Ahojte. Som na RD, takže bokom si veľa neodložím, ale aj napriek tomu by som chcela mesačne vyčleniť aspoň 50€ na horšie časy. Plánujem dlhodobé šetrenie/investovanie. Čo odporúčate a kde? Fondy? Oplatí sa ísť cez niekoho, alebo sama? Ďakujem za všetky rady
fondy ponuka kazda banka, takze by som si zalozila fondy a dala si tam posielat tych 50 E
finax, investovanie tempo...
Určite sama. Ušetríš/zainvestuješ oveľa viac nakoľko neplatiš poplatky navyše nejakému poradcovi
Pripnem sa tiež má zaujíma tato téma
Na dlhodobé investovanie určite odporúčam indexové ETF fondy. Určite nie cez banku, kvôli vyšším poplatkom a výrazne nižšiemu zhodnoteniu. Existuje viacero produktov, avšak z pohľadu cenu/kvalita je jedna z najlepších možností na trhu EIC.
Súhlasím s @matus_ik, bankám sa platia pomerne vysoké poplatky v porovnaní s dosahovaným výnosom. Z hľadiska dlhodobého investovania je určite na trhu jednou z najlepších možností spoločnosť EIC (European Investment Centre), v ktorej sa dá prispôsobiť investičná stratégia podľa preferencií klienta, a zároveň pri dodržaní doby investovania je oproti bankám o dosť výnosnejšia. Ide o dôveryhodnú spoločnosť nakoľko je overená našou NBS.
@esmey Poplatky, ktoré idú sprostredkovateľom sú v porovnaní s bankami o dosť nižšie. Zároveň pri kvalitnom finančnom sprostredkovateľovi máš aj bonus v podobe servisu.
hlavne si sama nekupuj bitcoin a podobne komodity
Ak si ochotná učiť sa, tak sama , výjde ťa to lacnejšie. Možnosť číslo dva je sprostredkovateľ, kde si priplatíš, ale o nič sa nestaráš. Píše sa tu o ETF, ale aj to ETF treba vybrať správne. Portfólio samozrejme rozumne diverzifikovat.
mojim klientom to robim ja... cize urcite cez financneho agenta