zároveň pri kvalitnom finančnom sprostredkovateľovi máš aj bonus v podobe servisu.

mamina7070
22. okt 2023

hlavne si sama nekupuj bitcoin a podobne komodity

martinp288
22. okt 2023

Ak si ochotná učiť sa, tak sama , výjde ťa to lacnejšie. Možnosť číslo dva je sprostredkovateľ, kde si priplatíš, ale o nič sa nestaráš. Píše sa tu o ETF, ale aj to ETF treba vybrať správne. Portfólio samozrejme rozumne diverzifikovat.