Každý mesiac odkladám 2 deťom 100e
Doma do obálky
Poprosila by som niekoho kto sa rozumie do financií aby mi odporučil nejakú banku, účet bez poplatku
Kde im to môžem sporiť a v prípade potreby môžem odtiaľ peniaze vytiahnuť hned.
Vdaka
fio banka, sporiaci účet, úrok 3%
Slsp spolu s investiciami a cennymi papiermi
Asi v každej banke máš detský účet bez poplatku. Sporiaci účet máš úročený, takže tie peniažky v tej banke Ti potom aj ,,zarobia". Ale väčšinou ich nemôžeš tak rýchlo odtiaľ dostať, prípadne prídeš o tú sumu, ktorú Ti ,,zarobili", ak ich chceš vybrať skôr. Tatrabanka napríklad si zvykla lákať detských klientov aj tak, že má akciu, že pri založení dostane nejakú malú sumu za odmenu. Treba sa všade opýtať na presné podmienky a hlavne si rozmyslieť ako dlho tam tie peniaze chcem mať a či viem takú sumu dať každý mesiac. Pri bežnom detskom účte je to jedno, ale tie peniažky Ti potom len tam ležia ako doma v obálke a nič ,,nezarobia".
Či doma, či v banke na bežnom účte nič Ti nezarobia. Pozri FINAX. Z účtov máš zadarmo ČSOB. V Tatrabanke dávajú 70€ k detskému účtu za dodržania podmienok.
@huxy ak zakladáš detský účet ten je na meno dieťaťa a aj peniaze sú jeho, takže musíš konať v záujme dieťaťa nemôžeš si peniaze vybrať len tak pre svoje potreby. Banka tiež musí konať v záujme dieťaťa.
Tu riešili ako sa dostať k peniazom ktoré odkladali deťom
https://www.modrykonik.sk/forum/financie-a-rodinny-rozpocet/vyber-z-detskej-vkladnej-knizky-neuspesny/
https://www.modrykonik.sk/forum/financie-a-rodinny-rozpocet/zrusenie-detskej-vkladnej-knizky-slsp-2/
Ak máš účet na svoje meno môžeš vybrať všetko čo je na ňom bez obmedzenia.
Autorka ak ten účet chceš mať rezervu, že v prípade potreby vieš všetko vybrať (pokazí sa auto/kotol) tak nezakladaj detský účet, ale normálne na svoje meno.
etf indexové fondy
@huxy tu treba mať normálny ucet + sporiaci na svoje meno. Žiadne detské účty. Účty sú zadarmo. Zo sporiaceho účtu je možné 4 krát do mesiaca prenesiete akúkoľvek ľubovoľnú sumu na bežný účet, keď potrebuješ. V súčastnosti je to asi najflexibinejsie a najjednoduchšie sporenie kde nie si viazaný. Úroky sú pripisovane mesačne. Bud tam peniaze máš alebo nemáš. Pri terminovanych vkladoch dostaneš väčší úrok ale nemôžeš si robiť s nimi co chceš.
Inak finax ma do konca aprila spolupracu s mamagang, na rok do 1000 euro vkladu vam budu hospodarit bez poplatkov. Aj ja uvazujem nad vyskusanim
Urcite by to bolo na moje meno nie na mena deti
Proste klasicky ucet s pouctami na ktorych sa da sporit
Na mam vub studensky ucet za poplatok 2e asi do 30tky mi to vychadza a tam sa to napriklad neda este mat poducet a sporenie nejake
Hej v pripade potreby by som chcela ze viem vytiahnut 20-50 e
Súhlasím s fio bankou, vedenie zdarma výbery z bežného účtu z akéhokoľvek bankomatu zdarma...sporiaci účet z úrokom 3% zdarma ..peniaze kedykoľvek k dispozícii...
Vie mi niekto pomoct ako zriadit ten ucet vo fio?
Môžeš cez aplikáciu online, alebo osobne na pobočke.
Potom cez IB/appku si vytvoríš aj sporiaci účet, použi ten FIO Konto
Bežné účty môžeš vytvoriť aj viacero koľko potrebuješ, sporiace len 2, z každého druhu jeden.
Autorka a možno ťa to zláka a zrušis vo VÚB účet za kt.platis keď zistíš, že tie isté služby môžeš mať zdarma.
@zalka no ja by som vub isto zrusila , len neviem kam vsade sa to nahlasuje zmena uctu
No ak prídeš do fio a povieš že chces zrušiť VÚB fio sa ti postará o všetko ...prevedie ti platby čo ti chodia ...trvalé príkazy čo odchádzajú inkaso no všetko spraví banka. A potom len zamestnávateľovi nahlásis nové číslo účtu
@zalka dakujem idem sa popozerat kde maju pobocky
na 6mesacnu rezervu zalozit realitny fond (zhodnotenie 8% a peniqze do par dni), na ostatne sporenie so spotrebou v horizonte nad 5 rokov zalozit etf fondy
Jednoznačne ETF fondy. Tieto úroky v banke sú čistá mizéria.
Je tu inak aj dobrá poradňa na koníkovi, skús napísať tam.
Ja investujem sebe aj synovi do DMAS fondov (Allianz ktoré sú aktívne riadené. Za minulý rok bolo zhodnotenie viac ako 18% - môžem robiť čiastočný odkup od hodnoty účtu 600€, vkladať mimoriadne vklady, dokonca prestať posielať peniaze pričom sa mi podielové jednotky ďalej zhodnocujú. + Je tam garancia, ak by som náhodou umrela, synovi vyplatia buď akt. hodnotu účtu + 1000€ alebo zaplatenú sumu, podľa toho čo bude viac. Jediný mesačný poplatok je 2,5% z vkladu. Mám nastavený trvalý príkaz a nestarám sa ☺️ presvedčila má tá garancia vkladu pri úmrtí (pracujem v odbore)
@huxy na svojom ucte niekde v poducte aby som tie peniaze nemala ja na ucte a nesiahala na ne
📌