Šetrenie deťom

23. apr 2024

Každý mesiac odkladám 2 deťom 100e
Doma do obálky
Poprosila by som niekoho kto sa rozumie do financií aby mi odporučil nejakú banku, účet bez poplatku
Kde im to môžem sporiť a v prípade potreby môžem odtiaľ peniaze vytiahnuť hned.
Vdaka

klejkaez
23. apr 2024

📌

gemerka17
23. apr 2024

fio banka, sporiaci účet, úrok 3%

taktotedanie
24. apr 2024

Slsp spolu s investiciami a cennymi papiermi

huxy
24. apr 2024

@gemerka17 na fio banku pozor, keď chcete vybrať z účtu viac ako 500€ za mesiac, plus nezrusite ani obyčajný detský účet len tak jednoducho. Ja som tam mala odložený určitý obnos peňazí, a bolo to o nervy, kým som sa k nim dostala.

anesim
24. apr 2024

@huxy z bezneho uctu vo fio? Uplne normalne vyberiem hociaku sumu, resp si presuniem na iny ucet,zalezi,ako su nastavene limity

anketkarka
24. apr 2024

Asi v každej banke máš detský účet bez poplatku. Sporiaci účet máš úročený, takže tie peniažky v tej banke Ti potom aj ,,zarobia". Ale väčšinou ich nemôžeš tak rýchlo odtiaľ dostať, prípadne prídeš o tú sumu, ktorú Ti ,,zarobili", ak ich chceš vybrať skôr. Tatrabanka napríklad si zvykla lákať detských klientov aj tak, že má akciu, že pri založení dostane nejakú malú sumu za odmenu. Treba sa všade opýtať na presné podmienky a hlavne si rozmyslieť ako dlho tam tie peniaze chcem mať a či viem takú sumu dať každý mesiac. Pri bežnom detskom účte je to jedno, ale tie peniažky Ti potom len tam ležia ako doma v obálke a nič ,,nezarobia".

nerko
24. apr 2024

Či doma, či v banke na bežnom účte nič Ti nezarobia. Pozri FINAX. Z účtov máš zadarmo ČSOB. V Tatrabanke dávajú 70€ k detskému účtu za dodržania podmienok.

maranco
24. apr 2024

@huxy ak zakladáš detský účet ten je na meno dieťaťa a aj peniaze sú jeho, takže musíš konať v záujme dieťaťa nemôžeš si peniaze vybrať len tak pre svoje potreby. Banka tiež musí konať v záujme dieťaťa.

Tu riešili ako sa dostať k peniazom ktoré odkladali deťom
https://www.modrykonik.sk/forum/financie-a-rodinny-rozpocet/vyber-z-detskej-vkladnej-knizky-neuspesny/
https://www.modrykonik.sk/forum/financie-a-rodinny-rozpocet/zrusenie-detskej-vkladnej-knizky-slsp-2/

Ak máš účet na svoje meno môžeš vybrať všetko čo je na ňom bez obmedzenia.

Autorka ak ten účet chceš mať rezervu, že v prípade potreby vieš všetko vybrať (pokazí sa auto/kotol) tak nezakladaj detský účet, ale normálne na svoje meno.

laurita285
24. apr 2024

etf indexové fondy

gemerka17
24. apr 2024

@huxy tu treba mať normálny ucet + sporiaci na svoje meno. Žiadne detské účty. Účty sú zadarmo. Zo sporiaceho účtu je možné 4 krát do mesiaca prenesiete akúkoľvek ľubovoľnú sumu na bežný účet, keď potrebuješ. V súčastnosti je to asi najflexibinejsie a najjednoduchšie sporenie kde nie si viazaný. Úroky sú pripisovane mesačne. Bud tam peniaze máš alebo nemáš. Pri terminovanych vkladoch dostaneš väčší úrok ale nemôžeš si robiť s nimi co chceš.

maranco
24. apr 2024

@gemerka17 FIO konto môžeš vyberať koľkokrát chceš, tam dať prvých 10 000€, len toľko je úročených.
Zvyšné peniaze dať na FIO sporiaci, tam sa dá vyberať 4× mesačne. No a samozrejme pohľadať niečo na dlhodobejšie investovanie.

liv1
24. apr 2024

@gemerka17 preco nie detsky ucet? My sme zalozili detom, muz to ma v aplikacii pod palcom. Tatra banka a kazdy mesiac prvych 7 im tam pripisu 10eur

liv1
24. apr 2024

@gemerka17 ale teda my sme zalozili na vreckove, nie na sporenie pre deti to by som banke nedavala urcite

maranco
24. apr 2024

@liv1 ona chce v prípade potreby všetko z účtu vybrať a banka dovolí na detskom účte dieťaťu na vreckové maximálne 500€ za mesiac

detský účet je dobrý na vreckové, ale nie držať tam rezervu pre neočakávané udalosti a potreby celej rodiny

majlo1234
24. apr 2024

Inak finax ma do konca aprila spolupracu s mamagang, na rok do 1000 euro vkladu vam budu hospodarit bez poplatkov. Aj ja uvazujem nad vyskusanim

autor
24. apr 2024

Urcite by to bolo na moje meno nie na mena deti
Proste klasicky ucet s pouctami na ktorych sa da sporit
Na mam vub studensky ucet za poplatok 2e asi do 30tky mi to vychadza a tam sa to napriklad neda este mat poducet a sporenie nejake
Hej v pripade potreby by som chcela ze viem vytiahnut 20-50 e

zalka
24. apr 2024

Súhlasím s fio bankou, vedenie zdarma výbery z bežného účtu z akéhokoľvek bankomatu zdarma...sporiaci účet z úrokom 3% zdarma ..peniaze kedykoľvek k dispozícii...

autor
24. apr 2024

Vie mi niekto pomoct ako zriadit ten ucet vo fio?

maranco
24. apr 2024

Môžeš cez aplikáciu online, alebo osobne na pobočke.
Potom cez IB/appku si vytvoríš aj sporiaci účet, použi ten FIO Konto
Bežné účty môžeš vytvoriť aj viacero koľko potrebuješ, sporiace len 2, z každého druhu jeden.

zalka
24. apr 2024

Autorka a možno ťa to zláka a zrušis vo VÚB účet za kt.platis keď zistíš, že tie isté služby môžeš mať zdarma.

autor
24. apr 2024

@zalka no ja by som vub isto zrusila , len neviem kam vsade sa to nahlasuje zmena uctu

zalka
24. apr 2024

No ak prídeš do fio a povieš že chces zrušiť VÚB fio sa ti postará o všetko ...prevedie ti platby čo ti chodia ...trvalé príkazy čo odchádzajú inkaso no všetko spraví banka. A potom len zamestnávateľovi nahlásis nové číslo účtu

autor
24. apr 2024

@zalka dakujem idem sa popozerat kde maju pobocky

kika193
24. apr 2024

na 6mesacnu rezervu zalozit realitny fond (zhodnotenie 8% a peniqze do par dni), na ostatne sporenie so spotrebou v horizonte nad 5 rokov zalozit etf fondy

veronicka1901
24. apr 2024

Jednoznačne ETF fondy. Tieto úroky v banke sú čistá mizéria.
Je tu inak aj dobrá poradňa na koníkovi, skús napísať tam.

oliviakatka
24. apr 2024

Ja investujem sebe aj synovi do DMAS fondov (Allianz ktoré sú aktívne riadené. Za minulý rok bolo zhodnotenie viac ako 18% - môžem robiť čiastočný odkup od hodnoty účtu 600€, vkladať mimoriadne vklady, dokonca prestať posielať peniaze pričom sa mi podielové jednotky ďalej zhodnocujú. + Je tam garancia, ak by som náhodou umrela, synovi vyplatia buď akt. hodnotu účtu + 1000€ alebo zaplatenú sumu, podľa toho čo bude viac. Jediný mesačný poplatok je 2,5% z vkladu. Mám nastavený trvalý príkaz a nestarám sa ☺️ presvedčila má tá garancia vkladu pri úmrtí (pracujem v odbore)

huxy
24. apr 2024

@anesim ja píšem o detskom účte. Predpokladám že chce šetriť deťom zvlášť, nie na svojom bežnom účte

autor
24. apr 2024

@huxy na svojom ucte niekde v poducte aby som tie peniaze nemala ja na ucte a nesiahala na ne

huxy
24. apr 2024

@maranco iné banky nemajú takéto nezmyselné podmienky v prípade detských účtov. Predsa tie peniaze na detský účet dávam ja, a keď potrebujem (napríklad aj pre dieťa), vo fio je s tým problém. Skúsenosť.

maranco
24. apr 2024

@huxy prečítaj sie tie skúsenosti čo som poslal link, ako zo SLSP nevedeli vybrať všetky peniaze z detských vkladných knižiek ale len 200€ mesačne